Lekarz powiedział nam, że to fizjologiczny stan przejściowy spowodowany działaniem hormonów matki. Powiększone gruczoły sutkowe ustępują samoistnie po kilku tygodniach.
U nas nie trwa to kilka tygodni, a miesiące, ale skoro jeden się zmniejszył to może i z drugim stanie się to samo.
W takim przypadku proponuję czekać i jeszcze raz czekać jak sytuacja się unormuje i hormony przestana buzować . Na początku dziecko przejmuje hormony z mamy i przez jakiś czas tak może być , co innego jak sutki robią się czerwone, lub ropnieją to wtedy jak najszybciej do lekarza. U nas problem znikną jak maluch skończył 2,5 miesiąca/
maalgorzataa i jak u Was z gruczołami ?
Mamabasia: Z tego co widzę problem zniknął. Mała ma już normalne gruczoły, bynajmniej tak mi się wydaje
U nas córcia tez miała powiększone gruczoły, które utrzymywały się jakiś czas, ku mojemu zdziwieniu położna zaleciła nam okłady obrzęku z altacetu. Nie byłam przekonana poradziłam się pediatry i powiedziała mi ze nie zaszkodzi więc spróbowaliśmy i po tej kuracji szybko obrzęk zniknął.
U nas na kazdej wizycie polozna srodowiskowa zawsze sprawdzala czy wszystko jest u maluszka ok w okolicy piersi. Mowila ze w razie jakbym zauwazyla ze w okolicy sutka jest wyrazny obrzek, zaczerwienienie czy wycieka mleko to zeby zglosic sie do lekarza, bo czasami sie zdarza ze robi sie w tych okolicach stan zapalny i wtedy stosuje sie miejscowo masci.
Nie jestem lekarzem,ale dużo czytam, i powiększenie sutków u noworodka (czy to u chłopca,czy u dziewczynki) jest zaraz po porodzie częstym zjawiskiem… raczej nie ma się czym martwić,samo zejdzie-gorzej jak obrzęk nie znika i długo się utrzymuje,to lepiej wybrać się z dzidzią do lekarza… ale czytałam nawet,że u dziewczynek-noworodków zdarza się nawet po porodzie krwawienie z pochwy… to wszystko ze względu na ilość hormonów-którymi my mamy dzielimy sie z maleństwem,póki jest ono w naszym łonie
A my właśnie borkamy się z powiększonymi sutkami, nam położna zaleciła okłady z altacetu, poniewaz synek miał naprawdę dużę obrzęki, i jak nam wyjasniła, że maluszkowi może sprawiać ból, tak jak matce, gdy ma za dużo pokarmu.
To normalne, odpowiedzialne za to sa hormony, ponoc do roku czasu moga byc powiekszone, u niektorych dzieci nawet dluzej ale nie oznacza to nic zlego, po prostu taka uroda:)
U mojej corki byly powiekszone okolo 9 misiaca zycia. Miala robione bsdania chormonalne, podejrzewali tez ze to po kurczakach z antybiotykami. Ale nic nie wyszło, w ooncu wszystko samo sie unormowalo
Moja córka miała i po każdej kąpieli na wacik spirytusu nalać i rozcierać ruchami okrężnymi bądź maścią ichtiolową smarować pół godziny przed kąpaniem i ładnie gruczoły się rozeszły spowodowane jest to hormonami
Podobno jest to normalne- tak nam powiedzieli w szpitalu, że gdyby się powiększyły to żeby się nie przejmować bo to sprawka hormonów(nawet u chłopców). Nasz synek przez chyba dwa dni miał jakby “zaczerwienione/powiększone”, ale nic z tym nie robiliśmy i zniknęło samo.
Powiększone gruczoły sutkowe często się zdarzają i są spowodowane hormonami dostarczanymi od mamy. Nic się z nimi nie robi, bo gdy zaczyna się przy nich grzebać to się powiększają i więcej zbiera się tej wydzieliny. Należy zostawić i do paru tygodni się wchłoną.
i nie polecam wmasowywać w dzieciaka spirytusu…
podrażnia i wysusza skórę…
im więcej czytam tym bardziej się martwię, to minie… moja córcia skończyła 5 miesięcy a nie mija. ma powiększone gruczoły jak malutkie pączki pani doktor nieźle mnie nastraszyła a tak w ogóle to miesiąc temu na szczepieniu zwrócono na to uwagę wcześniej nie
w.kwapisz a nikt nic Ci nie zalecał? ale one są twarde? wypływa z nich mleko?
w.kwapisz nam kazali maścią bądź spirytusem rozcierać tak jak wyżej pisałam bo Gabi także długo miała powiększone gruczoły spróbuj maścią ichtiolową tylko starą bluzeczkę czy body załóż ponieważ brudzi się bardzo mi tak położna zaleciła i robiłam jak kazała
Powiekszone gruczoly sutkowe u noworodkow to wynik dzialania hormonow matki, takze nie nalezy sie tym niepokoic. Samo zniknie.
U mojej córki gruczoły sutkowe zaczęły się powiększać gdy miała już kilka miesięcy. I wtedy miała wykonywane odpowiednie badania.
Ale jeśli gruczoły sa powiększone u noworodka, nie ma jakiegoś zapalenia to nie trzeba się tym specjalnie przejmować.