Witam,
pozwoliłam sobie utworzyć nowy wątek, gdyż kazdy problem jest indywidualny.
Córka ma 13 dni. W szpitalu karmiłam ja piersia jednak ze wzgledu na mala ilosc mleka była takze dokarmiana. Po powrocie do domu rowniez korzystalismy na zmiane z mieszanki i piersi. Dopiero ok. 5 dnia po porodzie było widac znaczny wzrost produkcji pokarmu, wtedy zrezygnowałysmy z butelki i Córcia ładnie spała po piersi, była najedzona. Niestety od 3 dni znow wprowadziłam butelkę, bo Córeczla po podaniu piersi (najpierw jedna, potem druga), okazuje sie nadal głodna. Ponadto zauważylam, ze Córa po zakonczonym jedzeniu robi sobie z piersi smoczek tj. zasypia, od czasu do czasu zassajac, ale bez połykania, po czym gdy wyjmuje z jej ust piers, ona po chwili budzi sie, jest wrzask i uspokaja sie dopiero przy piersi.
Mleko scuagam laktatorem recznyn, przy jednej takiej sesji jestem w stanie sciagnac 60 ml (po 30 z kazdej piersi). To zdecydowanie za mało, bo z butli Córka potrafiła zjadac już ok. 90 ml.
Teraz też. Obudziła sie o 3:30. Nakarmiłam jedną piersia, bo druga jest juz tak poraniona, ze niecounikam karmienia nią. Do 5:30 spała przy piersi, a ja razem z nią, jak tylko wyjełam piers, od razu sie przebudziła, w portwie rezygnacji znow podałam butelkę
Jestem załamana, bo tak bardzo chciałam karmic Córke piersią, a okazuje sie, ze nie potrafie
Beato,
Płaskie brodawki wyciągnij laktatorem przez kilka minut tuż przed karmieniem.
Co do poranionej brodawki, dużo wietrz piersi, jeśli Ci się uda to „otwórz” biustonosz tak aby piersi miały cały czas dostęp do świeżego powietrza. Smaruj je swoim mlekiem lub lanoliną 100%. Znajdziesz ją w każdej aptece, również internetowej. Kiedyś widziałam również w smyku.
Aby rozkręcić laktację odciągaj mleko regularnie co 3 godziny (zawsze zaczynamy o tej samej porze Np o 06.00, 09.00, 12.00, 15.00 itd), pamiętaj również o odciąganiu mleka w nocy. Wtedy jest go zwykle więcej. Prxykładaj maluszka jak najczęściej do piersi (jeśli ból jest nie do zniesienia, to tylko do zdrowej piersi). Możesz puć femaltiker, słód jęczmienny (dostępny w formie proszku lub syropu). Możesz również sięgnąć po piwo bezalkoholowe (chodzi o słód jęczmienny). Ja polecam wyoróbowaną na sobie łuskę kakaową. Przygotowuję ten napar z mlekiem roślinnym: najczęściej sojowym.
Moja rada, której niestety sama na początku nie przestrzegałam. Pij te specyfiki regularnie. Np zawsze rano, albo zawsze wieczorem. To pozwoli Ci uniknąć sytuacji gdy raz będzie zbyt mało mleka albo za drugim razem jego nadmiar.
Pamiętaj, że rutyna i systematyczność jest najważniejsza. Życzę Ci wszystkiego dobrego i trzymam kciuki.
Witaj.
Od początku karmisz przez nakładki? Czy ktoś pomagał Ci je dobrać? Są dobrze dopasowane?
Nakładki często powodują, że piersi nie są do końca opróżniane, co ma negatywny wpływ na laktację.
Próbowałaś wyciągać brodawki przed karmieniem laktatorem i podawać dziecku piersi bez nakładek? Dodatkowo możesz troszkę ściągnąć tej krwi jeśli pojawia się z uszkodzonej brodawki i dopiero przystawiac dziecko. Krew nie powinna zaszkodzić maluszkowi, jeśli nawet troszkę jej poleci z pokarmem.
Uszkodzona brodawka musi się zagoic niestety. Sama przez to przechodziłam. Dużo wietrz piersi, smaruj własnym mlekiem, lanolina 100% też może być dobra i nie trzeba jej zmywać przed karmieniem.
