Prawidłowy puls w ciąży

Przy przyjęciu do szpitala miałam puls 140!!! i w sumie położne bardziej ten puls martwił,jak ciśnienie 160/120… więc cholerka juz wie,co dobre… niby normalne jest to,ze puls jest w ciąży wysoki,ale chyba za wysoki też nie może być…

No nie może być, w tedy kierują często do kardiologa. A u Ciebie mogło byc spowodowane silnym stresem…

Oczywiście że ani puls ani ciśnienie w ciąży za wysokie nie może mieć miejsca, należy taką przypadłość szybko wykryć i leczyć w ciąży!! Warto samemu mierzyć ciśnienie oraz puls w domu kiedy jest się w “swoim” środowisku, na pewno będzie wiarygodne.

No właśnie mierzyłam teraz ciśnienie i mam 134/92 a puls 129! i sama teraz już nie wiem,czy ja sie od razu automatycznie stresuję przed mierzeniem ciśnienia,czy co??? boją się strasznie,zeby wszystko było dobrze!!! co mam robić? pani na izbie przyjęć powiedziała mi,że ciśnienie mam mierzyć,kiedy jestem po odpoczynku i zrelaksowana! ale z drugiej strony co to jest za sens?? dobrze chyba skontrolowac,czy to ciśnienie skacze przy poruszaniu się,czy nie,prawda??? doradźcie coś,błagam :frowning:
we wtorek idę do mojego ginekologa,powiem mu o tym pulsie! ciekawa jestem,co on mi powie…

Ciśnienie i puls skacze podczas wysiłku fizycznego, najlepiej zmierzyć ciśnienie i puls przed planowym większym wysiłkiem, wtedy wiemy jakie mamy parametry spoczynkowe. Jeżeli podczas spoczynku ciśnienie jest ok to wszystko w normie, jeżeli powyżej to niestety należałoby to zgłosić lekarzowi i konieczne jest leczenie farmakologiczne.
Jeżeli pójdziesz po ciśnieniomierz, usiądź, odczekaj jakieś 15-20 minut i zmierz ciśnienie.

Anno dziękuję Ci bardzo za odpowiedź :slight_smile: teraz przynajmniej wiem,jak mierzyć ciśnienie porządnie :slight_smile: poczułam trochę ulgę,bo przy spoczynku z reguły jest w miarę normalne :slight_smile:

Magda ze spokojem podchodź do mierzenia, bo inaczej to Ci adrenalinka do góry idzie i puls też :confused:

Didisia wiem,ale łatwo sie tylko mówi,zeby podchodzić na spokojnie! każdy by sie denerwował na samą myśl już chyba! musiałabym sie położyć i totalnie nie myśleć chyba o niczym! a najbardziej mnie przeraża ta sobota! moja siostra bierze ślub i wiem,że emocje będą brały górę zapytam dzisiaj mojego ginka,czy mogę wziąć jakąś tabletkę na uspokojenie!!! bo czuję,ze dla mnie i małej może to sie znowu skończyć szpitalem!

tak jak ktoś ma problemy z ciśnieniem to jak tylko wie za ma mieć mierzone to nie sposób się nie denerwować :slight_smile:

No właśnie! ja właśnie muszę się wybrać do kardiologa jak najszybciej! takie mam zalecenie od ginekologa! w sprawie z moim pulsem…

Dzisiaj byłam u lekarza i miałam 120/70 podobno jest dobre:)

Magda a jaki wysoki miałaś puls? (jeśli przeoczyłam na ogólnym, to wybacz, ale sama wiesz jak to jest z nadrabianiem wpisów ;p)

Nie ma konkretnych widełek w których konkretnie powinien mieścić sie puls, u każdej kobiety rozpatruje sie to indwywidualnie w zaleznosci od pulsu przed ciąża. W wyniku zmian fizjologicznych zachodzących w ciąży puls wzrasta o 10-15 uderzeń na minutę, a wraca do normy po porodzie. a co do cisnienia tetniczego krwi (rozkurczowego)to obniża sie ono o 5-15 mmHg między 12 a 26 tyg, a wraca do normy około 36 tyg ciązy, cisnienie skurczowe obniza sie nieznacznie.

Daria puls miałam 142…

Ja cala ciaze mialam wzorowe cisnienie ale puls wlansie kolo 90-100 i lekarz mowil ze to jak najbardziej prawdilowe, wazne zeby cisnienie bylo ok.

To normalne ze w ciazy puls wzrasta. Ja terz mialam większy

mój lekarz stwierdził że na początku ciąży puls potrafi podskoczyć nawet o 15 uderzeń do około 90 uderzeń na minutę i taki wynik nie powinien budzić niepokoju (u mnie oscyluje pomiędzy 83 a 86) przy ciśnieniu 115/65, przy większym wysiłku wiadomo że puls skoczyć może i nawet ponad 110 uderzeń choć w stanie spoczynku przy wyniku oscylującym w granicach 115-120 wskazana jest wizyta u lekarza

Czy same mierzycie sobie ciśnienie czy tylko lekarz Wam mierzy? Raz mi tylko mierzył dlatego zastanawiam się czy nie kupić sobie ciśnieniomierza ?

Jesli nie masz dodatkowych zaburzeń (ja mam kołatanie serca, i coś typu tachykardii) to nie jest to konieczne. natomiast warto od czasu do czasu przejść się np do apteki by ciśnienie zmierzyć, bo zbyt wysokie, utrzymujące sie może być objawem zatrucia ciążowego

Ja mierzylam sobie w domu raz dziennie, bo na wizyie mialam zawsze wyzzsze, ale to po prostu z nerwow, jakos na mnie tak wizyta dzialala, bo w domu cisnienie idealne;)