Posiłki dla malucha

No, ale masakra, że ktoś robi takie coś celowo… chyba jakaś osoba chora psychicznie, bo nie rozumuem

1 polubienie

No tragedia…

przez mleko nan ma teraz nowa niższa regularną cene i Bebilon też
kiedyś jak kupowałam mleko Bebilon pepti syneo 1 było za 30 zl z tą samą zniszką
teraz kupuję nr 2 i jest za 16 zl :joy: z tą samą zniżką
ta sama puszka (400g)

Nestle albo Nutrica ( bardziej obstawiam Nestel, uważam że to bardziej pazerna firma)ale tego się nigdy nie dowiemy.
chat mi przytaknął :see_no_evil:

A ty dokarmiasz bo nie masz tyle mleka czy jak? Bo ty karmisz przecież piersią z tego co pisałaś?

1 polubienie

jio karmiłam, teraz od 2 tygodni stwierdxialam że już nie chce mi się z tym walczyć,
od początku dokarmialam mm :see_no_evil:

Bebilon pepti opłaca się wsiąść na receptę , wychodzi taniej niż gdybyście kupowały go tak po prostu w aptece :innocent::innocent:

Ale lekarze nie chcą wystawiać recept jak nie ma wskazań. Osobiście nie dawałabym dziecku specjalistycznego mleka gdyby nie miał wskazań.
Teraz nawet jak są wskazania to lekarze boją się wystawiać recepty na mleko żeby NFZ nie podważył słuszności. Już wcześniej dziewczyny się wypowiadały że pediatra kierował po zaświadczenie do dermatologa/ alergologa czy innych lekarzy żeby wystawić receptę z refundacją.
Kiedyś lekarze wystawiali nagminnie recepty z refundacją i przez to są wzmożone kontrole

No ale jak są wskazania to nie ma się czego obiecał przecież

Jak są wskazania to oczywiście, we wpisie do którego się odniosłam brzmiało jak polecenie mleka na receptę bo taniej. A przez takie kombinowanie i wyłudzanie recept żeby było fajniej sa problemy z otrzymaniem recepty jak są wskazania. Bebilon pepti na receptę jest dla alergików na BMK

Ja rozumiałam że można go kupić w aptece w normalnej cenie albo na receptę jak są wskazania i wtedy jest refundacja …. Nie brzmiało to jak propozycja wyłudzania bo tak lepiej

Babilonu pepti nie da się kupić bez recepty więc czytając „opłaca się wziąć bebilon pepti na receptę” zrozumiałam że ktoś poleca specjalistyczne mleko bo się opłaca. Niestety ludzie często kłamią żeby dostać refundację a później lekarze się boją wystawiać

No jasne ale całe zdanie ma inne brzmienie dla mnie. Najlepiej jak sięwypowie @Karolinnna co miała na myśli :crazy_face:

Tak, najlepiej jak @Karolinnna sie wypowie :slight_smile:
Możliwe że nadinterpretowałam tą wiadomość ale tylko dlatego ze jestem mamą dziecka które musi przyjmować to mleko i doskonale wiem że nie można go kupić „od tak”, jest sprzedawane tylko na receptę w przypadku silnej alergii na BMK. Synek ma 6,5 miesiąca a Babilon syneo ma dopiero od miesiąca bo lekarz bał się kontroli i długo zwlekał z przepisaniem tego mleka. Wcześniej pediatra proponowała nam mleka hydrolizowane po których synek miał dalej silne AZS i śluz w kupie, a nie muszę wspominać jaki negatywny wpływ ma to na jelita maluszka.
Jestem na różnych grupach fb związanych z alergią na BMK, mm i AZS i niestety widzę że często lekarze zwlekają z przepisaniem recept. Niektórzy się nie boją i przepisują mleka specjalistyczne bez wskazań, albo mamy kłamią żeby otrzymać receptę bo jednak jest różnica w koszcie mm - przy bebilon pepti syneo miesięcznie za mleko płacę około 180 a przy zwykłym mleku płaciłam 600 więc różnica jest spora.
Nie raz na różnych grupach widziałam jak przed przepisaniem mleka pediatra wysyła dziecko do alergologa czy do dermatologa po zaświadczenie bo bez tego boi się wypisać recepty

Ale to nie wina mam które chcą takie mleko bo tanie tylko lekarzy że na prośbę danej mamy bez wskazań ku temu przepisywali takie mleko. Samo albo lekarze taki nic nakręcili. Wg mnie to mleko powinno być do kupienia normalnie jeśli ktoś chce ale w normalniej cenie a jeśli dziecko ma kłopot to powinna być wtedy refundacja ……Jestem przekonana że wtedy pewnie tak dużo ludzi by się nie rzucało na to mleko o tylko dlatego że nie było by tańsze.
Lekarze nie wszyscy ale
Część robiła głupotę że przepisywali to na refundację bo pewnie po znajomości …… już nie pierwszy to przypadek. Ja na grupach tego typu nie jestem ale już wielokrotnie słyszałam właśnie taką sytuację że lekarz nie chce jakiegoś leku na refundację przepisać bo się boi bo było to nadużywane

Oczywiście że się da kupić to mleko bez recepty, a przynajmniej w tej aptece w której pracowałam i nigdy go nam nie brakowało . Nie chodzi mi o wyłudzanie recepty:/ nie patrzyłam na wskazania do refundacji dla tego mleka bo zawsze ludzie którzy go kupowali mieli różne recepty od różnych lekarzy ….

2 polubienia

No niestety, ja ogólnie nie jestem za tym żeby można było kupić takie mleko bez recepty, bo jednak jeśli nie ma alergii to nie powinno mieć takiego mleka.
Znam osobę która kilka lat temu naginała wskazania żeby właśnie zaoszczędzić 400-500 zl. Niestety na takim wypisywaniu recept z refundacją tracą dzieci które mogły szybciej otrzymać prawidłowe mleko. Zanim lekarka przepisała mleko to kazała dawać mleko z hydrolizowanym białkiem (mimo że wcześniej też dostawał takie), dostawaliśmy maści z antybiotykiem, sterydami itd a wystarczyło przepisać mleko, tym bardziej że alergia była oczywista - po moim mleku (karmiłam mieszanie) było jeszcze gorzej, synek strasznie płakał i ciężko go było uspokoić

Edit: @Karolinnna w mojej aptece - zamawiam zawsze w doz można kupić to mleko tylko na receptę stąd moja reakcja :slight_smile: nie wiem jak w innych aptekach, więc założyłam że skoro ta apteka wymaga a to produkt specjalistyczny to pewnie jest wymagana :slight_smile: więc jeśli faktycznie są wskazania a lekarz nie wystawi refundacji to wtedy faktycznie warto się upomnieć, ale z tego co czytam i słyszę lekarze niechętnie przepisują receptę

1 polubienie

Też właśnie mnie to czeka i na początku będę chciała spróbować gotowych słoiczków, a później dawać córce np gotowana marchewkę, ale jak to mówią : w praktyce może być różnie :slight_smile:

No mój nie chce jeść słoiczków a na początku nawet je jadł

Hej . Kupiłaś może ? Bo ja w tym tygodniu chce zamówić , i chciałam dopytać czy może masz już jakieś opinie

Tak kupilam i jest super gofry sa chrupiace i super sie wypiekaja mam taka

1 polubienie