Pomysły na śniadanie

Kalusia to naprawdę ladnie ci je 

U nas rowniez aktualnie roznego rodzaju placuszki na topie racuszki czy to z bananem czy jablkiem na cieplo lub w terenie do lapki na zimno uwielbiaja

u nas placuszki zawsze były na topie i ja je lubię bo fajnie je można zabrać na spacer i posiłek gotowy :)

Tak placuszki to fajna opcja. Ale jednak trzeba urozmaicenia. Ja stwierdzilam że zrobię pierwszy w życiu hummus. Taki z przepisu dla niemowlaka - zobaczymy co to będzie.  Dla mnie to tez nowość będzie.

Humus też robiłam, fajna sprawa;)

Teraz dużo owoców i warzyw sezonowych się zaczyna więc dużo łatwiej z tymi sniadaniami;).

ja hummusu nie robiłam, ale w smaku też mi jakoś nie bardzo podchodzi 

Ja w tym tygodniu nie miałam czasu. Ale kupiłam co trzeba więc w końcu zrobię.

W piątek zrobiłam kluski leniwe. Ale Mały wcinal. Bylam w szoku.

Tak teraz przy sezonowych owocach i warzywach łatwiej o urozmaicenie.

U nas póki co serwuję na śniadanie kaszki, owsianki, jaglanki. Rozszerzamy dietę dopiero od miesiąca i jedzenie łapkami jeszcze małemu nie idzie, dlatego póki co wstrzymuje się przed placuszkami i chlebkiem. Staram się zawsze jakiś kawałek przemycić do posiłku, ale lepiej nam idzie jedzenie z łyżeczki.

My rd 2 miesiące już. Nawet ponad. Jemy i łyżeczka i Mały już sam. Ale wlatuja i placuszki i naleśniki już i czasem chlebek Ale i tak mam wrażenie że jemy to samo. Chociaż kaszek mam kilka. I płatki owsiane i jaglane. 

Dziewczyny kiedy wprowadzaliście 3 posiłek? Jemy śniadania i obiady. I zastanawiam się czy już kolejny stały. I czy to podwieczorek czy kolacja ma być czy może jakaś przekąska między śniadaniem a obiadem.

Kalusia możesz wprowadzić coś po obiadku jakąś małą przekąskę jako posiłek uzupełniający nawet jakiś owocek, kisiel, budyń z owockami teraz sezon to o wiele łatwiej 

U nas królują placuszki bananowe z owocami i jogurtem naturalnym

Albo naleśniki szpinakowe bo są zielone i to się im podoba.

Anka jak robisz naleśniki szpinakiem? Po prostu blendujesz szpinak i robisz ciasto jak na naleśniki? Bo ja ostatnio zrobiłam ale wyszły jakieś takie glutowate wręcz;(

Też chętnie się dowiem. I czy szpinak świeży czy mrozony ?

Właśnie tak dzisiaj pomyślałam że od lipca spróbuję podać jakąś przekąskę/podwieczorek. Zobaczymy na siłę się uda bo Mały ostatnio ma drzemki strasznie nieregularnie. Czasem 1 czasem 2.  Raz 15 min a kolejnego dnia godzinę. Także ciężko coś konkretnie zaplanować.

U nas też drzemki są mega nieregularne a chciałabym żeby mały miał już mniej więcej stały plan dnia. Wczoraj podałam małemu na śniadanie wege jogurt kokosowy z ekspandowanym amarantusem i truskawką, myślę że takie coś idealnie nadaje się na 3 posiłek.

A jak robicie kisiel bez cukru? Budynie bez cukru dość łatwo znaleźć, ale z kisielem jest większy problem mam wrażenie. Czy zrobić go po prostu samemu z soku owocowego?

Ja kisiel robiłam z domowego soku malinowego+woda+mączka ziemniaczana. No ale nie można powiedzieć, że jest bez cukru, bo już w samym soku był..

ja robiłam ciasto szpinakowe to tam idzie świeży szpinak, więc do naleśników też 

Kisiel też robiłam z soku swojego ale tam też trochę cukru było ale kurcze bez przesady jak mały zje raz na 2 tygodnie Kisiel z cukrem to mu nic nie będzie. A te budynie to faktycznie prawie w każdym sklepie są bez cukru 

U nas królowały placuszki, gofry,muffinki wytrawne, pasta jajeczna, jajecznica, owsianka,  płatki z mlekiem (płatki bez cukru do znalezienia np w drogerii na R) musli z jogurtem

U nas też placuszki czy to z banana, czy serka. Płatki. Grysik, jajko... chociaz czasami mam wrażenie, że jemy ciągle to samo

O serio są płatki bez cukru? Dobrze wiedzieć 

ja kupowałam płatki kukurydziane bez cukru  z krukam ,ale chyba już nie mają ich w ofercie