Posiłki dla malucha

Fajna jest ta lista z żelazem :handshake:

1 polubienie

A dzisiaj kotleciki rybne z dorsza

2 polubienia

super, jak moja bedzie jadła już kawałki to też się będę wam chwaliła :heart_eyes:
a teraz ukladam jej zbilansowaną dietę pod kątem (żelaza i kwasów omega 3)
dzisiaj na snaiadanie wcisnala pastę z awokado i jajkiem
obiad dynia ziemniaki i indyk
podwieczorek banan

jakoś nam nie wychodzi picie tranu

1 polubienie

Moj dopiero zaczyna jeść kawałki ale fajnie mu idzie tylko niewiele je, jak taki ptaszek tylko po dziubie

1 polubienie

akurat moja super je lyczeka, wiadomo się trochę pobrudzi bo musi zobaczyć rączka co to jest i na policzkach a potem już ładuje sobie tylko do buźki, jak by miała kubki smakowe na rączkach i policzkach
jutro będzie kurczak a potem rybka mintaj i potem danie bez mięsne :innocent:
początki są trudne ale jak się już człowieka wprawi to fajnie to idzie :innocent: ważne żeby jadła chociaż 1 porcję kwasów omega 3

No właśnie mój nie chce jeść za bardzo sam. Twarde rzeczy typu chrupka kukurydziana to zje czy chlebek ale jak coś bardziej miękkiego to jak dotknie to się zniechęca i woli być karmiony. Łyżeczka to się bawi. Mi zależy na tym by mu gotować jak najwięcej a jak najmniej słoiczków

1 polubienie

Też lubiłam sama coś przyrządzać ale słoiczki u nas też były i tego co nie przyrządzam coś z dyni to ze słoiczka podawałam

1 polubienie

U mnie też słoiczki są bo czasem nie mam kiedy ugotować więc są w razie w albo jak coś co ugotuję małemu nie podejdzie. Ostatnio chyba ma 7 skok bo się zrobił straszny niejadek. Je tylko mleko z piersi i kaszki na bazie mleka. Nie che zupek zmielonych ani owocków

ja też te z dynią i ryba oraz z mięsami

Dziś zupka brokułowa na cielęcince

1/2 marchewki, 1/2 pietruszki , kawałek cielęcinki, 3 różyczki brokułu, 2 łyżki kaszy jaglanej.

1 polubienie

Słuchajcie mam pytanie. Moj mały już ładnie zjadał zupki kremy moje czy ze słoiczka albo owocki a teraz od prawie tygodnia nie chce tego jeść. Jedynie pierś, kaszki na bazie mojego mleka lub mm, chlebuś z masełkiem, placki jak zrobię bananowe czy jabłkowe lub chrupki kukurydziane. Już się zastanawiam czy to jakis skok bo gorzej spał ostatnio i w nocy i na drzemkach …… tylko to już trwa z tydzień. Nie chce go też zmuszać do jedzenia ale co ugotuję to wylewam. Jakieś pomysły ?

a jaki ma tydzień?
załóż sobie babycare i tak w prawym górnym rogu jest kalendarz
zielony kolor to kaprysy a pomarańczowy skoki rozwojowe
może to być też etap przejściowy
moja je wszystkie kasze oprócz kaszy manny

moze woli jeść kawałki niż zupy kremy
i ząbkowanie (moja wtedy też nie chce za bardzo jeść
oznacz dziewczyny wtedy ro zobaczą, bo jest szaszor w wątkach

1 polubienie

Ooo tak u nas dokładnie te podawałam , resztę przygotowałam sama :smiling_face:

ja zamówiłam słoiczki by się na nich wzorować i mam sobie wydrukowane kartki z rozszerzamydiete. pl :rofl: i to nam fajnie idzie
pon-wt ryba
sr-cz cielecina/wolowina
pt-sob drob (kura/indyk)
niedziela ( słoiczek albo gotuje jej jakieś warzywka)
to zależy wiadomo jedne słoiczki są na 24h jedne na 48h
i też się staram to mieszać (marchewka/dynia/brokuły)

mnie to tak dziwi ze ona ten brokuł wcina z takim smakiem…

Jak dziecko nie poczuje smaku słodkiego to i brokuł będzie dobrze wcinać :smiling_face:

@Molly moze to właśnie ząbkowanie bo mu wychodzi 5 żabek na górze.
Właśnie chętnie je chlebuś z masełkiem, jajecznicę, placki bananowe czy jabłkowe które daje w kawałkach ale z zupek zmiksowanych nie chce, słoiczków też nie chce. Jedynie z takich rzeczy do jedzenia łyżeczką to kaszki właśnie wciąga.

1 polubienie

wydaję mi się ze chce ci pokazać ze jest duży i nie potrzebuje papek
i na ząbki też lepkiej jak coś chociaż trochę gryzie (moja na ząbki lubi gryźć pieluszki nawet)

No właśnie, chyba muszę zacząć jednak mu szykować takie jedzenia co złapie w łapkę i wsadzi do buzi i będzie mógł pogryźć