Praca zdalna, praca online

Dziewczyny, czy któraś z Was pracuje zdalnie?

Coraz częściej myślę o takiej formie pracy. Czy dałoby się z tego normalnie utrzymać;)? Czy raczej dodatkowo dorobic pare groszy?

Na TT i insta pełno filmików, ale jak przychodzi co do czego to się okazuje, że afiliacja, piramida albo zakładanie kont bankowych;)..

Zastanawia mnie czy faktycznie istnieje uczciwa praca zdalna, dodatkowa albo ogólnie jako etat. 

Jeśli tak to co robicie, na jakim jestescie stanowisku i jak to dokładnie wyglada;)?

Moja koleżanka pracuje zdalnie. Wszystko zależy od rodzaju pracy. Bo nie w kaDym zawodzie jest możliwość pracy zdalnej. Niestety 

Dokladnie jest dużo czynników 

Przy pierwszym synku jak skończyłam macierzyński też chciałam dorobić. Odbyłam nawet kilka szkoleń i wszędzie to było wręcz naciąganie i wyłudzanie. Pierwsza godzina szkolenia polegała na tym że typ chwalił się ile zarabia powtarzając to 60razy. Również nie chce żadnego zakładania kont. Jedyne co mi przychodzi do głowy to konsultanta kosmetyczna jak Ori..... czy AV..... Ale to trzeba mieć dużo znajomych hahaha

Większość takiej pracy to po prostu wyłudzenia. Nie znam osobiście nikogo kto tak pracuje 

No ja mam tylko jedną koleżankę, która tak pracuje, w logistyce, w transporcie. Siedzibę firmy ma u siebie w mieście, czasem tam zagląda, ale większość ogarnia w domu.

Ja akurat jestem z branży medycznej, ale dużo rzeczy jestem w stanie się nauczyć. No może poza programowaniem i IT, bo to dla mnie czarna magia.. 

Ale generalnie nie mam pojęcia jak się za to zabrać, od czego zacząć, bo właśnie, większość to wyłudzanie, piramidy i afiliacje, także ciekawi mnie jak szukać, żeby to ominąć;)?

Ja bym  sie tego  nie  podjeła. Juz predzej  prace zdalną na sluchawce  (cc) albo wypelnianie  ankimet.

Niestety nie w każdym zawodzie jest taka opcja. W jakiej branzy mozesz znalezc zatrudnienie? Przed ciaza jako analityk biznesowy miałam podział 2 dni z domu 3 z biura. W 2 i 3 trymestrze oznajmiłam ze mogę pracować tylko zdalnie i otrzymałam zgodę. Osobiście uważam że po powrocie do pracy mogłabym pracowac tylko 1 dzień w miesiącu z biura ale zobaczymy co w ogóle zastanę jak wrócę :D mam umowę o pracę ale i tak powoli rozglądam się nad możliwościami bo również chciałabym pracę w 100% zdalna bez proszenia sie o to. Oferty przeglądam na pracuj pl. 

Ja mam pracę głównie zdalna. Ale to też że względu na zawód i to że biuro mam ponad 150km od siebie. Załatwiam jedynie część rzeczy raz w tygodniu, no czasem 2. Lubię taką formę. To że nikt mi nie patrzy na ręce itp. ale są też minusy. Często siedzę w pracy bez przerwy, pracuje ponad czas, który mam w umowie. Można powiedzieć że pracuje non stop. Co prawda rano nie muszę się gonić, zbierać, malować itp ale ma to też soję minusy np. Brak kontaktu z współpracownikami na codzien. 

Inka404 Zastanów się, jakie umiejętności i doświadczenie możesz zaoferować. W medycynie możesz znaleźć zdalne prace związane z konsultacjami, transkrypcją medyczną, pisaniem artykułów naukowych...niezaleznie od tego czy rozważasz zmienić branże czy nie to mogą pomóc w tym: strony LinkedIn, Indeed, Pracuj.pl, czy Glassdoor mają one sekcje poświęcone pracy zdalnej.
Agencje rekrutacyjne: Niektóre agencje specjalizują się w rekrutacji do pracy zdalnej.
Grupy na Facebooku: Istnieją grupy dedykowane ofertom pracy zdalnej. 

Dodatkowo warto rozwazyc udział w kursach online, które pomogą Ci zdobyć nowe umiejętności. Platformy takie jak Coursera, Udemy czy edX oferują wiele kursów z różnych dziedzin, w tym z medycyny.

