Pomysł na...obiad

Zamarańcza, a proszę :), choć jednego jakiegoś konkretnego przepisu nie mam i sobie modyfikuje wg potrzeb.
Curry:
2 filety z kurczaka
1 mała cukinią
1 bakłażan
1 cebula
Puszka mleka kokosowego
Kawałek imbiru
Olej do smazenia
Pasta curry lub przyprawa curry, można dać jeszcze np trawę cytrynowa i garam masala
Szczypta soli
Chiński makaron pszenny

Rozgrzewam w woku olej, daję posiekany imbir i pastę curry (lub przyprawy ) i chwilkę podsmażam. Wrzucam do tego pokrojonego w paseczki kurczaka i smażymy kilka minut, tak.by mięso było prawie usmazone. Dodaje pokrojoną w piórka cebulę, w tym czasie kroję w kostkę cukinię i dorzucam do woka, mieszam i smażę 2-3 minuty, dorzucam pokrojonego w kostkę bakłażana i troszkę soli do smaku. Duszę pod przykryciem prawie do miękkości warzyw, następnie wlewam mleko kokosowe, zagotowuję i gotuje jeszcze kilka minut. Potem próbuje i w razie co dodaje więcej przypraw. Przygotowuje makaron wg przepisu na opakowaniu - przeważnie trzeba na chwile zalać wrzątkiem, odcedzam i dorzucam do woka, mieszam, zostawiam na chwile do przegryzienia się. Można posypać kolendra lub natka pietruszki i skropić limonka lub cytryną (szczególnie jak wyszło nami ostre). I już :slight_smile:

Dziękuję!
Pati a to na urodzinki? :smiley:

Zamarancza tak ale stary w nocy podjadal i mało co zostało hahah

Pati, to niech teraz mąż sam drugi sernik.zrobi :p.
U nas dzis barszcz ukraiński, a w ramach podwieczorku chce zrobić muffinki pizzowe z kuchni lidla - zobaczymy jak.mi wyjdą :slight_smile:

U nas ze wczoraj barszcz ukrainski

A u mnie ogórkowa i do tego taka zapiekanka ryżowa z mięsem mielonym.

Ooooo muszę ogorkowa zrobić

Ja dziś na imieniny jadę więc obiad jest już gotowy.

U nas dziś nalesniki po meksykańsku.

Ala on to nie umie piec hahah

U nas dzisiaj rybka ziemniaki i kiszona

Alicja jakie to są po meksykański?

U nas rosół na dziś i jutro

Polędwiczki w sosie z suszonych grzybków. Pyyycha :slight_smile:

Ja nazywam po meksykańsku nalesniki, które mają farsz z mięsa mielonego z sosem pomidorowym, kukurydzą, papryką i fasolą. Dla dorosłych daje jeszcze ostre papryczki.

U mnie klasycznie rosół
Na drugie udka z ziemniakami i surówka z kapusty pekińskiej.

Same rosoły u mnie dzisiaj zagościł

Dziewczyny jak to jest że udaje Wam się ugotować codziennie obiad przy małym dziecku? Podziwiam jak czytam nieraz taki wymyślny dwu daniowy hehe szok.Odkad ur się mój mały (obecnie 7 mc) moje gotowanie obiadów kuleje ehh śpi czujnie i krótko 1-2x po 20 min i jest strasznym cyckiem-zabawi się chwilę ale muszę być obok ehh .Mąż mówi że to moja wina i ma w sumie rację.Czasem wieczorem ugotuje zupę na dwa dni lub coś co można odgrzać albo coś zamawiamy albo gotuje jak wróci mąż z pracy ale to zanim wróci i ogarnę obiad to nazwałbym go kolacja bo jemy o 17-18. Poradzicie jakie macie sposoby? Lub przepisy na szybkie dania.Z góry wielkie dzięki : )

Dorota mi mały zawsze pozwalał zrobić obiad jest dzieckiem które samo się zabawki więc ja mam czas.

Dorota, przy synku nie mialam problemów z gotowaniem, przy córce, j ak akurat nie spala to musiałam się nieźle nagimnastykowac (i czasem dalej muszę, choć ma już ponad 1.5 roku). Jak była młodsza, t o brałam ja do kuchni w chuście, w wózku którym co chwile ruszałam i włączałam pozytywke, jak była starsza to rozkladałam jej koc na podłodze z zabawkami, albo co chwile do niej latałam na matę - akurat mamy kuchnie otwarta, wiec cały czas mnie widziała z pokoju, wiele rzeczy tez robiłam po prostu z nią na rękach. Czasem po przedszkolu starszy synek pomagał mi zabawiać siostrę, a ja wtedy mogłam coś zrobić. Choć zdarzało się też tak, szczególnie jak.coś musiałam synkowi przygotować, a mąż był w pracy, że Mała odmawiała współpracy i po prostu musiałam ja odłożyć do łóżeczka oczywiście z jej płacząc ym sprzeciwem i na szybko coś robiłam.
Co do gotowania ja generalnie preferuje szybkie dania. Możesz przynajmniej po części wykorzystać mrożonki np warzywa na patelnię, zupy, na szybko podsmażyć fileta z kurczaka, dorzucić warzywa, do tego ugotować ryż i masz szybki obiad.

Ja dziś uda i ziemniaki a dla siebie sałatkę z makaronem

A u mnie dziś zupa jarzynowa