A co robicie do jedzenia ? ![]()
Na święta jest żur u teściowej (tylko że nie w chlebie) i baraż biały u mojej mamy. Na obiad zazwyczaj jakieś mięsiwo z piekarnika. Oczywiście pasztecik własne roboty (ja pieke) wieprzowy, wędlinka, sałatka jarzynowa, ciasta typu sernik, Jabłkowiec czy Mazurek
Chodzi ci o taki chlebek otwierany ? Jazawsze w dino kupuje ![]()
Ja robie jajka w majonezie, biała kielbaska, zurek, salatke jarzynowa, deske wędlin, ciasto sernik badz babka piaskowa:)
A robiłaś kiedyś sama barszcz biały albo żur ? Mnie korci żeby zrobić ale nie robiłam i boję się że nie wyjdzie
ooo pasztecik mniam , ja jadłam na dzień kobiet szarlotkę , i był taki mały kawałek , że teraz chodzi za mną żeby zrobić w domu i chyba do świąt nie wytrzymam i muszę zrobić ![]()
czy sałatka jarzynowa na święta jest u każdego ?
cisowa jestem czy każdy robi tak samo ![]()
@magdallenka08971 Kiedyś robiłam barszcz biały ale muszę wziąć przepis od mojej mamy bo robi najlepszy
wyjdzie wyjdzi
tylko trzeba dobry zakwas kupić albo samemu zrobić
Jeśli chodzi o sałatkę to są różne. U rodziny Maćka robi się z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaka, ogórka kiszonego i groszku. U moich rodziców nie daje się groszku ale mama dodaje jabłko, jajko, cebulę … i mój mąż ta nazywa warzywną a nie jarzynową ![]()
![]()
Taaak wlansie o ten chlebek chodziło
nie wiedziałam nawet , że mają w dino ![]()
Sama robisz Żurek? A u Ciebie jak sałatka wygląda ?
@Michaska to u nas się robi ziemniak , groszek z marchewką , jajko , pietruszka , ogórek kiszony i groszek to w sumie jak u Maćka a z jabłkiem nie jadłam jeszcze chyba
a dodajecie musztardę czy sam majonez ?
U rodziców sie dodaje musztardę, u męża tylko majonez . To taki miks obu sałatek u Ciebie ![]()
Zurek zawsze robi moj maz bo ja nie potrafie ![]()
![]()
salatka to taka klasyczna jajko, ziemniak, marchewka, pietruszka, ogorek kiszony , groszek, majonez i troche musztardy
jablka akurat nie daje ale moja mam juz tak
No w sumie
ja zawsze tylko majonez dodaje bo nienawidzę zapachu musztardy ![]()
ja się juzjie mogę doczekać tego świątecznego jedzonka @ewelkar899_wp.pl Woow zazdroszczę Ci takiego kucharza ![]()
Ja też, zwłaszcza że w zeszłym roku byłam po porodzie więc świat w ogóle nie miałam ….
Ale za to w tym roku z maluszkiem będą super ![]()
No tak, już się nie mogę doczekać jak pójdziemy z koszyczkiem na święcenie ![]()
Ojej to teeż jest takie super
i te pierwsze święta cieszą najbardziej
a macie już koszyczek kupiony ?
Mamy narazie ten co był, w przyszłym roku jak już będzie chodził to kupię mu taki mały żeby miał własny i mog go nieść
A ty kiedy masz rozwiązanie?
Mnie jeszcze ciekawi co wkładacie w koszyczek ? ![]()
21 lipiec ![]()
W koszyczek kielbaska, sol pieprz, chlebek, babeczke, maselko, jajka chyba wszystko ![]()
Kiełbasa, chlebuś, sól, pieprz, coś słodkiego, jajka, jakiś owoc jabłko albo pomarańcza, pasztecik upieczony, kawałek masła
Chlopak to wgl jest inaczej wychowany… zacznijmy id tego ze jest nie wychowany i mowie to na glos przy nim przy jego rodzinie… dopiero po jakis 5 latach bycia ze mna udalo sie go ustwic
wiem dziwnie to brzmi i wgl ale to dluga historia… ciesze sie ze odcial sie w pore od mamusi… teraz gdy jego mama nie zyje to sam mowi ze widzi co bylo nie tak… teoretycznie mamusia obstawila jego rodzenstwo a on zostal z niczym.
Kielbasa biala , baranek, babeczke, chlebek, jajko, pieprz, sol a dzieciaki pakuja male jajeczka czekoladowe
bo mowia ze obi tez to jedza i ma tez byc poswiecone ![]()
Oo my nigdy nie wkładaliśmy owoców do koszyczka @Wikii to u nas podobnie jak u was , też mamy zawsze jajeczka albo te Zajączki o smaku karmelowym . Długo ich nie jadłam ![]()