Położna a lekarz POZ

Witam,

Jestem w 39 tygodniu ciąży. Chciałabym dokonać wyboru położnej środowiskowej POZ z innej przychodni niż przychodnia, do której zapiszę po urodzeniu synka. Słyszałam, że to możliwe, jednak nie wiem jak tego dokonać?  Dzwoniłam do przychodni, jednak tam Pani próbowała wybić z głowy mi ten pomysł :(

Z tego co się zorientowałam szpital, w którym będę rodzić, sam wysyła informację o narodzinach dziecka do wybranej przeze mnie przychodni. Pytanie czy jeśli przed porodem wybiorę położną z przychodni X, a potem wybiorę lekarza z przychodni Y, to czy ta druga przychodnia nie przyśle do domu innej położnej?

Z tego co ja się orientuję to położną wybierasz jedną deklaracją, a lekarza drugą. I nie muszą być w tej samej przychodni. Po prostu po urodzeniu w szpitalu podaj adres i dane położnej, którą chcesz wybrać. I to co ważne: wyślij partnera do tej poradni, aby osobiście złożył deklarację na wybór położnej. Tylko niech nie wybiera tam lekarza. 

A czy mogę np. już teraz przed narodzinami złożyć deklarację wyboru położnej, a potem zapisać dziecko do lekarza w innej? Czy lepiej czekać z dwoma deklaracjami na poród?

Ja tak zrobiłam położną mam wybraną przed końcem ciąży ze szkoły rodzenia na drugim końcu miasta, a lekarza będę miała u siebie na osiedlu, teraz nie ma żadnych problemów żeby mieć położną z innej przychodni niż do której jest zapisany maluch, wiadomo, że pani w rejestracji w przychodni będzie sugerować żeby położna była z tej samej przychodni co lekarz i będzie nam polecać to rozwiązanie.

Ja mam położną spoza przychodni od 3 lat i nie ma problemu. Szpital informuje Twoja położną, że urodziłas, a do przychodni dziecko zapisuje się samemu i wybiera lekarza, ja tak miałam kiedy urodził się mój syn, bo przecież dziecko nie musi należeć do Twojej przychodni... Wy wybieracie zarówno położną jak i pediatrę dla malucha.

No i nikt nie może zmusić Cię do podpisu położnej z przychodni, dodatkowo jeśli urodzisz dziewczynkę także masz prawo wybrać dla niej położną inna niż ta w przychodni. Pamiętaj, że każda kobieta na położną od urodzenia do śmierci więc warto od początku rozsądnie wybrać  ;) 

Dziękuję :) 

emi - co do zapisu dziecka przed porodem to musisz się dowiedzieć w przychodni. Ja jak dowiadywałam się rok temu, to to nie było możliwe. Chociażby ze względu na brak peselu :) Przed porodem możesz na pewno wybrać położną środowiskową dla siebie :) Ale jeśli chodzi o zapisanie dziecka to to odbywa się dopiero po porodzie 

Panie z przychodni często wręcz wmawiaja że położona to tylko z przychodni.. W praktyce jest jednak inaczej. 

Po porodzie przyjdzie położna i będzie pytać o wybór gdzie i jaki doktor, położną i przychodnię, którą wybierzesz.U mnie tak było ;) 

Tak jak pisze Pcheła, maluszek raczej musi mieć PESEL.

Ja jak zaszłam do przychodni to mi nie wciskali z przychodni poloznejm grzecznie zapytali czy mam już wybrana położna a jak powiedziałam że bym chciała z przychodni to przedstawili jakie są położne do wyboru. 

Ja wybrałam położną inną, niż w przychodni, w której jestem zapisana i powiem szczerze, że bardzo dobrze zrobiłam. Położna jest bardzo fajna, wiele cennych wskazówek mi przekazała - zarówno jeśli chodzi o dziecko, jak i o mnie. Jeśli miałabym drugi raz wybierać, wybrałabym tak samo.

Coraz więcej kobiet decyduje się na położna inna, nie z przychodni i też zaczynam się zastanawiać bo na forum mam z mojego miasta są bardzo polecane kobiety. Dziewczyny a powiedzcie kiedy kontaktowałyscue się z taką położna, bo ta z przychodni to wiem że już po porodzie a jak chce się inną to czy trzeba jakoś wcześniej się z nią skontaktować czy też po porodzie bezpośrednio? 

Wiele kobiet szuka dobrej położnej, czyta opinie o nich, dowiaduje się która jest najlepsza i na tej podstawie wybiera położna

Natalia1234 - Natalia ja co prawda miałam położną z mojej przychodni, ale gdybym miała wybrać z innej przychodni to na pewno skontaktowałabym się z nią przed porodem. Dlaczego? Aby porozmawiać, ustalić co i jak, wziąć jej dane i numer telefonu. W szpitalu wtedy będziesz mogła od razu podać jej dane, a także po porodzie (np. następnego dnia) będziesz mogła zadzwonić, aby poinformować, że urodziłaś i umówić się na spotkanie. Jedynie partner będzie musiał pamiętać, aby po porodzie wypełnić deklarację w przychodni, w której pracuje ta położna. 

Pchela ale tak jest że położna przychodzi raz przed porodem i potem po porodzie. Ja bardzo późno zgłosiłam się przychodni żeby zgłosić że jestem w ciąży i wybrać położną może nawet tydzień przed porodem. Ale na drugi dzień już miałam tel od położnej i przyszła przed porodem. 

Dzięki pchela :) tak pewnie zrobię, tylko żeby mój mąż ogarnął o co chodzi później .. :) będę musiała dopytać dokładnie 

Aneczkaaa - to wszystko zależy od sytuacji. Ja położną wybrałam w połowie ciąży, więc nawet załapałam się na spotkania edukacyjne (wg. zaleceń ministra takie spotkania położne powinny prowadzić od chyba 21 tc). Ale jeżeli ktoś później składa deklarację to może już się nie załapać. I wtedy może nie być możliwości spokania przed porodem. Nie każda położna dostępna jest każdego dnia (moja np. jest w przychodni raz w tygodniu). 

Ja mam fajną położną, ale nie przychodzi raz w tygodniu, tylko średnio raz na 2 tygodnie. Mała ma miesiąc skończony, a była u mnie raptem dwa razy.

Pchela Zgodzę się z Tobą że zależy od sytuacji. Ja wybrałam inny sposób akurat chodziłam do szkoły rodzenia i tam mogłam wszystko się dowiedzieć od położnych i poćwiczyć. A położna wybrałam tuż przed porodem i przyszła przed samym porodem a potem po porodzie