Powrót do pracy po urlopie macierzyńskim – moje doświadczenia, przemyślenia

Nieraz jest to na prawdę ciężko pogodzić

Dokładnie to co piszesz , jestem tego samego zdania

No i właśnie, dostanie taka tyle kasy, to jeszcze jej mało :rofl: ja naprawdę rozumiem przypadki, że zdarzają się rodziny, którym gdzieś powinęła się noga i potrzebują tej pomocy socjalnej, ale moim zdaniem, to powinno być naprawdę lepiej weryfikowane i jakoś inaczej dawane. Po co wszystkim te 800+? Ja bym wolała mniejszy podatek płacić, zamiast tego, a jak rodzina jest faktycznie potrzebująca, to dać bon żywnościowy czy jakiś i niech pracownik opieki społecznej sprawdza, czy bony są prawidłowo rozliczane

No ja poza 800+ też nic nie dostałam… naprawdę ostatnio już rozmawiałam ze znajomymi, że najlepiej z rok przed ciążą się zwolnić i wtedy się zabierać, dostaniesz becikowe, kosiniakowe, rodzinne, ubezpieczona w ciąży i tak jesteś, więc wizyty na NFZ możesz realizować… no żyć nie umierać :sweat_smile:

Też słyszałam, że warto się dobrze przygotować i ogarnąć formalności wcześniej. Dzięki temu można skorzystać z różnych świadczeń i mniej się stresować kosztami

Zgadzam się, 800+ powinno być dla naprawdę potrzebujących, a nie dla każdego jak leci. A Ukraińcy też wszystko dostają, nawet więcej niż niektórzy Polacy.

Lepiej dać bony i porządnie to weryfikować, a nie rozdawać na ślepo.

Właśnie niech oni nam nic nie dają ale nie zabierają aż tyle z wypłaty. Pewnie że tak rodziny które potrzebują pomocy niech ją otrzymają od tego jest pomoc społeczna. Ale kurcze no ona jeździ furą za prawie 100 tysięcy co chwilę rzęsy, paznokcie, doczepki do włosów, tatuaże i jeszcze pretensje że jej 300 zł nie dają. A ja nie mam na to mimo że boje pracujemy

No dokładnie… my też oboje pracujemy i trzeba odkładać żeby remont zrobić, a niektórzy dostaną mieszkanie socjalne, wszystkie dodatki jakie są możliwe i żyją jak pączki w maśle, a Ty na nich pracuj…

1 polubienie

Dokładnie, człowiek się stara, pracuje, odkłada każdy grosz, a potem patrzy, jak inni mają wszystko podane na tacy i jeszcze narzekają. Czasem naprawdę trudno zachować spokój, kiedy widzisz tę niesprawiedliwość.

1 polubienie

Tak to akurat jest bardzo nie sprawiedliwe że w tych sprawach patrzą na dochód

Taaa tylko jak zaczną ograniczać 800 plus to znowu nie dostaną w pierwszej kolejności ci którzy mają wyższy dochód czy chcą coś więcej osiągnąć niż tylko liczyć na zasiłki

1 polubienie

To 800 mogło by być dla rodzin gdzie chociaż jeden rodzic pracuje , chyba że jest samotną matką , czy chore dziecko nieraz wiadomo są wyjątki

1 polubienie

No tak, tylko fajnie, jakby samotność matek była weryfikowana :rofl: mojej siostry syn był mniej punktowany na przyjęcie do przedszkola, niż syn jej koleżanki. Syn jej koleżanki dostał więcej punktów, bo ona jest jako samotna matka, gdzie tak naprawdę żyje z ojcem dziecka, tylko nie mają ślubu…

No to znowu kolejny problem slubow by nie brali ,

Znajdą się tacy, co zawsze coś wykombinują. Tak jak było z bonami turystycznymi, też bardzo dużo osób chciała je po prostu sprzedać, zamiast wykorzystać

To racja, dużo tego było

To na pewno takie sytuacje się zdarzały

Taaak niestety tego się nie uniknie

To prawda, zawsze znajdą się osoby, które szukają łatwego zysku, zamiast skorzystać z dostępnych możliwości.

1 polubienie