Prezent- Zajączek

Nie praktykuję prezentów na zajączka. Sama dostawałam od babci czekoladę i uważam, że słodycze to dobry pomysł. Albo jakieś drobnostki - kolorowanki itp

Ja też nie praktykuję. Tak naprawdę nawet pierwsze słyszę. Mimo wszystko nie jestem za obchodzeniem każdych okazji i obdarowywaniem co chwilę prezentami. Urodziny i pod choinkę jak najbardziej, ale nie na każdym kroku. :slight_smile:

Małgosia mamy bardzo podobne zasady. :slight_smile: Do mnie dzieci powinny cieszyć się i szanować tradycje. Uczyć się jej a nie kojarzyć każde święta z prezentem. Już wystarczy Mikołaj a reszta może obejść się bez prezentów.

Ooo tak Kasia święta racja. :slight_smile: tym bardziej, że dziecko przyzwyczai się, że często jest obdarowywane i może się wkrótce przestać cieszyć z tych prezentów czy czuć niedosyt. Albo będzie myślało, że mu się należy i już. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. :wink:

Dokładnie po czasie dziecko nie uważa, że święta są związane z wiarą i tradycją ale święta to są kolejne prezenty. Mi zależy na tradycji a jeśli chodzi o prezenty Synuś będzie miał wiele innych okazji do ich dostania. Urodziny, Mikołaj, Dzień dziecka. :slight_smile:

Ja nie praktykuję dawania prezentów na Wielkanoc. Organizowałam za to dzieciom konkurs na szukanie jajek.Kupuję czekoladowe jajeczka ( takie małe na wagę) i chowam w całym mieszkaniu. Kto znajdzie najwięcej jajeczek może w nagrodę wybrać sposób spędzenia świątecznego dnia (np. wyjazd do lasu, gra w grę planszową, wspólne oglądanie wybranego filmu, itp.)

U mnie juz tak sie przyjelo ze kupujemy drobne prezenty i ja jak bylam mala to zawsze cos dostawalam.

jednak nie biorę domku do kolorowania… dzwoniłam do siostry i ona jest na etapie koni, a ze lubi puzzle to poszukam z końmi, dodatkowo kupię jej jakieś kolorowanki i może coś jeszcze wymyśle :slight_smile:

Agnieszka super rozwiązanie. Bardzo mi się podoba. :slight_smile:

Pomysł Agnieszki faktycznie fajny. Możliwość decydowania o spędzeniu świątecznego dnia zapewne kusi dzieci i chętnie biorą udział w poszukiwaniach.