Fajna jest ta lista z żelazem ![]()
super, jak moja bedzie jadła już kawałki to też się będę wam chwaliła ![]()
a teraz ukladam jej zbilansowaną dietę pod kątem (żelaza i kwasów omega 3)
dzisiaj na snaiadanie wcisnala pastę z awokado i jajkiem
obiad dynia ziemniaki i indyk
podwieczorek banan
jakoś nam nie wychodzi picie tranu
Moj dopiero zaczyna jeść kawałki ale fajnie mu idzie tylko niewiele je, jak taki ptaszek tylko po dziubie
akurat moja super je lyczeka, wiadomo się trochę pobrudzi bo musi zobaczyć rączka co to jest i na policzkach a potem już ładuje sobie tylko do buźki, jak by miała kubki smakowe na rączkach i policzkach
jutro będzie kurczak a potem rybka mintaj i potem danie bez mięsne ![]()
początki są trudne ale jak się już człowieka wprawi to fajnie to idzie
ważne żeby jadła chociaż 1 porcję kwasów omega 3
No właśnie mój nie chce jeść za bardzo sam. Twarde rzeczy typu chrupka kukurydziana to zje czy chlebek ale jak coś bardziej miękkiego to jak dotknie to się zniechęca i woli być karmiony. Łyżeczka to się bawi. Mi zależy na tym by mu gotować jak najwięcej a jak najmniej słoiczków
Też lubiłam sama coś przyrządzać ale słoiczki u nas też były i tego co nie przyrządzam coś z dyni to ze słoiczka podawałam
U mnie też słoiczki są bo czasem nie mam kiedy ugotować więc są w razie w albo jak coś co ugotuję małemu nie podejdzie. Ostatnio chyba ma 7 skok bo się zrobił straszny niejadek. Je tylko mleko z piersi i kaszki na bazie mleka. Nie che zupek zmielonych ani owocków
ja też te z dynią i ryba oraz z mięsami
Dziś zupka brokułowa na cielęcince
1/2 marchewki, 1/2 pietruszki , kawałek cielęcinki, 3 różyczki brokułu, 2 łyżki kaszy jaglanej.
Słuchajcie mam pytanie. Moj mały już ładnie zjadał zupki kremy moje czy ze słoiczka albo owocki a teraz od prawie tygodnia nie chce tego jeść. Jedynie pierś, kaszki na bazie mojego mleka lub mm, chlebuś z masełkiem, placki jak zrobię bananowe czy jabłkowe lub chrupki kukurydziane. Już się zastanawiam czy to jakis skok bo gorzej spał ostatnio i w nocy i na drzemkach …… tylko to już trwa z tydzień. Nie chce go też zmuszać do jedzenia ale co ugotuję to wylewam. Jakieś pomysły ?
a jaki ma tydzień?
załóż sobie babycare i tak w prawym górnym rogu jest kalendarz
zielony kolor to kaprysy a pomarańczowy skoki rozwojowe
może to być też etap przejściowy
moja je wszystkie kasze oprócz kaszy manny
moze woli jeść kawałki niż zupy kremy
i ząbkowanie (moja wtedy też nie chce za bardzo jeść
oznacz dziewczyny wtedy ro zobaczą, bo jest szaszor w wątkach
Ooo tak u nas dokładnie te podawałam , resztę przygotowałam sama ![]()
ja zamówiłam słoiczki by się na nich wzorować i mam sobie wydrukowane kartki z rozszerzamydiete. pl
i to nam fajnie idzie
pon-wt ryba
sr-cz cielecina/wolowina
pt-sob drob (kura/indyk)
niedziela ( słoiczek albo gotuje jej jakieś warzywka)
to zależy wiadomo jedne słoiczki są na 24h jedne na 48h
i też się staram to mieszać (marchewka/dynia/brokuły)
mnie to tak dziwi ze ona ten brokuł wcina z takim smakiem…
Jak dziecko nie poczuje smaku słodkiego to i brokuł będzie dobrze wcinać ![]()
@Molly moze to właśnie ząbkowanie bo mu wychodzi 5 żabek na górze.
Właśnie chętnie je chlebuś z masełkiem, jajecznicę, placki bananowe czy jabłkowe które daje w kawałkach ale z zupek zmiksowanych nie chce, słoiczków też nie chce. Jedynie z takich rzeczy do jedzenia łyżeczką to kaszki właśnie wciąga.
wydaję mi się ze chce ci pokazać ze jest duży i nie potrzebuje papek
i na ząbki też lepkiej jak coś chociaż trochę gryzie (moja na ząbki lubi gryźć pieluszki nawet)
No właśnie, chyba muszę zacząć jednak mu szykować takie jedzenia co złapie w łapkę i wsadzi do buzi i będzie mógł pogryźć