Nie porównuj ilości odciagnietego pokarmu laktatorem, do podanych mm. Pamiętaj, że dziecko jest w stanie wyssać z piersi dużo więcej niż pokazuje odciąganie laktatorem.
Bądź ostrożna też z laktatorem nie pracuj na najwyższej mocy, jeśli to laktator elektryczny. Zamiast podawać mm staraj się między karmieniami odciągać pokarm( metoda 7-5-3 lub 5-3-2) i podawać go w razie niedojedzenia z piersi. To rozkręci Ci laktację. Pierś musi być dokładnie opróżniana. Inaczej nie ma sygnału dla organizmu do dalszej produkcji. Ile maluszek wyssie, lub odciąganiesz, tyle na to miejsce będzie produkowane. Dlatego podanie mm źle wpływa na laktację. Przystawiaj maluszka jak najczęściej i pij napoje ze słodem jęczmiennym, który pozytywnie wpływa na laktację. Piwa 0,0% będą dobrym rozwiązaniem, kawa zbożowa (musisz patrzeć czy w składzie jest słód jęczmienny).
Mama_Gartki nie zauważyłam, że odpisałaś, bo pisałam w międzyczasie i miałam komentarz w edycji dłuższy czas. Niw zgodzę się, że dla rozkręcić laktację trzeba o tych samych porach odciągać pokarm. Może to być między karmieniami, po nich najlepiej by dać sygnał piersi, że potrzeba tego pokarmu jeszcze. A napoje wspomaganie laktacji warto wypić na pół godziny przed planowanym karmieniem lub odciąganiem. Nie tylko rano i wieczorem.
Zależy co się na laktacje pije jeśli herbatkę to najlepiej wybrać taka bez kopru włoskiego i pije się ja zwykle 2 filiżanki dziennie słód można dużo więcej razy tak jak Agata napisała przed karmieniami pół godziny. Aby laktacje rozkręcić to najlepiej zaraz po karmieniu laktatorem dzialac metoda 7 5 3 bądź jeśli nie wyrabia się cyklu to 5 3 2 metody polegają na tym że po prostu odciaga się 7 min z jednej później z drugiej piersi pokarm i nie musi on lecieć po prostu chodzi o stymulacje przedewszstkim na początku później 5 min z pierwszej piersi od której się zaczęło A później 5 min z drugiej i na koniec po 3 min z jednej i z drugiej piersi cykl to 30 min w przypadku metody 7 5 3 A w przypadku metody 5 3 2 20 min. A ja nie zgodzę się zupełnie z wami bo trzeba by bylo w ciągu doby przynajmniej 8 razy odciagac ale z kolei nie z zegarkiem w ręku A właśnie tak jak Agata napisała najlepiej po kamieniach.
Co do krwi i płaskich brodawek czy maluch nie umie złapać? Czy nakładka był A dobraną? Bo myślę że warto zrezygnowac z nakładek bo może być że w Twoim przypadku przez nakładki nie dochodzą sygnały od malucha ile mleka trzeba po prostu warto spróbować wyciągać brodawki laktayorem można też strzykawka z odcięta końcówka A można też podraznic trochę sutek złapać kciukiem i palcem wskazującym za pierś i odstawić dziecko. Ja miałam problem z sutkiem w prawej piersi i właśnie tak nauczyłam malucha łapać wkladalam mu sama piersi do buźki ważne by się znalazł sutek i większą część otoczki w ustach malucha i maluszek się przyzwyczaił i sam później już ładnie zaczął łapać dzięki temu.
Jeśli chce się na laktacje słodu używać to warto w syropie czy proszku albo wspomóc się femaltikerem jeśli chce się piwo pić to zwrócić uwagę by było całkowicie bez alkoholu czyli Warka radler 0.0 proc Heineken 0.0 Lech Free 0.0 proc Łomża 0.0 proc birell 0.0 Bawaria 0.0
Dziękuje dziewczyny, piersi wietrze j smaruje lanolina. Niestety mimo wyciągania brodawek przez laktator, maluszek nie umie chwycić były u mnie już 2 położne j widza ze to problem, bo brodawki się zaraz chowają jestem załamana, mały pije przez nakładki, choć od czwartku widze Żr tez się bawi przy piersi.
