Poranione, wklęsłe lub płaskie brodawki

Początkowe niepowodzenia w karmieniu piersią mogą wiązać się z poranionymi, płaskimi lub wklęsłymi brodawkami. Poznaj rozwiązania pomocne w pokonaniu tego rodzaju problemów.

Dziękuję za podpowiedź, jak mam postępować jak juz Tobcio się pojawi, a się zastanawiałam jak poradzić sobie z wklęsłymi brodawkami! Teraz wiem, ze laktator od Was jest mi niezbędny!!!

Bardzo fajny artykuł i bardzo przydatny :slight_smile: Sama miałam problem zresztą jak każda mama z poranionymi brodawkami na początku karmienia . Gdy córka miała 14 miesięcy to znów pojawił sie taki problem bo córeczka gdy piła to przy ciągnięciu haczyła ząbkami . Poprawiłam sposób jej przykładania tak jak to sie robi właśnie na początku i smarowałam swoim mlekiem , szybko przeszło :slight_smile:

Przy pierwszym dziecku jako młoda i niedoświadczona mama miałam problem z poranionymi i wklęsłymi brodawkami.
Porad szukałam w internecie,a najbardziej pomogły mi te które otrzymałam od położnej.

Poranione brodawki przemywałam naparem z nagietka,ile się dało to wietrzyłam piersi i stosowałam rzadko wkładki
laktacyjne,które trochę blokowały dopływ powietrza.Można stosować też maści na brodawki,ale większość z nich wymaga mycia przed karmieniem,a to trochę uciążliwe.

Na wklęsłe brodawki,a właściwie jedną brodawkę,stosowałam nakładki silikonowe-niestety u mnie nie pomogły.
Ale to podobno jeden sposób aby "wyciągnąć"brodawkę.

Mi na poranione brodawki pomogła bardzo maść bephanten. Co do wkleslych brodawek… Przy pierwszym dziecku w sumie nie pomogło nic, bo gdy w końcu brodawki wyciągnął laktator mały juz nie chciał jeść z piersi. Teraz tego problemu nie mam, bo tak jak po pierwszym karmieniu przez laktator zostały wyciągnięte, to tak już zostały…; ))

Ojej tak bardzo mi popękały brodawki mleko nie pomogło tylko maść Maltan ale krew leciała tak strasznie i to po porodzie a dostawaliśmy ponieważ mała musiała jak najwięcej siary wypić ponieważ to są przeciwciała i chodziło o tą wiatrówkę jeszcze ból okropny . Warto kilka tygodni przed porodem używać takich maści by przygotować je

Mi na szczęście brodawki nie popękały i nie miałam wklęsłych. Więc takie problemy mnie ominęły.

Ewa a używałaś nakładek?

Mi w szpitalu ten patent z naciaganiem brodawki strzykawką kazali stosować. Niestety przy pierwszym dziecku nie wiele to pomagało bo i tak nie wiedziałam jak prawidłowo podać pierś. Zbawienne okazały się nakładki. Teraz mimo doswiadczenia z karmieniem nakładki obowiązkowo znalazły się w wyprawce. Polecam każdej początkującej i nie doświadczonej mamie.

U mnie był problem w płaskimi brodawkami…oj sie nawalczyłyśmy…ale dałyśmy radę bez żadnych dodatkowych pomocy :slight_smile:
Jednak słyszałam o tych metodach… siostra ma wklęsłe brodawki… stosowała lakteigo,bo w tym czasie miała pożyczony od szwagierki :slight_smile:

Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem są nakładki - bez dwóch zdań.

Ja akurat probemy z sutkami nie mialam w szpitalu uslyszalam od poloznej ze moje piersi sa stworzone do karmienia. A wczesniej uzbroilam sie w rozne masci i kremy, okazaly sie niepotrzebne. Moja kuzynka ma wklesle brodawki i jej sie nie udalo karmic piersia, ale chyb tez szczegonie jej nie zalezalo. Czytalam kiedys opinie ze te nakladki super sie sprawdzaja wiec mysle ze warto sprobowac. Ponoc po karmieniu brodawki juz nie sa wklesle i sie wyciagaja.

dla mnie najgorsze była dwa pierwsze dni w szpitalu mała mi tak poraniła jedną z brodawek że nie mogłam wytrzymać nie mogłam wtedy z niej karmić a miałam nawał mleczny

Płaskie brodawki można zawsze wyciągnąć w łatwy sposób.
Wystarczy zwykła strzykawka z odciętą końcówką.

Ja mam bardzo ładnie wyprfilowane brodawki ale sa tak strasznie poranione że czasem jak maluchy za bardzo ciągną to boli strasznie . Super artykuł na pewno skorzystam z informacji w nim zawartych

Problemu z wkleslymi brodawkami nie miałam. Jednak wiem co to znaczy mieć poranione sutki i kazde przystawienie do piersi na poczatku bylo bolesne. Z czasem kiedy nabylam jako takiej wprawy karmienie piersią sprawiali wyłącznie przyjemność i zapomniałam co to znaczy bol przy karmieniu dziecka. Niestety przyczyna poranionych brodawek jest nasze przystawianie dziecka do piersi, ktore czesto okazuje sie błędne.

Ja brodawek poranionych nie miałam, ale przystawianie do piersi i tak bolało. Na początku ból był okropny i nawet podczas karmienia bolała mnie rana po nacięciu.

Na poranione sutki dobra jest maść ziaji z lanoliną,czy czymś takim… jest mocno tłusta! mi ta maść bardzo pomogła w szpitalu,zanim moje brodawki sie zahartowały :slight_smile: ale co do nakładek,to dziecko musi mieć prawidłowy odruch ssania… bo musi troche się zassać,zeby wyciągnąć sutek przez nakładkę :slight_smile:

M ,Napierala ja stosuje Maltan i mi to bardzo ładnie goi brodawke jak jest troszkę poraniona. A czasem biore zwykłą oliwke z oliwek i tez jest ok

Aniami ja się właśnie zastanawiam czy za drugim razem też będę potrzebowała nakładek. Wydaje mi się, że faktycznie brodawki są większe ale okaże się dopiero jak będzie pokarm czy się nagle nie schowają - profilaktycznie nakładki mam już naszykowane :slight_smile: nie chcę mieć powtórki z rozrywki w szpitalu, a z dwójką byłoby jeszcze gorzej.