Profilaktyka raka szyjki macicy - nowe badania

Ja idę jutro to się dowiem co i jak

1 polubienie

Nic , wszystko było w porządku :relieved:

W ramach profilaktyki pamiętajcie też o USG piersi czy mammografii…… to też jest istotne

2 polubienia

badanie piersi dopiero po zakończeniu karmienia mi tak ginekolog powiedział

A mi kazał w trakcie sprawdzić. Ja już byłam 3 miesiące po porodzie. Tylko do badania trzeba opróżnić piersi. Kolejny raz mam przyjść za rok chyba że przestanę karmić to miesiąc po zakończeniu laktacji. Tak mi też powiedział lekarz co robił USG. Przecież niektóre mamy karmia i 3 lata to przecież w tym czasie może pojawić się guzek czy inne problemy.

1 polubienie

no mój ginekolog mi powiedział ze nie może mi zbadać piersi bo karmię piersią, ale umowie się do innego i zobaczę co powie

1 polubienie

Spróbuj do innego. Samo karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do USG piersi

1 polubienie

Ja dostałam skierowanie na usg piersi jak miałam zapalenie, więc bez problemu jest wykonywane USG podczas karmienia. Zresztą USG powinno się robić raz w roku lub raz na 2 lata, a niektóre mamy karmią jeszcze dłużej dzieci, więc nie wyobrażam sobie czekać np 3 lata z USG

No dokładnie. Ja też nie

U mnie w ciazy pojawil sie guzek( ale nie grozny) i ginekolog wyslal mnie na kolejne usg juz po porodzie zeby zweryfikowac czy sie wchlonal czy powieksza. Mowila ze karmienie nie jest przeciwwskazaniem do takich badan.

O patrz a mi ani razu nie proponował lekarz . Zawsze tą zwykłą robił.
@jagoda.paradziej_gm A co do profilaktyki ja w drugiej ciąży poltora roku temu wykryłam guzek w prawej piersi, masakrycznie się wystraszyłam , oczywiście zestresowana byłam okropnie jeszcze wyczołam go w nocy , nie mogłam wtedy spać i na wizycie kontrolnej u ginekologa powiedziałam że wyczułam guzek i wtedy odrazu zrobił mi usg i powiedział że to włókniak i żeby go kontrolować po ciąży, a po ciąży zniknął, tak jakby wchłonął się.

1 polubienie

Mój też mi mówił że dopiero jak skończę karmić piersią to będzie mógł zobaczyć, tylko ja nic sama nie wyczuwałam . Z USG można na pewno w trakcie karmienia,

1 polubienie

Mój tak samo własnie powiedział :woman_shrugging:t2:
Ale faktycznie dziewczyny tu mówią, że chyba powinnyśmy się dopominać, bo rzeczywiście to może się odwlec w czasie, a jednak lepiej sprawdzić też w trakcie czy nie ma nic niepokojącego :blush:

1 polubienie

Oczywiście że tak , trzeba kontrolować piersi tym bardziej że coraz częściej jest wykrywany rak piersi…a słyszałyście że skladnik w dezodorantach a mowa o aluminium przenika przez skórę i przyczynia się do raka piersi.

Gdzieś już o tym słyszałam

Też o tym słyszałam …. Ale nadal używam :woman_shrugging:

Ja zaczęłam używać od kilku lat dezodorant bez aluminium są takie dostępne ale bardzo mało ich jest ogólnie, ja używam z nivei bez aluminium.

1 polubienie

ciężko o dobry dezodorant bez amelinium w składzie i jeszcze zeby działał na pot
ale chyba były badania ze przeknika go w takich śladowych ilościach to w sumie nic (0,000001%)

2 polubienia

Ja w ciąży zaczęłam stosować właśnie takie delikatne antyperspiranty bez aluminium, stosowałam też ałun. Ogólnie na początku trochę się pociłam, więc na jakieś wyjścia do ludzi stosowałam normalne antyperspiranty, ale z czasem skóra się przyzwyczaiła do tych delikatnych i teraz są dla mnie wystarczające. Kiedyś kolega mówił że on w ogóle nie stosuje antyperspirantów (nie śmierdział) bo skóra się przyzwyczaja do nich i bez nich się później bardziej poci, na początku dziwiło mnie to, ale teraz w sumie to rozumiem

To ja mam znajomego z pracy który nie używa właśnie z tego powodu i niestety cała firma to czuła zwłaszcza w lecie :confused: