Właśnie się zastanawiam czy jest sens dziecku coś podawać skoro i tak musi to przetrwać. Ulży to dziecku? My jakoś damy rade ale wiadomo maleństwa szkoda. Martwią mnie też zaparcia ale jutro idziemy w kilku sprawach do pediatry
Probiotyk wspomaga dojrzewanie układu pokarmowego więc nie zaszkodzi. Przy zaparciach i innych problemach z brzuszkiem masaż shantala pomaga i rodzice mogą go wykonywać samemu. Powiem was że poleciłam wykonywanie go szwagierce bo maluszek 3 tygodnie i problemy z brzuszkiem i od kilku dni jest zauważalnie lepiej. A masaż jest o tyle dobry że na pewno nie zaszkodzi
Probiotyki są naprawdę dobre. Zapobiegają też grzybicy np. Podczas kp. A masaż shantala jest skuteczny ale trzeba wiedzieć jak go wykonywać. Mi pokazywała fizjoterapeutka ale jakoś boje się masować maluszka sama.
Akk tak trzeba wiedzieć ale to nic trudnego. To masaż którym nie zrobisz krzywdy jak go źle wykonasz bo nie jest to masaż leczniczy.
A jakie probiotyki stosujecie? Mieliśmy na początku biogaia. Ale jakoś nie było w aptece i kupiłam dicoflor. Było ok 2 miesiące ponad a teraz Mały nim pluje...
Vivomix poleciła pediatra dla maluszka a dla pół rocznego dziecka asecurin
Kupiłam dzisiaj vivomix bo dicoflor domeczylismy do końca.
Pierwsze podanie bez plucia :p
vivomix jest polecany bo ma fajny i dobry skład.
Kargaw oj tak na szkole rodzenia bardzo polecali masaż shantala, ja pamietam la lalce ćwiczyłam, ale z dzieckiem nie dałam rady tzn moja tak ulewała , że to by było jedno wielkie ulewania, a u syna jak wył całym dniami to się nic nie dawało z nim zrobić. MI masaż było ciężko wykonać bo on sie darł, a ja nie miałam siły tego robić już przy tych wrzaskach
Również polecam Vivomixx, jest wart swojej ceny.
Odsawiłam na chwile vit d 3 bo to olej cieżkostrawny i u nas troche pomogło :)
jest też witaminad D bez oleju warto próbować rózne marki
Ja też dawałam biogaje i było ok. Dziecko piło. Z tym że moja córka wszytko od początku dobrze pije
Polecam również witaminę D bez oleju i powinno być dobrze. Co do probiotyku to też stosowałam dicoflor i nie widziałam za bardzo różnicy, a z czasem problemy same przeszły.
u nas dicoflor pomagał wiec stosowaliśmy jak była potrzeba
My wykończyliśmy buteleczkę u od tej pory już nie podaję nic. Tylko witaminę D na receptę.
My na mm wiec probiotyk podaje cały czas i witaminę D
u mnie biogaja nasilała objawy jakby kolkowe i ktoś to jeszcze pisał na forum pamiętam, że u niego było to samo
U Nas też się nie sprawdzila. Szybko zmieniałam na dicoflor. Ale tym Mały ostatnio zaczął pluc. Tak z dnia na dzień
Ta biogaja ma bardzo różne opinie. Dicoflor chyba jednak bardziej pomaga
Problem bardzo dobrze mi znany. Miałem sytuacje, że czasem po prostu aż się skręcał tak go brzuszek bolał.
U mojego syna pomógl Dicoflor (tylko po nim była spora kupa rano i trzeba się na to przygotować) i zmiana mleka. Raz nawet użyliśmy takiej rurki dootbytniczej (w sumie to żona, ja nie dałem rady) i wtedy tak jak by poszło wszystko co mu tam zalegało. Widać było ulgę a był już tak zmęczony, że praktycznie od razu zasnął. Natomiast pediatra nam odradził mimo iż niby jest to bezpieczne w 100%
Co do mleka. Zobacz skład. Ja wiem, że wszystkie mleczka są dla dzieci ale w 90% jest zawarty olej czy to palmowy czy inny ale raguła jest taka, że może być źle tolerowany lub za mocno obciążający nierozwinięty układ pokarmowy malucha. Sprawdź mleko Capri care (mój syn ma już rok i używamy bez problemów od 7-8 miesiąca) lub Smilk. Składowo żadne inne nie ma nawet podjazdu. Smilk rozpuszcza się dobrze przy ok 45 stopniach a Capri już przy 38. Ja wybrałem Capri bo jest mniej tłuste i praktycznie można podać od razu po przygotowaniu.