Pomocy, 3,5 m synek wszystko wmłada do Buzi. Marudzi, denerwuje się,oczywiście nie cały dzień. Wygląda na to jakby bolały go dziąsła jak sobie z tym radzić?? Wygląda na to jakby robiły się zawiaski ząbków. Czy to normalne że mały dużo się slini i wszystko Wklda w tym wieku do buzi.??
Anna to co synek robi to jest całkiem normalne niemowlaki juz od ok. 3mc sie bardzo slinia i wkladaja do buzi , wszystko co maja pod reka i za nim zabek sie pojawi to tak sie dzieje a pierwsze zabki wychodza roznie u niektórych bardzo wczensiej bo nawet w 4mc a ksiazkowo pierwszy zabek wychodzi w ok. 6-7mc i synka bylo ksiazkowo a u meza siostry i synka wyszly juz w 4mc, takze zalezy to od dziecka. A łagodzic bol dziaselek możesz zelem na zabkowanie np. Dentinox sa różne rodzaje. A domowe sposoby rumianek, lub grzechotki schłodzone ok. Godzinkę wcześniej w lodowce. A juz w bardzo ostrym boli dobre na zabkowanie sa czopki viburcol zwlaszcza na noc bo rowniez wyciszaja i sa bezpieczne , kiedys byly na recepte, a teraz slyszalam ze mozna kupic bez recepty.
To zupełnie normalne u 3,5 miesiecznego dziecka. Mozna dziecku kupić gryzaki, smarować dziąsła zelami z apteki na zabkowanie, masowac dziasla szczoteczka silikonowa zakladana na palec, przytulac i nosic to najlepsze na bol zabkowania u niemowlaka.
Używam żelu ale pomaga malemu tylko na chwilkę. Staram się z nim bawić nosić na raczkach i przytulać. Gryzaki tez mam ale nie próbowałam jeszcze ich schładzac w lodówce wiec tak Zrobię. Od 3 Dni synek tez pokazuje język, raz na jakiś czas. Ale ogólnie pomimo tej złości i swędzenia dziąseł, mały się uśmiecha, bawi się z nami i gaworzy.
A czy tym wyciąganie języka należy się martwić?
Noe trzeba, pewnie nauczył sie to robić świadomie i teraz sprawia mu to frajde
Anna spokojnie, niemowlaki w tym wieku tak maja ze wyciagaja jezyk, tez sie slinia itp…to normalne w tym miesiącu i przed zabkowaniem a tak wlasnie zabkowanie sie pojawia ok. 3mc przed pojawieniem sie pierwszego zabka;-)
To całkiem normalne w ten sposób twoje maleństwo poznaje świat Kilkudniowy noworodek z zapamiętaniem ssie swoją malutką piąstkę, starsze niemowlę wkłada do buzi wszystko, co się znajdzie w zasięgu jego ręki. Usta służą dziecku nie tylko do jedzenia, ale i do poznawania otaczającego świata, a także, co nie mniej ważne, do osiągania przyjemności.
Jeśli chodzi o ząbkowanie to normalne, że bardziej się ślini i że jest rozdrażniony… smaruj mu dziąsła żelem oraz możesz podawać pedicetamol jeśli pojawi się gorączka.
Pozdrawiam
Anna a dodatkowo niedługo zauważysz, że synek otwiera buzię jak tylko coś sie znajdzie w jej okolicy. Moja córeczka też ma 3,5 miesiąca i obecnie wylizane i sprobowane jest wszystko co znajdzie sie w zasiegu jej buzi moj polik, ramie, bluzka, wszystkie zabawki, jak sie nad nią nachylam przy zabawie to otwiera buzie jakby chciała złapać moj nos dodatkowo nauczyla sie przekrecac na brzuszek wiec stala sie bardziej mobilna i trzeba jej pilnowac w kazdej sekundzie bo lize wszystko na dość sporym obszarze ostatnio dorwala opakowanie chusteczek nawilzanych bo leżało na łóżku. Oczy dookoła głowy.
Synek wszystko wkłada do buzi, zabawki, pieluszki z rączki czasami z zaciekawieniem czasami z zdenerwowaniem jakby chciał sobie ten ból ulżyć. Mały nie przekreca się jeszcze na brzuszek, dopiero co nauczył się głowę do góry podnosić jak leży na brzuchu Rqz w tyg chodzimy na rehabilitacje.
A moje pytanie lina ile twoja córcia śpi na dobę? Jest w wieku mojego synka dlatego jestem ciekawa
U nas ulubionym smakolykiem jest kocyk, ktory wcina bez opamiętania po przebudzeniu
Jezeli chodzi o spanie to w nocy zazwyczaj kolo 8-10h z dwoma karmieniami a w dzień to już różnie potrafi moec 3drzemki po 30min a potrafi miec 2x1h i 3h. Taka dluga drzemke ma zazwyczaj po spacerze, wtedy spi w wozku po powrocie.
Pamiętam jak córa w tym wieku namiętnie się śliniła i wszystko wkładała do buzi, ot taki etap poznawania ciała. Ząbki wyszły dużo dużo później także niewiele to miało wspólnego. A język, cóż pewnie to fajna zabawa
Magros dużo takich opini jak twoja słyszałam że do zębów to jeszcze daleko
Zazwyczaj daleko ale u mnie jest kilka przypadkow co w wieku 4 miesiecy wyszedl pierwszy zabek
Szczerze mówiąc to nie mogę się doczekać :))) wielkie wydarzenie
Wielkie wydarzenie ale ja sie bardzo obawiam zablokowania, mojej bratanicy wlasnie wyszedl pierwszy a juz idzie następny. Boli, krzyczy, denerwuje sie, nie chce jesc, glodna placze, znowu proba jedzenia ale boli i sie denerwuje (ciezko to przechodza).
Anna, jak najbardziej nie czekaj Ząbkowanie to nic przyjemnego i dla malucha i dla rodziców. Odetchnęłam z ogromną ulgą, gdy córa skończyła ząbkowanie. Przede wszystkim cieszę się, że nie będę miała w domu podwójnego ząbkowania
Lina niestety z dzieciakami to zawsze cos…u nas synek to wszystko przezywal strasznie…najpierw kolki, pozniej ząbkowanie kazdy zabek to nie przespane noce, goraczka, placz, przeziębienie, pozniej zaparcia, i tak do ok. 2,5roku nie przespane noce a sa dzieci które przechodzą wszystko łagodnie…roznie bywa…wszystko zalezy od dziecka…ale to co pierwszy raz spostrzegamy u naszych dzieci czy to pierwszy usmiech, pierwszy zabek, pierwszy krok, pierwsze slowo to wszystko jest takie wyczekiwane i super uczucie
Magros a jak u ciebie przebiegało ząbkowanie??
Ewcia ja właśnie mam nadzieje ze przebiegnie w miarę łagodnie znaczy Bez gorączki i przeziębienia bo tego się najbardziej boje