Dziewczyny, może któraś z was karmiła mieszanie i będzie w stanie mi odpowiedzieć. Niestety miałam okres, gdzie miałam problemy z laktacją i musieliśmy włączyć też mleko modyfikowane. Wspomagam się nim do dziś, córka wypija głównie moje mleko, ale też minimum raz dziennie dostaje porcję modyfikowanego. Podajemy Nan optipro plus. Często u córki obserwuje, że się pręży i wygina, najczęściej przed puszczeniem bąka lub zrobieniem kupy. Czasami aż przy tym zapłacze i zastanawiam się, czy to nadal jest dojrzewanie układu pokarmowego, czy po prostu nie podpasowalo jej to mleko. Jakiś czas musieliśmy też podawać Bebilon pepti z apteki, bo tak zaleciła nam pediatra, ale już mogliśmy wrócić do NAN. Przy Bebilonie nie było różnicy, też były takie prężenia, wyginanie itp, dodatkowo mam wrażenie, że częściej jej się ulewało.
Zastanawiam się czy może nie przejść z optipro plus na NAN opti pro expert HA. Moze któraś z was jest na tym mleku i ma jakies opinie na jego temat?
Córka w przyszłym tygodniu skończy 3 miesiące
Nie jestesmy akurat na tym mleku ale ja jestem z tych co wiecej klada na brzuszku i robia masaze niz zmieniaja mleka bo to tez nim sie brzuszek przyzwyczai do kolejnego mleka to nawet az 2 tygodnie.
Jesli bąki i kupa jest to ja bym nie zmieniala juz mleczka bo tak jak piszesz, tu najbardziej chodzi o dojrzewajacy uklad i po prodtu to trzeba przezyc, masowac,podkurczac nozki i u nas swietnie dzialal termofor z pestek wisni - 3minuty na brzuszku i bąkami strzelał seriami
Właśnie kładziemy na brzuszek, często też śpi na moim brzuchu, termoforek równie używamy, tylko niewiele tak naprawdę to wszystko pomaga. Bąki są, kupa, wydaje mi się, ze prawidlowa
To jest bardzo typowe u maluszków w tym wieku i faktycznie najczęściej wynika z niedojrzałości układu pokarmowego. Zwłaszcza jeśli to się dzieje przy obu mlekach, a nie tylko przy NAN, to raczej nie chodzi o konkretną markę.
Zrób masaż brzuszka, rowerek nóżkami, termoforek z pestek wiśni.
Jeżeli mleko by nie pasowało to dziecko miało by dodatkowe objawy jak wysypka np. Nie zawsze mleko jest problemem a przyzwyczajenie do innego mleka tak naprawdę trwa do miesiąca więc nie wiem czy jest sens go zmieniać. Poczekaj jeszcze z dwa trzy tygodnie. Dużo leżenia na brzuchu i masażu. Powinno pomóc
Na razie spróbuj masaży brzuszka, termoforu, może krople na gazy
Kropli unikamy, nie pomagał espumisan, nie pomagał Lefax więc nie chce w dziecko ładować apteki skoro nie przynosi rezultatu
Właśnie żadnych innych objawów nie ma, ani wysypki, ani większego ulewania
to wygląda to raczej na niedojrzałość układu trawiennego, powinno samo minąć po 3–4 miesiącach
To ja bym się wstrzymała ze zmianą mleka bo możesz zaszkodzić niż pomóc. Kładź na brzuszku ile się da nawet na 3-4 minuty ale kilka razy dziennie
Może i faktycznie lepiej jeszcze poczekać, sprawdzić
Ja przy pierwszym dziecku miałam karmienie mieszane z Bebilon, co prawda tylko przez jakieś pierwsze 2 tyg, później już tylko kp ale problemy z brzuszkiem o jakich piszesz były częste, niezależnie od tego czy mieszane czy kp, także u nas ewidentnie niedojrzałość układu pokarmowego.
Zalecono mi Biogaia (choć z perspektywy czasu nie bardzo wiem czemu to miało służyć), masowanie brzuszka, przywodzenie nóżek do brzuszka, częstsze układanie na brzuszku.
Mnie też się wydaje że te specyfiki nie działają to tylko ładowanie w dziecko bez żadnej poprawy. Układ musi dojrzeć i tyle nic nie zrobisz. Ile jest przypadków że biogaia, Espumisan, probiotyki i niewiadomo co jeszcze a dziecku i tak nie przechodzi.
Ja ci jeszcze na prężenie polecę suszarkę. Suszysz brzuszek dziecka ciepłym powietrzem i kasujesz delikatnie. U nas poprawa po kilku sekundach była do tego jeszcze szum suszarki uspokaja. U mnie u córki jak i i syna działało nie tylko na bóle brzuszka ale ogólnie przy jakimś większym płaczu nie wiadomo z jakiego powodu. Spróbuj może u was też pomoże
Spróbuję! Póki co używam szumisia do wyciszenia, może suszarka to będzie moje 2 w 1
Ja również jestem zdania zeby troszke poczekać, bo wygląda to bardziej na niedojrzaly uklad pokarmowy. Masaże, cieple okłady i kładzenie na brzuszku powinny przyniesc ulgę
Do wyciszenia to co innego ale przy płaczu takim nie wiadomo z czego suszarka i masaż brzuszka naprawdę robi cuda. Polecam.
U nas czeste kladzenie na brzuszku i masaze pomagaja
Polecam u nas pomoglo na zaparcia wiec to nie tylko masaz tzw. Antykolkowy

Ogólnie ja bym powiedziała że to masaż na brzuszek
Masaże i leżenie na brzuszku pomagają dziecku więc im częściej w ciągu dnia będziecie robić tym lepiej, nawet po kilka minut ale często