Karolince przedwczoraj zaczęło łzawić oczko i lekko ropieje. Lekarz kazał nam wpuszczać do oczka sól fizjologiczną i masować kanalik łzowy. Dodatkowo przecieranie oczka od zewnętrznej strony do wewnętrznej.
My mięliśmy podobny problem. Czytam że niektóre dziewczyny wpuszczają do oczka sól fizjologiczną. Nam lekarz kategorycznie tego zabronił. Kazał kupić w aptece wodę w takich malutkich buteleczkach jak ta sól. Wkrapiać do oczka i przemywać gazikiem. Ponadto zapisał nam na receptę takie kropelki Sulfacetamindum i naprawdę nam pomogły. Z kolei z pierwszym synem musięliśmy jeździć do okulisty bo nic nie pomagało… Zalecił wtedy masaż oczka, aby odetkać kanalik łzowy i też było ok. Jednak z tego co cztam co pediatra to inne obyczaje:-)
kajka mojej corce ropiały oczy przez 1 miesiąc raz miało mocno raz mniej … Lezala pierwsze tyg na intensywnej terapii wiec pytałam o oczy lekarzy . Ich zdaniem dzieci bardzo często maja ropiejące oczy ,może być to po porodzie naturalnym albo po kroplach które dzieci dostają poporodzie przyczyn może być wiele … Zazwyczaj mija samo … Jeśli po dluzszym czasie nie minie zglos się do specjalisty . mojej corce po miesiącu krople przepicala pediatra dostawala gentamecynowe krople przez 5 dni bez poprawy później dostala floxal o ile dobrze kojarze naze przez 10 dni od okulisty . Okulistka stwierdzila ze jak te krople nie pomoga to trzeba będzie w wieku 3 miesięcy przyjechać na czyszczenie kanalikow. mojej corce minelo po kroplach
U nas podobny problem. Tydzień po porodzie zaczęło ropieć jedno oczko. Pediatra przepisał FLOXAL i zlecił masaż kanalika pomogło ale na chwilkę. Teraz znów oko zaczęło łzawić i ropieć. Zaczynam poszukiwania okulisty…
Najlepiej takie rzeczy konsultować z lekarzem, a do tego czasu może pomoże przemywanie rumiankiem?
Córcia siostry, która skończyła 4 miesiące miała ten sam problem. Oczko jej strasznie łzawiło i ropiało. Nie pomogły kropelki czy przemywanie. Wybrali się więc do okulisty, gdzie zbadano jej oczko, takim cienkim urządzeniem i okazało się, że kanalik jest zapchany i trzeba będzie iść na zabieg jego udrożniania. Dostali skierowanie, jednak po kilku dniach oczko przestało ropieć, więc samo badanie kanalika musiało chyba pomóc.
Naszemu synkowi od 2 tygodnia życia ropieje oczko a Malec ma 2 miesiące i tydzień stosujemy już 3 antybiotyk na receptę i trochę się poprawiło ale całkiem jeszcze oczka nie wyleczyliśmy. Okulistka poradziła nam robić masaże ściągające ropną wydzielinę wytrzeć to co udało nam się wycisnąć a następnie wkroplić lek… dodatkowo przemywamy mu oczko chusteczkami do oczu blepheye (bez recepty) gdy tylko ropka się pojawi tyle że one nie są wystarczająco nasączone moim zdaniem ale ropkę zmywają …
Te chusteczki to moim zdaniem strata pieniędzy, a z tego co widzę trochę kosztują. Lepszy gazik plus sól fizjologiczna - efekt będzie ten sam. Mojemu synowi ropiało oko od urodzenia, przemywałam, masowałam, stosowałam antybiotyk, nic to nie dawało. Aż pewnego dnia jak młody miał z 4 miesiące po prostu się kanalik odetkał.
My też mamy niedrożny kanaliki. Najpierw dostaliśmy Biodacynę, potem Floxal. Zslecono nam też masaż. Ważną rzecz jest taka, że masaż kanalika można wykonywać dopiero po ustaniu stanu zapalnego czyli jak przestanie ropieć. W przeciwnym razie, można ułatwić bakteriom wniknięcie w głąb kanalika.
Gosia a nam kazali masować przed podaniem kropli …
najpierw ściągnąć ropkę która zalega tyle ile się da - przemyć to co wypłynęło i dopiero wpuścić kropelki … argumentowali to tym iż na zaropiałe nie oczyszczone oczko nie ma sensu wkraplać kropelek bo bez masażu oczka się nie wyleczy …
A dziewczyny spróbujcie przemywać oczka z naparu Świetlika
Moze to byc objaw zapalenia spojowki albo zapchanego kanalika łzowego…to tez czesto zdarza sie u malych dzieci.
U nas problem z tym byl od samego poczatku i stale nawracał. Masowalismy oczka od wewnatrz, przemywalismy sola fizjologiczna i rumiankiem. Problem ustapil jednak po uzyciu zapisanych przez okuliste dzieciecego kropli OFTAQUIX…są one dosc drogie bo kosztuja ok. 45 zł ale naprawde warto…wczesniej stosowalismy wiele innych antybiotykow w postaci kropli do oczu i nic nie pomagaly…a te zadziałały jakby reka odjął…
Nie trujc e dzieci tymi lekami, w wiekszości przypadkow pomaga masaz kanalików, tylko trzeba uciskac dość mocno, mamy się boją, i myśłą, ze nie działa, i trzeba to robić kilka razy dziennie po kilka minut, pomoże na pewno.GosiaDr ja nie rozumie, o co chodzi z tym stanem zapalnym, przecież masuje się kanalik, żeby przestał ropieć, jakby samo przestało ropiec, to ani masaż ani leki nie byłyby potrzebne.
Mój synek też miał podobnie i ropiały mu oczka,nie byłam z nim u lekarza bo jak była położna to powiedziała że to nic złego że u większość dzieci tak oczka ropieją i żeby je przemywać solą fizjologiczną albo woda i robić to delikatnie.Mam to pomagało i kąciki oczu były czyste i już tak nie ropiały.
My mielismy specjalna sol fizjologiczna do oczu w kroplach.
donnavito, Agusia 8 my mielismy tak silne stany zapalne (nie tylko zapchane kanaliki ale rowniez zapalenie spojowki), ze sam masaz czy tez przemywanie sola fizjologiczna lub rumiankiem nie wystarczalo,tylko lek o ktorym pisalam pokonal ta przykra dolegliwosc i odpukac juz kilka miesiecy mamy spokoj (predzej problem nawracal minimum raz w miesiacu)
Próbowałaś przemywać solą fizjologiczną? Jeżeli tak i zauważyłaś opuchliznę zgłoś sie do lekarza
moja mała ma 3 tygodnie i w pierwszym tygodniu życia też ropialy jej oczka przemywam solą i już jest okej