CDL może dokładnie sprawdziłby jamę ustną maluszka, sposób ssania, sposób przystawiania do piersi no i same piersi. Warto się z takim skontaktować, jeśli zależy Ci bardzo na KP i masz taką możliwość.
A wędzidełko podjęzykowe było sprawdzane?
A brodawki np po dłuższej chwili ssania z nakładkami nie wyciągają się troszkę? Możesz spróbować podczas ssania zdjąć nakładkę i szybko podstawić samą pierś. Trzeba kombinować. Ja bym odciągała, podawała swój pokarm zamiast mm i próbowała przystawiac bez nakładek, zawsze może załapać, a laktacja bedzie utrzymywana dzięki odciąganiu.
Mam nadzieję, ze jakoś się uda. Wiadomo, że jest mnóstwo dzieci na mm i są szczęśliwe i zdrowe, ale warto powalczyć o naturę Powodzenia!!
Agata, stałe pory powinny być zachowane po to aby przerwy były systematyczne. Jeśli raz odciągnie się o 12, raz o 18, potem o 19 i na przykład nad ranem to laktacja będzie wariować.
Femaltiker najlepiej pic godzine przed odciąganiem, ale łuskę czy herbatkę niekoniecznie. Można sobie to mądrze rozplanować, Np łuska rano a herbata w południe i wieczorem lub odwrotnie, ale należy zachować systematyczność
Mama_Gartki dziecko nie zawsze ssie w stałych odstępach czasu, tylko na żądanie, np. nieraz co godzinę, a nieraz co trzy i laktacja się do tego dostosuje, dlatego po prostu najlepiej odciągać po karmieniu. Chyba, że chodzi Ci o to gdyby autorka przeszła na KPI, to wtedy faktycznie, te minimum 8 razy w ciągu doby, czyli wychodzi mniej więcej co 3 h. Ale ja tu akurat piszę jedynie o rozkręcaniu laktacji w czasie KP.
Beata, ja tez zaczelam swoja mleczna przygode z nakladkami, syn nie potrafil zlapac brodawki, chowala sie.
Minal miesiac, synek podrosl, urosla mu buzka i zlapal gola piers. Kilka dni jeszcze trwalo odstawienie nakladek, a teraz mija 6 miesiac od kiedy karmimy sie bez problemu- brodawki troche sie wyciagnely, ale nawet jak sa plaskie to synek sobie z nimi radzi
Nie trac nadziei ! Trzymam kciuki
Beata przystawiaj , przystawiaj , przystawiaj to jedyna metoda która daje 100 procent gwarancji na karmienie piersią . Niektóre kobiety potrafią karmić bardzo długo z nakładkami Czy te położne to kwalifikowane doradcy laktacyjne ? Warto zasięgnąć rady właśnie kogoś takiego
Wiem ciężko się mówi …
Wierz mi przeszłam przez to . Mój drugi syn potrafił przez pierwszy miesiąc jeść co pół godziny ! Spał i podjadal nawet po 40 min na początku . Było ciężko bo starszy synek tez potrzebował uwagi ale przetrwalismy to na szczęście a teraz karmie 11 miesięcy
Później wszystko się uregulowalo; )
Dziewczyny jeśli decydujemy się na kp i chcemy pobudzic laktacje to odciagamy po karmieniu najlepiej każdym Tak doradził mi moja doradca laktacyjna. Naprawdę ta metoda działa ;))
Mama_Gartki zawsze warto wspomóc się laktatorem, ale jednak pisałyśmy tu o porach odciągania, a nie o samym korzystaniu laktatora ale chyba już jasne, Dziubuś nawet napisała, że tak też zalecił CDL.
Dziewczyny, mam już dość, wczoraj w ciągu doby spałam 1h. Nie wiem co robię złe, wszystko było ok wcześniej a teraz jest zupełnie inaczej. Co zaczynam karmienie, go maluch zasypia. Odstawiam i zaczyna płakać bo jest nienajedzony, potem znowu dostawiam i zasypia, tak można wkoło, odciągać tez pokarm odrazu po krmieuniu ale ściągam max 20-30ml:(. Nie wiem co mam robić, maluch ma już 15 dni, ja zostaje już sama w domu- nie wiem co robić, on wogole nie spi, nie może tak być
Beata moja doradca od laktacji radziła żeby rozebrać dziecko do body i niczym nie przykrywa podczas karmienia . Nie martw się dziecko ogrzewa się twoim ciepłem Nie pozwalaj zasnąć maluszkowi , laskocz go jeśli przyspiesza w stopy lub w policzek . Jeśli przysnie to od razu podnieś go do pozycji pionowej , rozbudzić się i karm dalej .
