Mój synek ma 9 tygodni. od około 7 tygodni ropnieja mu oczka. a konkretniej jedno. kilka razy w ciagu dnia leci mu z oczka łezka z ropki. zas jak sie budzi po nocy to ma w koło oczka zastygnite zółte jakby strupki. i nie wiem jak sobi dac z tym rade
Powinnaś udac się do lekarza, Pamiętam że mała moja miała podobnie tyle tylko, ze zaczeły ropieć oczka było to w około 5-6 tygodniu ponieważ tego dnia była u mnie położna (wizyta patronażowa) kazała zgłosić się do lekarza aby dziecko obejrzał lekarz (mówiła ze przy tak małych dzieciach mgą to być pierwsze objawy choroby)
Pamiętam ze nie było to nic poważnego, lekarka kazała przemywać oczka solą fizjologiczną dodam ze były to niewielkie ropki.
Męża znajomego dziecko miało problem z kanalikami ;/ myslę ze dobrze byłoby się wybrać do lekarza.
Kaajkaa ropiejące oczka mogą być problemem infekcji np zapalenie spojówek ponieważ kanaliki łzowe są bardzo wąskie. Jeśli ropka utrzymuje się tak długo udaj się z dzieckiem do okulisty. Jednym z domowym sposobów leczenie ropek jest przemywanie oczek solą fizjologiczną (od zewnętrznego kącika do wewnętrznego) o czym pewnie wiesz. Także radze Ci się udać do okulisty pobierze on wymaz tej wydzieliny i wtedy zaleci leczenie
byłam i kazał przemywac czarna herbata bo to niby nic powaznego. ale to nie pomaga dlatego pytam tu
Jak nie pomaga to i sól fizjologiczna to udaj się do innego lekarza bo to coś nie tak aby tak długo ropiały oczka. Spróbuj również masować oczka małego (wewnętrzny kącik) podobno ułatwia to odetkanie kanalików łzowych
Lub przemywać naparem z rumianku jeśli maluch nie jest na niego uczulony możesz spytać też w aptece o kropelki Lacrimal .
Mojej malutkiej w 2 mies zaropiało jedno oczko pediatra przepisał kropelki Biodacyna mieliśmy kroplić 2razy dziennie po 1 kropli plus masaż kącika tak jak pisze burek.Lekarz zaznaczył ,że właśnie często kanaliki są zatkane i dlatego oczka ropieją czasami potrzebny jest mały zabieg odetkania kanalika,ale Emilci szybko to przeszło i obyło się bez zabiegu.
Oczka codziennie przemywam wacikiem ruchem od zewnątrz w kierunku noska kierunek też jest istotny,nasz pediatra mówił ,ze herbata może wysuszać skórę powiek i lepiej przemywać roztworem soli.
Sól fizjologiczna (częste zakrapianie) i masaż kanalika łzowego (wewnętrzny kącik oka) to najlepszy sposób na ropiące oczka. W pracy spotkałam się, że lekarze przy ropiejących oczka przepisywali Tobrex, który pomagał. Musisz też dbać o to by mieć czyste ręce przy masowaniu (to oczywiste, ale wolę napisać), by nie nadkażać oczka.
wiem, że to co napiszę może Ci wydac się oczywiste. Nie dopuść do tego aby przemywac zdrowe i chore oczko tym samym wacikiem, bo przeniesie się w ten sposób bakterie.
nigdy nie przemywa się oczu jednym wacikiem, niezależnie od tego czy któreś oko jest chore czy nie, myślę, że każda mama jest tego świadoma
ja nawet nie przemywam tym samym tego samego oczka wiecej niz raz dziekuje za rady. chyba musze sie wybrac do lekarza. mi mówił ze sól sie nie nadaje bo ona tylko czysci a nie zalecza. i zalecił czarna herbate ale i to nie pomaga
Nie jestem lekarzem ale jakoś czarna herbata na samą myśl o przemywaniu oczek własnie czarną herbatą czy rumiankiem przechodzą mnie ciarki ;(
Kiedys czytałąm na temat przemywania oczek rumiankiem co prawda u Yorków i pamiętam, że działał szkodliwie na oczka.
Spróbuj skontaktować sie z innym lekarzem, gdyż na moje oko te ropienie oczek trwa zbyt długo.
byłam dzis i zapisał mi krople zatkany kanalik synek ma. co do rumiaanku u yorków - nie stosuje sie vgo bo brudzi
Proud Mommy, nie pisałabym tego, gdybym na własne oczy nie widziała przemywania oczek tym samym wacikiem
ja przemywam gazikiem i jak przemyje raz to potem ten brudny kawałeczek “odkładam” bo gazik sie rozdziela i myje teoretycznie tym samym ale czysta czescia. wydaje mi sie ze nie robie zle bo głównie chodzi o to zeby brudu nie roznosic naoczko znów , prawda?
a wracajac do tematu kropelki juz troszke pomagaja. zakraplam drugi dzien i widze poprawe nie wiem czy to mozliwe czy sobie wmawiam heh
Kajka to zależy od wacików jakie masz, różne firmy mają różne grubości płatków ja też tak robiłam ale krótko zazwyczaj jednym wacikiem jedno oczko przemywałam. Jak malutka miała kilka tygodni przemywałam oczka gazikami kupiłam je wówczas poprzez allegro razem z innymi zakupami jeszcze przed porodem.
własnie nie uzywam wacików a gaziki takie zwykłe z apteki jałowe
Bardzo ważny jest też kierunek przemywania oczu - powinno się to robić od zewnątrz do wewnątrz, czyli do noska, w ten sposób nie “rozprowadzamy” brudu po całym oczku. Ponadto, powinno się to robić jednym, ciągłym i zdecydowanym ruchem - oczywiście delikatnie. Jedno oko jeden gazik. Ponadto przemywanie powinno się zaczynać od oczka zdrowego, zmniejsza to ryzyko przeniesienia infekcji.
Mój młody też miał niedrożny kanalik łzowy od urodzenia już. Miał to oczko zawsze bardziej wilgotne a po ok 2 tygodniach zaczęło ropieć. Taka kolej rzeczy. Też polecono mi przemywać rumiankiem. Okulista zapisała kropelki, kazała przemywać oczka solą fizjologiczną i stosować masaż kanalika. Jeśli Twoje maleństwo też ma niedrożny kanalik też powinnaś masować. Ja nawet wybrałam się do szpitala, żeby tam określili mi czy nie trzeba będzie kanalika udrażniać (swoją drogą strasznie się tego bałam), ale okazało się, że masaże kanalik odetkały
Witam u nas tez w jednym oczku i pod nim pojawia się co jakiś czas drobniutka wysypka i oczko łzawi, po przeczytaniu wszystkich wpisów jestem już troszkę mądrzejsza , ale jednak umówimy się do lekarza bo obawiam się że to może być jakaś bakteria. Przemywam oczko solą fizjologiczna ale to nic nie daje, na chwilkę znika a potem się odnawia.
U nas jest to również częstym problemem mała ma 11 miesięcy a co miesiąc zatkane kanaliki i łzawienie .Też czytałam zeby masować i sól fizjologiczna ale nam to nie pomagało .Antybiotyki tylko zmniejszały objawy .Postanowiłam ze będę masowała kanaliki tak jak wcześniej lekarka kazała tylko mocniej przyciskając na wewnętrzny kącik oka .Nie uwierzysz ale na drugi dzień już prawie nic nie było i tak się pozbywamy tego w szybki sposób a do tego przemywam jeszcze rumiankiem ,ale z tym trzeba ostrożnie bo może silnie uczulić .