Pomysły na DIY z dzieckiem

Jakie macie pomysły na DIY z dzieckiem według jego wieku? 

Polecam zrobić domowe masy plastyczne wspólnie z dzieckiem :) Jest przy tym sporo frajdy. Można pobawić się w projektanta mody i przerobić świetnie swoje stare ciuchy tak aby były " w nowej odsłonie" a później zorganizować wspólny pokaz mody :) Są przeróżne pomysły na takie przeróbki ciuchów, aby nadać im drugie życie. Naszywki, przerobienie bluzki na bardziej letnią z wycięciami itp. :) Konkretnie i jaki wiek dziecka Ci chodzi? Być może podsunę więcej pomysłów :P

Aneczka nasze dzieci podobno wiekowe są 7miesiecy popraw mnie o ile się nie myle. Dobrze jest rozwijać dziecko pokazywać nowe rzeczy , ale wydaje mi się że takie maluszki to jeszcze bawią się grzechotkami ewentualnie jakimiś grającymi zabawkami . A takie kreatywne zabawy to raczej trochę później 

Pati tak skończyła 6 miesięcy poszedł 7. Ale chciałam dowiedzieć się od jakiego wieku już można z dzieckiem takie coś porobić 

Mój synek lubi jak pokazuje się jemu zwierzęta. Bardzo upodobał sobie pieska i naśladuje jego odgłos. Ma 10 miesięcy

aneczka, w starszym wieku będzie dużo więcej możliwości ;) 

Na tym etapie poprostu bawcie się tak jak maluszek lubi lub tym czym lubi.

Mój mąż zawsze przed pracą ,rano gdy synek już wstaje to razem idą na matę i tam tatuś z synem bawią się tym co Szymonek lubi.

Czasem nawet super zabawa jest zwykłą butelką po wodzie ;) 

Bardzo lubi też zabawę zakrętkami od słoików , układa z nich wieżę a potem rozwala z dużym hałasem co dla niego jest atrakcyjne.

Aneczka widząc po synku to nie Wczensiej niż 1.5 roku Wczensiej to niebezpieczne aż A i tak 1.5 roku to bardziej rysowanie niż wycinanie  kklejenie  iitd.

Ja bardzo polecam blog http://www.kreatywniewdomu.pl/  

Mają wiele świetnych pomysłów na mega pomysłowe spędzanie czasu z dziećmi w różnym wieku.

Wkleję kilka prac plastycznych z bloga, które można wykonać z dzieckiem.

W dodatku na blogu można znaleźć sposoby na naukę literek, cyferek, czytania, czy nawet przyrody.

Na blog natknęłam się przypadkiem kilka lat temu i do tej pory lubię tam zajrzeć w poszukiwaniu inspiracji.

Ojj to z takim maluszkiem DIY raczej nie jest dobrym pomysłem. Ale sama możesz mu zrobić grzechotkę z butelki z wodą. Wystarczy wsypać kolorowe kamyczki, jakiś brokat do butelki z wodą i gotowe. Oczywiście ważne, żeby bardzo dobrze dokręcić butelkę.

No z takim malutkim to wiem że nie ale na przyszłość chce więcej i mniej więcej wiedzieć od jakiego wieku jakie zabawy 

Może nie DIY, ale zdecydowanie polecam wszelkiego rodzaju zabawy sensoryczne w domu, tzn np przesypywanie sypkich produktów spożywczych, np ryżu, kaszy czy makaronu o różnych kształtach, segregowanie ich, badanie ich struktury dłońmi i stopami itp.

Fajny pomysł :) podoba mi się aż Ho wypróbuję :)

Ja podobnie jak emmkao jestem fanka zabaw sensorycznych. Byłam na takich zajęciach gdzie dzieci 8 miesięczne brały udział aż po 9 letnie wiec dla każdego coś dobrego. dla maluszków to właśnie coś ze może włożyć do buzi, czyli ugotowane kluski spaghetti, są długie wiec nie zdąży zjeść zanim zauważymy, zabarwione barwnikiem spozywczym, dla starszych dzieci moge Wam wkleić kilka pomyslow na eksperymenty i masy sensoplastyczne :) 

To co proponuje emmkao to ja juz mam to dawno przerobione. Ale zabawy sensoryczne sa fajne i zawsze to dobry pomysl. Zabaw sensorycznych jes wiele roznego rodzaju mazazerki, puzzle czy woreczki sensoryczne, ksiazka sensoryczna. Pomyslow jest wiele maka, cukier, roznego rodzaju papiery z tekstura miekka, twarda czy chropowata. 

To prawda lista się nie kończy. u mnie zawsze sprawdza się ciecz nienewtonowska w różnych kolorach, nie tylko zabawa rękoma ale również próba chodzenia po niej. Teraz bardzo modne slimy, które można samemu zrobić. No i eksperymenty, polaczenie znane z internetu cola i mentosy. Soda z octem. Ja proponuje „tornado kolorów„ na dno soda, potem olej i woda do pełna a barwnik musi być zmieszany z octem:) 

Monika a masz zdjęcie jak to wygląda? 

tu wstawiam ten kolorowy świat, tornado kolorów (to z mlekiem) i zdj cieczy nienewtonowskiej. Dokładam również wam przepisy różne, także na masy jadalne 

W jednym poście nie mogłam zamieścić wszystkich zdjęć.. (przepisy) 

Monika super to wygląda jak córeczka będzie większa na pewno to wypróbujemy :) dziękuję ;)

Polecam :) świetnie rozwija wszystkie zmysły i ile zainteresowania ❤️Możecie dodawać zapachy kolory, podkładać latarki dla fajnych efektów i sensoryka pracuje :D