To nic ze odciagasz 20-30 ml ja odciagalam 10 na początku . Wiem ze jest ci ciężko ale to bardzo pobudza laktacjie wierz mi Poproś kogoś bliskiego żeby zajął się dzieckiem a ty się prześpij . Niech przystawka ci ja na karmienie w łóżku . To bardzo ważne żebyś była wyspana , a ciężko o to po urodzeniu dziecka niestety.
Beata, dziubuś Ci dobrze doradziła żeby malucha rozbudzić. Ale musisz sama ocenić czy to się uda. Chyba byłyśmy w podobnej sytuacji: moja córka ciągle spała z powodu żółtaczki, jej nie dało się wybudzić na pierś. Zjadała butelkę a i tak nie do końca bo zasypiała. Karmiłam KPI około dwa miesiące, byłam zmęczona bo ciągle karmiłam, odviągałam i sterylizowalam, ale dziecko było zdrowe, chętnie jadło i ładnie długo soało. Córka potrafiła (i nadal jej się zdarza) spać dwie-trzy godziny. Tak długo śpi bo jest pojedzona. Po dwóch miesiącach około wróciłyśmy na pierś - dziecko jyż tyle nie spało.
Nie chcę Cię namawiać do KPI, ale ocen sytuację racjonalnie, dziecko musi jeść i być zadowolone. Wtedy i Ty będziesz.
Może będzie podobnie jak u nas, ze maluch da radę jeść i nie spać
Mama gratki to się uda tak karmilysmy z doradcą laktacyjnym . Moj syn tez dużo spał bo miał zoltaczke . Przez pierwsze dwa tygodnie nie przybrał ani grama . Bardzo się tym martwiłam. Jednak po dwóch tygodniach zaczął przybierać jak szalony . Przez zoltaczke stracił 12% wagi w szpitalu .
Doradca od laktacji mi bardzo pomógł i poświęcal 1,5 godziny dziennie . Dlatego z własnego doświadczenia wiem ze to się udaje .
Warto znaleźć dobrego doradcę bo to gwarancja karmienia piersią
Beata jeśli zależy Ci na karmieniu piersią to warto spróbować Mój pierwszy syn był karmiony odciaganym mlekiem 8 miesięcy bo się poddalam…
Drugiego karmie piersią i wiem jaka jest różnica . Nie było lekko na początku ale później wszystko się unormuje
Beata może być tak że maluchowi wygodnie na tobie się śpi mój syn tak miał spał tylko y mnie na raczkach na początku albo na moim brzuchu czy piersiach albo obok i może nie tyle maluch nie najada się co raczej budzi się bo chce być koło mamy.
Beata a ładnie moczy pieluszki? Kupka jest? Była u Was już położna? Może chociaż ona niech spojrzy. Poproś aby przyniosła wagę. Nadal karmisz przez nakładki? Ja też moją córkę cały czas na początku łaskotałam po policzku, tak jest w tym pierwszym miesiącu, no ale jak mi tak wisiała na piersi i nie mogłam nawet się wykąpać, bo nie miałam kiedy, to już dałam smoczek (około 3 tygodnia) oczywiście jednak byłam pewna, że się najada, bo przybierała na wadze dobrze. Dziubuś bardzo dobrze radzi, CDL by Ci na pewno pomógł… Najważniejsze to sprawdzić czy się najada, czy przybiera na wadze.
Maluszek oddaje mocz i kupkę bardzo dobrze, wiec musi się najadać:) od wczoraj wieczora jest ciut lepie, miał okresy ze spaniem. Ja z kolei mecze się z piersiami, prawa spił cała, natomiast lewa jest nabrzmiała po stronie od pachy i są tam dwie grudki, nie chcą odpuscic. Macie jakiś pomysł?
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.