Postanowienia noworoczne na 2026

U mnie mąż uwielbia słodkie, czekolady, batoniki, jak było w domu, to pochłaniał w moment, ale ostatnio gorzej się czuł, porobił badania, coś tam mu źle wyszło i lekarz kazał mu odstawić słodycze i tłuste jedzenie, także teraz w domu nie mamy nic słodkiego, żeby nie kusiło :sweat_smile:

1 polubienie

Kiedyś u nas też nic nie było bo ani ja ani mój mąż nie byliśmy za słodyczami a teraz jak KP to ja musz coś mieć i siłą rzeczy on też podjada :rofl: ostatnio też częściej przynosi mi chipsy do domu :crazy_face:

Podziwiam męża bo ja nie mam silnej woli. U mojego męża wyszedł jakieś trzy lata bardzo podwyższony cholesterol. Więc oczywiście postanowienie - bez słodycz , zdrowsze / mniej tłuste posiłki. Przestaliśmy nawet słodzić kawę gdzie zawsze dawałam dwie łyżeczki cukru. No ale :wink: słodycze zaczęliśmy jeść :wink: tyle , że kawy już nie słodzimy. Słodycze uwielbiam , ale nie wyobrażam sobie żeby posłodzić kawę .

To szok :smiley: musiał się nieźle wystraszyć skoro to co powiedział lekarz i jego złe wyniki badań zrobiły na nim wrażenie że postanowił ze wszystkiego zrezygnować :grinning:

Ale chociaż jest plus w tym, że nie dosładzacie kawy, bo to też dodawało kalorii w ciągu dnia. Ja właśnie zeszłam z 2 łyżeczek do jednej i zamierzam zejść na zero :sweat_smile:

1 polubienie

Każde ograniczenie cukru jest na wielki plus , ale u mnie z tym ciężko :wink: akurat za chwilę robię sobie kawę a do tego Drozdówka z makiem :see_no_evil:

1 polubienie

Mnie mąż namówił na nie słodzenie herbaty. Słodziłam 2 łyżeczki a teraz nic nie słodzę. A do kawy dodaje miód.

Właśnie zamiana na miód to już naprawdę jest na plus :slight_smile: miód , ale oczywiście ten prawdziwy jest bardzo zdrowy , więc to korzystne. Tylko trzeba pamiętać , że nie można go dodawać do wrzątku bo wtedy traci swoje właściwości.

Tak wiem, dlatego najpierw dodaje zimne mleko a potem mała łyżeczkę miodu. Cytryny też się nie powinno dodawać do gorącej herbaty bo traci swoje właściwości

1 polubienie

Ja w wypiekach też zaczęłam ograniczać cukier, ale to głównie ze względu na dziecko. Chce jeść to co my, wiec staram się gotować też troszkę pod nia, a i tak wychodzi na zdrowie nam wszystkim :rofl:

1 polubienie

Zmiana nawyków żywieniowych na mniejszą ilość cukru i przypraw zawsze jest na plus. I warto próbować to zmienić . My zaczęliśmy jeść więcej duszonych potraw , kiedyś były głównie smażone

Ja odkąd korzystam z air fryer to przyrządzam potrawy z minimalną ilością tłuszczu

Nie wiem czy to zaliczyc do postanowien. No ale w sumie cos postanowilam . A mianowicie ze w 2026 roku pierwszy raz zagram w Lotto.
Wczesniej mialam jakies zdrapki i kiedys zagralam w Keno i nawet wygralam 50zl :rofl:
Ale wiecie, tyle sie mowi ze sie gra- sie ma.
Wiadomo ze nie bedzie to jakis hazard czy cos ale zauwazylam ze mam szczescie do takich konkursow itp wiec raz na jakis czas puszcze Totka.
Postanowilam brac udzial w takich najbardziej nieprawdopodobnuxh konkursach typy wygrac samochod :rofl:
Bo to naprawde mozliwe, moj znajomy a w sumie to nawet jakis daleki kuzyn wygral quada !
Ja tez chce wygrywac :rofl: a zeby moc wygrac to trzeba uwierzyc i zagrac !

1 polubienie

Też zaczęłam grać w Lotto z nadzieją że wygram fortunę :smiley: a co do innych postanowień noworocznych to u mnie już trwają wewnętrzne negocjacje ich zakresu

Mam się w totka udało do tej pory wygrać ok 30 zł w sensie najwięcej jednarazowo nam się udało :crazy_face:

Niedawno chyba w radiu Z wnuczka mojej pacjentki auto wygrała i faktycznie je ma :rofl::rofl:

1 polubienie

Serio? Ale super. Tez bym chciala wygrac auto lub mieszkanie :sweat_smile:🩷

No kto by nie chciał. U nas ogólnie jest podejrzenie że nas dalszy sąsiad wygrał grubą kasę w lotku. Boooo razem z moimi bliższymi sąsiadami wydedukowaliśmy że tamten co wygrał chwalił się bardzo że od jakiegoś czasu gra w lotka i nagle buch będzie dom budował. A on taki no starszy kawaler pracujący na najniższej krajowej więc no kasy nie ma. No i w ciągu roku wybudował i bardzo mało mu zostało do wprowadzenia się. A nagle przestał mówić o wygranej. I krążą plotki że wygrał :rofl::rofl::rofl:

Jeśli wybrałabym mieszkanie to już martwiłabym się skąd wezmę kasę na wykończenie :joy: no ale jak bym wygrała to mogłabym zaakceptować taki problem :joy:

1 polubienie

No mieszkanie fajnie wygrac, auto z reszta tez :heart:
Z reszta wszystko fajnie wygrac :heart:
Dlatego grajmy ! Probujmy swoich szans. Dajmy sobie szanse na wygrana.
Ja w ogole juz kilka razy chcialam puscic totka ale nigdy tego nie robilam i glupio mi bylo zapytac co i jak :rofl:

1 polubienie