Inka404 Zastanów się, jakie umiejętności i doświadczenie możesz zaoferować. W medycynie możesz znaleźć zdalne prace związane z konsultacjami, transkrypcją medyczną, pisaniem artykułów naukowych...niezaleznie od tego czy rozważasz zmienić branże czy nie to mogą pomóc w tym: strony LinkedIn, Indeed, Pracuj pl, czy Glassdoor mają one sekcje poświęcone pracy zdalnej.
Agencje rekrutacyjne: Niektóre agencje specjalizują się w rekrutacji do pracy zdalnej.

Dodatkowo warto rozwazyc udział w kursach online, które pomogą Ci zdobyć nowe umiejętności. Platformy takie jak Coursera, Udemy czy edX oferują wiele kursów z różnych dziedzin, w tym z medycyny.

Inka404 Zastanów się, jakie umiejętności i doświadczenie możesz zaoferować. W medycynie możesz znaleźć zdalne prace związane z konsultacjami, transkrypcją medyczną, pisaniem artykułów naukowych. niezaleznie od tego czy rozważasz zmienić branże czy nie to mogą pomóc w tym: 

strony LinkedIn, Indeed, Pracuj pl, czy Glassdoor mają one sekcje poświęcone pracy zdalnej.

Praca 100% to w większości właśnie IT. W reszcie zawodów nie jest już tak łatwo. Przeważa praca w trybie hybrydowym. Aczkolwiek warto próbować, bo zawsze można jakoś się dogadać z pracodawcą. Szczególnie, że weszły nowe przepisy i rodzice dzieci do lat 4 ubiegający się o pracę zdalną powinni mieć ja przyznaną, jeżeli firma ma możliwości takiej pracy.

U nas w pracy raczej krzywo patrzą na pracę zdalną, chociaż w czasie covidu był czas, że tak pracowaliśmy. Chociaż to i tak była praca bardziej hybrydowa, bo 2 dni w tygodniu trzeba było zjawić się w biurze. Teraz koleżanka wróciła z macierzyńskiego i dostała zgodę na pracę zdalną, bo nie miała co zrobić z dzieckiem.

Moja znajoma zdalnie pracuje jako kadrowa. Akurat firma ma wszystko skomputeryzowane. Dane, akta osobowe itp mają kompiterowe więc w tym kierunku też można pracować zdalnie ale to raczej w dużych biura h rachunkowych, bo wątpię by małe to miały. Np doprowadzanie faktury do systemu też była oferta jako pracy zdalnej wykonywanej w domu. Wiadomo na początku pracach w firmie żeby się nauczyć i wdrożyć a później praca z domu. Są możliwości, ale wiadomo to jeszcze nie jest aż tak popularne.

Ja pracuje zdalnie :) mam dwójkę małych dzieci 2 i 3 lata, pracę znalazłam dzięki portalowi NoToJob  zupełnie przez przypadek. Obsługuję sklep internetowy, elastyczne godziny pracy, zajrzyj na tą stronkę może coś się znajdzie :) 

osobiscie wolałam pracować z biura, aczkolwiek w moim zawodzie jest możliwość pracy zdalnej i często z tego korzystałam. Pracuje jako spedytor międzynarodowy. Po powrocie z macierzyńskiego myślę że praca zdalna często będzie dla mnie ratunkiem, żeby móc i pracować i przypilnować dziecka, jeśli np z jakiegoś powodu nie pójdzie do zlobka. opcji jest teraz mnóstwo ale niestety trzeba uważać.. ja też nie mogłam pracować zdalnie od razu, bo musiałam się sporo nauczyć, tak, żeby moja nieobecnosc w biurze nie była odczuwalna przez inne osoby z mojego zespołu 

A ja nadal nic nie znalazłam. Odpisałam na kilka ogłoszeń ale jak przyszło co do czego to wszystko ściema;(...

Inka, dużo też zależy od umiejętności, które możesz firmie zaoferować, jakieś języki obce itp. Osobiście widzę dużo ogłoszeń pracy zdalnej lub hybrydowej na LinkedIn, może popatrz też tam :) 

inka a wracasz do swojej starej pracy? pracodawca nie może ci odmówić pracy zdalnej do 4rż dziecka. 

Pracowałam hybrydowo przed dzieckiem.
Teraz już marzę o tym by wrócić do pracy do ludzi, praca zdalna jest fajna na chwilę.

1 polubienie