Pranie ubranek

Ciekawa jestem kiedy zaczelyscie prac i prasowac ubranka w trakcie ciąży? Już w 9 miesiącu czy raczej wcześniej?
Jestem obecnie w 34tygodniu i zastanawiam się czy nie za wczesnie na takie rzeczy :wink:

A do kiedy uzywalyscie proszków i płynów do prania ubranek dla dzieci?

Proponuję przygotować sobie wcześniej wyprawkę, niech leży wyprane, wyprasowane i czeka. Sprząta się na bieżąco, więc jest czysto w domu. NIech się uleży. Znam mamy, które nie miały nic przygotowane i w 36 tyg urodziły i był problem. Ja miałam wszystko wcześniej przygotowane i gotowe, bo potem jak synek pojawił się na świecie to nie miałam ani czasu,a ni ochoty na zakupy itp. :slight_smile:

Synek ma 6 miesięcy i nadal piorę w mleczku Lovela-uwielbiam ten zapach:)

Jakoś w 32tyg to co do szpitala a resztę z miesiąc później. Pierwsze dwa rozmiary.
W loveli prałam do 2lat i tak ciuszki synka prałam osobno więc było mi bez różnicy co dam do prania

U mnie też do prania ubranek maluszka tylko Lovela.

Ja zaczęłam prac i prasować w 8 miesiącu i strasznie się umęczyłam. Nie miałam wtedy już tyle siły. Przy kolejnej ciaży będę przygotowywała w 7 miesiącu ciuszki. Wyprane i wyprasowane mogą czekać. A w 7 miesiącu miałam o wiele więcej siły niż w 8 i 9.

To ja też się zabieram i wszystko szykuje już :slight_smile: proszek mam z Loveli tylko muszę jakiś płyn do płukania dokupic pewnie z tej samej serii :wink:

Pamiętaj aby wyprać w wysokiej temperaturze ubranka i w detergentach bez barwników , substancji zapachowych i związków chemicznych . Osobno prać należy i Lovela to dobry wybór moim zdaniem :slight_smile:

Ja przygotowywałam rzeczy dla dziecka w 8 miesiącu ciąży. Wychodziłam z założenia, że lepiej zrobić to trochę wcześniej, bo nigdy nic nie wiadomo. Ubranka prałam w proszku Lovella tak do około 2 roku życia.

Ola dokładnie…mija siostra polowe rzeczy nie miala przygotowane a juz w 33tyg odpadl jej czop i troche wody plodowe i miala lezec w szpitalu az do porodu i lelarze chcieli zeby do min. 36tyg wytrzymala ale niestety urodziła juz w 34tyg i 4dni. Ale najważniejsze z synkiem wszystko w porzadku tylko nie chce za bardzo jesc sam tylko przez sondę i dop wyjdzie jak będzie jadl samodzielnie ale dop leży 5dzien takze moze lada moment sie nauczy…dlatego czasem warto jiz po 7mc sow spakowac.

To słabo troszkę, ale najważniejsze, że mały ma się dobrze, ssać pewnie sie szybciutko nauczy i siostra wrócą do domu jak tylko będzie miał 2kg wagi przynajmniej :slight_smile:

Do kiedy? około 2rż coraz częściej zaczynałam już prać ubranka córki z naszymi, ale jak mama całą pralkę jej ubranek to i tak daję lovelę, bo mam spory zapas.
Myślę, że 34-35 tydzień to dobry moment na pranie i przygotowywanie :slight_smile: Nigdy nie wiadomo, kiedy maluch zdecyduje się przyjść na świat, a będziesz miała spokojną głowę, że wszystko gotowe. W pierwszej ciąży zdążyłam na ostatnią chwilę a i ostatniego prania nie zdążyłam zdjąć z suszarki, bo córa przyszła na świat w 38 tygodniu.

Ja mam proszek z Loveli, ale płynu do płukania Loveli nie udało mi się dostać :frowning: Co byłam w biedronce to proszek był, a płynu już nie :frowning:

rzeczy prałam w proszku Lovela, a do tego dodaję trochę płynu do płukania Kłębuszek Sensitive. Młodej nie przeszkadza :slight_smile: Ostatnio dostałam też z niebieskiego pudełka do przetestowania żel do prania persil sensitive oraz płyn do płukania silan sensitive. Z tego co wyczytałam oba te detergenty mogą być używane do prania rzeczy dla dzieci - korzystałyyście z nich kiedyś? Jak dzieciaczki reagowały?

tak przełom 7/8 m-ca a ponieważ ja nie mogę za długo ustać w miejscu bo od razu słabo mi się robi a deska do prasowania jest za wysoka, żebym mogła przy niej usiąść to była dla mnie prawdziwa męczarnia, prania na raz wcale nie dużo ale męczyłam się pół dnia albo lepiej. Martaq ale na pewno wcześniej niż 9 mc bo może się zdarzyć, że urodzisz wcześniej, póki co mam jakiś niemiecki proszek do dzieci zobaczę jak maluszek będzie reagował jeżeli coś będzie nie tak wtedy odrazu zmienię na inny

Prałam i prasowałam około 35 tygodnia. Taki był mój plan, finalnie prasował mąż bo okazało się że nie dam rady tyle ustać przy desce. Warto mieć na uwadze to, że nawet w szufladach się kurzy wiec nie ma co się spieszyć. Ja w worku w szufladach przykryłam rzeczy prześcieradłami L. Niby było to tylko 4-5 tygodni, A i tak ubranka by się zakurzyły

No tak, masz rację :slight_smile: popralam wszystko co miałam, poprasowalam już, przykryje je jakimś ręcznikiem i tak zostawię :slight_smile:

Pcheła, jest na pewno w Auchan, dziś kupowałam :slight_smile:

Ja pralam zdecydowanie szybciej niz w 9 mcu chociaż i tak nie jakoś bardzo szybko zeby pozniek ciuszki nie leżały w szafie takie wyprane za dlugo. Wczoraj w ogóle prasowalam jeszcze ciuszki :slight_smile: ale to takie które dostalam od koleżanki

Ja się coś zebrać nie mogę i chyba po Bożym Ciele wezmę się za pranie i prasowanie. Będzie miesiąc wcześniej, więc powinno być ok. Prasować będę wszystko, bo ja mam taką manię prasowania :stuck_out_tongue:

8 Msc to już ostatecznie bo z autopsji wiem że już nawet w tym 8 Msc ciężko ustac w jednym miejscu dłuższą chwilę :slight_smile: