A owsianki , muesli ? Na mleku modyfikowanym . Wymyślne kanapeczki , rozmaite rogaliki samemu mozna zrobić drożdżowe poprzedniego dnia np. z żółtym serem , szyneczką twarożkiem itp. lub bez niczego i podawać z mleczkiem . chauki i grzanki z twarogiem itp . Za to nie polecam parówek … Jestem na kierunku Technik żywienia i wiem co mówie. Pewnie swojemu małemu podam raz na ruski rok ;D albo sama będę mieliła i piekła w piekarniku lub na grillu drobiowe mięsko albo cielęcinkę. Pmysłów na śniadanie jest od groma i ciut ciut
Dla zachęty dodam zdjęcie .
Cudowna kanapka na pewno tak jak wygląda i tak też smakuje
aaa i zapomniałabym o tostach i zapiekankach . Pod serem zawsze można “przemycić” nielubiane lub odrzucone przez niewiadomo co produkty typu : papryka , oliwka itp . kreatywność to podstawa POWODZENIA
Aaaa… i jeżeli robimy śniadanie " na mleku " fajnie jest nie pić tego samego w postaci nawet kakaa . Możemy wtedy podać soczek . Ja lubię najbardizej pomarańczowy a przecież na szklankę soku się dużo nie napracujemy Wodę robić można smakową … do szklaneczki odrobina soku z cytryny to super orzeżwienie do kanapek . można dać troszkę soczku ze słoiczków które robiłyśmy przed zimą .
Nooo i jeszcze jedno … do picia dobra jest też inka , Wytwarza się ją ze sproszkowanych roślin: cykorii, buraka cukrowego, żyta i jęczmienia. Inulina zawarta w cykorii zwiększa przyswajalność wapnia z dodawanego do kawy mleka. Inka nie zawiera kofeiny. Dzieciom, najlepiej podawać ją z dużą ilością mleka . ICE TEA ! z listkiem mięty lub sokiem brzoskwiniowym … sama bym miała ochotę
mam nadzieję że chociaż odrobinkę komuś pomogłam nie podawajcie coli ! Słodki napój gazowany przygotowany na bazie orzeszków coli i wody. Niezdrowy i tuczący. Zawiera szkodliwą dla dziecka kofeinę, która działa moczopędnie (odwadnia i odwapnia organizm) podnosi ciśnienie krwi, zaburza przyswajanie żelaza i działa pobudzająco. Po wypiciu coli dziecko może być niespokojne i rozdrażnione. Odpowiedzialny za bąbelki dwutlenek węgla może działać na delikatny układ pokarmowy malca drażniąco. Zawarty w coli kwas ortofosforowy zaburza wchłanianie wapnia.
Wszelkiego rodzaju placki z patelni są świetnym rozwiązaniem. Naleśniki, czy jakieś taki racuszkowe z jabłkiem np. to u nas numery jeden. Oczywiście idealne są z dżemem czy posypane cukrem pudrem.
Ja właśnie ostatnio znalazłam w necie fajny przepis na placuszki z jabłuszkiem, trochę je ulepszyłam dodając siemię lniane i są genialne, a w dodatku bez cukru - pycha, sama je uwielbiam:) Zaraz dodam przepis, bo chyba jest specjalny wątek z przepisami.
na śniadanko można podać maluszkowi np kaszkę ,pyszne sniadanko" z owockami lub bez, płatki śniadaniowe np z BoboVity ktore zawieraja niewielka ilosc cukru, chudziutki twarożek z jogurtem naturalnym
Mój syn uwielbia makaron z jajecznicą na parze, dodatkowo dodaję trochę pokrojonej szyneczki, szczypiorek lub inna wersja makaron z jajecznicą na parze szpinakiem i odrobiną czosnku.
u nas na śniadanie często podajemy placuszki z jabłuszkami, naleśniki , jajecznice albo jakieś zabawne kanapeczki i nie ma żadnego marudzenia przy śniadaniu
Jajecznica na parze, tj jedno jajko, troszkę masła i troszkę mleka.
Ja robie mojej malej omleta ze szpinakiem i brokulami uwielbia je czasami robie jej na slodko z jablkiem lub z jakas konfitura. Czasami robie jej gofra z konfitura lub owocami pieczonymi. Ale najbardziej na sniadanie lubi kasze…
Śniadanka staram się podawać małej mleczne, zazwyczaj jest to owsianka lub kaszka manna oczywiście gotowana nie żadne expresowe, często dokładam do niej owoce drobno pokrojone które nadają niepowtarzalnego smaku lub rodzynki które mała uwielbia,
Kolejnym pomysłem na śniadanie to jajka, wszelkiego rodzaju jajecznice z wędliną szczypiorkiem, lub gotowane z dodatkiem zielonej pietruszki
teraz zimą bardzo wazne jest aby sniadanko powinno byc w postaci ciepleej
;))
Kacpi jada kaszke manna a drugiego dnia jajeczniczke na parze do tego ciepla herbata koperkowa albo woda z cytrynka bez cukruu oczywiscie , czasami robie muu zupke mleczna z miekkim ryzem albo platkami ryzowymi , makaronikiem cieniutkim
Na śniadanie proponuję ugotować kaszke żeby dziecko rano się rozgrzało ale codziennie można na niej namalować np. soczkiem lub konfiturą inną mordkę, postać lub cokolwiek. Ale jajeczniczka też może okazać się niezastąpiona w okresie zimowym.
Można na śniadanie namoczyć w wodzie sucharki potem to zagotować i na koniec dodać do tego starte jabłuszko.
Beata a co to za śniadanie?
U nas to od kiedy zaczęła jeść owsianke, to często jej przyrządzam, lubię naturalne śniadania, chociaż sama w okresie kiedy karmiłam nienawidziłam ten składnik;-) zbyt często ją jadłam;-)
W najbliższym czasie muszę sprawdzić jak będą małej smakowały płatki jaglane
ja dziś zrobiłam dla córeczki ciepłe kakao na śniadanko;)
nawet posłodziłam żeby jej smakowało
spróbowała, plunęła i rzuciła kubeczkiem a tak się starałam ;()
Mamabasia tak to jest z niektórymi niejadkami. Ja jeszcze do dziś pamiętam jak starszy syn grymasił to była katastrofa.
A może lekka jajecznica na mleku?
Pamiętam taka z dzieciństwa jadałam taką tylko u babci, dla mnie wtedy to była pychota.
mamabasia to tak jak Kacpiś … ugotowałam kilka dni temu pyszne na zwykłym mleczku dodałam troche miodu …a On na to jak na lato
Dziś z Kacperkiem mielismy pyszne snaidanko - placuszki jaglane z musem gruszkowym mmm a do popicia zrobilam pyszna herbate z sokiem malinowym który polecam , wczoraj zakupilam w aptece dosc drogi był 19 zł za 500 ml …ale o nieboo lepszy od takiego zwyklego syropu z herbapolu