Drogie mamy, czy przechodziłyście ciążę w późniejszym wieku? Jakie są Wasze odczucia? Była to Wasza pierwsza ciąża, czy kolejna? Zauważyłyście jakieś różnice pomiędzy ciążami?
Co prawda nie pozna bo zaraz po 30 ale dopiero po 14 latach. Różnica diametralna. Pierwszą córkę urodziłam mając 19 lat. Ciąża przebiegała bez problemowo żadnych opuchniętych nóg, bóli ani nic takiego. Powrót do wagi w ciągu 3 miesięcy. Z synem było gorzej ból bioder, opuchlizna, ból spojenia łonowego wszystko dużo ciężej niż wcześniej.
zależy od kiedy dla kobiety to pozna ciąża, mam 32 lata i w listopadzie mam termin , jest to moja druga ciąża , chciałam tez szybciej staraliśmy się 2 lata i się wcześniej nie udałow w oby dwóch czuje się podobnie .
Mialam cel zeby zostac mama do 25. Udalo sie, majac 25 lat mialam pierwszego syna,4 lata pozniej kolejnego. Myslimy nad trzecim dzieckiem ale jesli juz to jakos okolo 35 roku zycia. Znam siebie i wiem ze pozne macierzynstwo nie jest dla mnie.
Ale znam tez kobiete ktora urodziła majac 42 lata i… jej macierzynstwo jest piekne. Ale ona tez ma duzo werwy w sobie, chodzi na Joge, na basen, medytuje, biega… to zupelnie inny styl zycia niz moj. Ona robi szpagaty gdy ja majac 30lat bywa ze ledwo wstaje z lozka takze nie zawsze pozne macierzynstwo jest zle.
Jezu, czytam czasami twoje odpowiedzi i mam z tobą naprawdę dużo wspólnego też chciałam do 25 i w tym roku urodziłam córkę i mam 25 lat
Ja też pierwsze jak miałam 25 ,drugie 28
Moim planem było urodzić dzieci przed 30 .
Myślę że nie dla mnie jest późniejsza ciąża, ale mam znajomych którzy w wieku 40 lat i to w 10 rocznicę ślubu dowiedzieli się że są w ciąży i to bliźniaczej ! To się nazywa szczęście podwójne
To też właśnie zależy nie ile kto ma lat tylko na ile się czuje bo niejedna 50 latka ma więcej werwy niż 20 latka
Hej. Mam 32 lata i termin na listopad
To moja 3 ciąża. Przerwa była 5 letnia i czuję dużą różnicę. Przede wszystkim psychiczną. Bo czuję się bardziej dojrzalsza, ułożona, pewna siebie. Podchodzę do wielu spraw ze spokojem.
W kwestii fizycznej jest trochę gorzej. Ale mam na to sposob i ćwiczę. Czuję, że sił mam.mniej i szybciej się męczę.
obecnie granice wiekowe się przesunęły, dawniej późna ciąża to była ciąża w okolicach 30stki, zaś ciąże w okolicach 40 to już naprawdę późno. obecnie jestem w trzeciej ciąży, a mam 35 lat i mogę śmiało stwierdzić, że nie czuję się, aby była to późna ciąża, jednak jeśli chodzi o samą ciążę to każda kolejna mam wrażenie, że jest cięższa. do terminu pozostało mi 1.5 miesiąca, a brzuch jest taki jak miałam przy drugiej ciąży do porodu.
Dziękujemy za podzielenie się doświadczeniami
Łoooo to Ty młoda jesteś , a ja myślałam że bedziesz bliżej bliżej 40 stki ;d
Super, że udało się tak jak chciałaś!!
Faktycznie, podwójne szczęście
1sza po długim wyczekiwaniu w wieku 35 lat, a druga w wieku 37 lat :))
Obie zaplanowane, kochane, moje 🩷🩷:cherry_blossom:
Dziękujemy za komentarz
ooo . no to jeszcze młode jesteśmy
Dokładnie, co raz więcej młodych kobiet decyduje się na dziecko w okolicach 30/35 lat. Kobiety teraz chcą się rozwijać, robić karierę, no i wydaje mi się, że skończyła się era, kiedy na kawalerce mieszkało 10 osób (a przynajmniej jak są takie przypadki, to są rzadkością) teraz ludzie bardziej myślą też o finansach w kwestii dziecka
No ja się czuję młodo. I mam takie przemyślenia, że fizjologicznie najlepszym czasem na ciążę jest wiek ok 20 roku zycia. Jednak z punktu psychiki człowieka to wiek po 30 roku życia jest najlepszy.
Widocznie mentalnie stara jestem