Chwile przed porodem są pełne gonitwy i nerwów. Dlatego najlepiej będzie, jeśli wspólnie przygotujecie torbę dwa tygodnie przed porodem oraz gdy przyszły tata dopilnuje, aby wszystkie potrzebne dokumenty zostały zabrane. Oto rzeczy, których będziecie potrzebować.
Tak jak pytanie w tytule wątku… co brałyście ze sobą do szpitala, dla siebie i malucha?
Najważniejsze są chusteczki nawilżone dla dziecka (wbrew pozorom matce po porodzie też się przydają). Mi w szpitalu tylko tego nie zapewnili… Dodatkowo szlafrok, wkładki laktacyjne, koszulę (te szpitalne nie są zbyt twarzowe), jeżeli się chce albo w szpitalu robią trudności to ciuszki dla dziecka. Ja swoich użyłam dopiero przy wypisie Jak coś mi się jeszcze ważnego przypomni to napiszę
Ja dla maluszka nic nie potrzebowałam bo zapewniał szpital, tylko że okazało się że go rożek szpitalny uczula na twarzy więc mąż przyniósł nasz rożek i pieluszki tetrowe do podłożenia. Dla mnie właściwie takie rzeczy jak na liście były potrzebne łącznie z osłonkami, ale koszule przez 3 dni nosiłam szpitalne, 4 założyłam swoją. Warto dowiedzieć się np. w szkole rodzenia przyszpitalnej (ja do takiej uczęszczałam) co szpital gwarantuje lub w samym szpitalu jeśli nie ma takiej szkoły.
Ja uważam,że jak jest możliwość to fajnie dowiedzieć się wcześniej co szpital przewiduje od siebie dla mamy i maleństwa. Wtedy można sporo zbędnych bagaży sobie zaoszczędzić. U mnie w szpitalu było tak że musiałam mieś dla dziecka chusteczki nawilżające i jak sobie nie życzyłam szpitalnych ubranek to moglam mieć swoje, zaś mi zapewniali podkłady i wkładki. Tak więc co szpital to inne zwyczaje.
Ktoś wyżej wsponiał o majtkach. Zapomniałam napisać… Dla kobiet po CC bardzo przydatne są duże, babcine, prawie po szyje nieuciskowe Jak je zobaczyłam śmiałam się że w życiu ich nie założę jednak żeby nie uciskać rany muszą one naprawdę sięgać bardzo wysoko
Wszystko zależy od szpitala - najlepiej zorientować się na miejscu.
Np w jednym szpitalu w którym rodziłam zapewniali nawet podpaski, podkłady - termometry.
W drugim musiałam mieć nawet własne weflony!
Ja nie sugerowałam się listami rzeczy znalezionych w internecie, bo co szpital, to inne wytyczne. Najlepiej samemu przejść się i zapytać. Ja dostałam kartkę co mam mieć na przyjęcie do szpitala, co na porodówce, co na położniczym i co do wypisu dla malucha. Nie było żadnej zbędnej rzeczy, dzięki czemu jechałam do szpitala jak na większe zakupy, a nie na wczasy w góry.
Dokładnie każdy szpital ma swoje wymagania - najprościej zadzwonić do szpitala w których chce się rodzić i zapytać o rzeczy niezbędne dla mamy czy maluszka. Sa szpitale gdzie trzeba przynieść sporo , sa takie gdzie mama i maluch otrzymuja np szpitalne ubrania czy podkłady. Ja jestem z tych które wolą mieć swoje - jakoś nie umiałabym iść i prosic o to czy tamto.Swoje jakieś pewniejsze .
Co do laktatora do szpitala - nie widzę potrzeby chocby dlatego ze zyjemy w czasach kiedy wystarczy telefon i partner doniesie do szpitala co trzeba Uwazam ze powinno sie brac rzeczy niezbędne a cała reszte może w razie potrzeby dowieżć rodzina Po co taszczyc do szpitala gore niepotrzebnych rzeczy
ja do szpitala pakowalam sie wyjatkowo wczesnie,ok 33tc bo grozil mi wczesny porod ale jakos wyszlo ze urodzilam po terminie i mialam wywolywany. wczesniej zrobuilam sobie liste co i ile spakowac i bardzo mi sie przydała
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.