Oj tak zdecydowanie farmaceuta doradzi częściej to, co musi, niż to, co tak naprawdę szczerze uważa za dobre. Ja bardzo polecam maść lub krem Alantan plus zielony. Nie jest drogi, wystarcza na długo, stosuję od dłuższego czasu i malutka nie ma żadnych problemów, pupa ładna. Sudocrem wysusza, bo ma cynk w składzie, ale faktycznie przy rance może pomagać i przyspiesza proces gojenia, na codzień jednak Linomag faktycznie też będzie się sprawdzał, lub ten Atlantan. Za kilka dni na pewno się zagoi, jeśli tylko to nie uczulenie, ale pewnie nie, bo wtedy cała pupa byłaby zaogniona.
Sudocrem nie jest do stosowania na codzień i profilaktycznie. I każdy powinien o tym wiedzieć. To dosyć silna maść i powinna być używana sporadycznie.
Jeśli chodzi o profilaktykę przy odparzeniach to mogę polecić bepanthen baby, linomag i alantan
Próbowałam wtedy wszystkiego: alantan nie pomógł nam w ogóle, przemywałam mlekiem, sudocrem przyniósł chwiliwą ukgę. Dlatego sięgnęłam po tormentiol (przeczytałam ulotkę ale ten kwas nie wpadł mi w oko).
Gdyby były jakieś konsekwencje to czy byłyby już widoczne?
Oprócz tego, że np sudocrem stosujemy w wyjątkowych sytuacjach to ważne jest to, ze wartswa kremów powinna być cieniutka, nakładana na czystą i osuszoną skórę
Mama gratki myślę że raz aż tak mocno nie zaszkodził stało się i tyle uważam że bardziej by zaszkodziło stosowanie kilka razy przynajmniej ja osobiście na twoim miejscu tormentiol wyrzucilabym aby już więcej go nie używać.
Mama_Gartki Alantan działa jak się go stosuje na codzień, lepiej zapobiegać niż leczyć i u nas się to sprawdza, bo od długiego czasu naprawdę żadnego odparzenia, nawet śladu ale też może tak być, że na każdą skórę działa coś innego, dzieci mają naprawdę różne skórki, chociaż moja Lila ma naprawdę wrażliwą od samego początku. Ewentualnie jeśli skórka jest bardziej wymagająca można pomyśleć i maści pośladkowej robionej.
Córa dawno temu miała odparzenie, od czasu przebycia pupy octeniseptem (tego bym nie wymyśliła :)), zapomnialysmy co to są odparzenia.
Alantan stosowałam kilka dni - wtedy nie przyniósł ulgi.
Póki co, bepanten nas ochrania
Beata pamiętaj ze sudokremem smarujemy cieńką warstwę jest to maść lecznicza dlatego nie używa się go na codzień tylko w szczególnych wypadkach… Na odparzeni pomaga Wietrzenie pupy jak najczęściej najlepiej po każdej zmianie pieluszki. U nas odparzenie pojawiło się w momencie kiedy syn miał rotawirusa i u nas najlepsza okazała się mąka ziemniaczana, kąpiel w krochmalu, możesz też przemywać pupę swoim mlekiem ma niedocenione właściwości, możesz dodawać swoje mleko do kąpieli, zrezygnuj na czas odparzenia z wszelkich chusteczek nawiązanych i najlepiej myj pupę (polecam to robić na codzień) wacikami namoczonymi w wodzie bądź swoim mleku.
Jeśli chodzi o maści na codzień to bardzo dobry jest Linomag, Alantan plus zielony ale koniecznie ten zielony bo on nie ma w składzie cynku, bepanthen. Ja z synem miałam tak ze z nim stosowałam Bepanthen a później Alantan plus smarowałam po każdej zmianie pieluszki,po czasie smarowałam tylko na noc. Z córka pupę smarowałam pupkę tylko jakiś miesiąc później przestałam i nie skaeuke do tej pory niczym. Córka nigdy nie miała odparzenia a nawet zaczerwienienia. Wszystko zależy od skory dziecka jednym dzieciom trzeba smarować pupkę przy każdej zmianie pieluszki a innym jest to niepotrzebne.
Tormentiol Faktycznie zawiera szkodliwy kwas borowy i najlepiej go w ogóle nie używać bo jest szkodliwy dla maluszka.