Podnoszenie główki :(

Beata więc spokojnie może tak być że nie będzie raczkować

Słyszałam o takich przypadkach, ale jakoś dziwnie jak inne maluszki obok niej raczkują a ona nie 

Beata co poradzić na siłę nic się nie zrobi ;) po za tym w różnym wieku dzieci raczkują

u nas corka nie raczkowala poprostu pominela ten etap

a czy mogę postawić córkę na podłogę i trzymać ją pod pachami ( ma 9 miesiąc i tak się prostuje jakby chciała sama stać)

beata wydaje mi się ze tak...ja tak małą stawiałam a raczej sama chciała,ale najwaznieksze żeby nie trzymać za ręce do góry

Beata myślę że tak. Ale po co że tam powiem poganiac. Dziecko samo stanie kiedy będzie gotowe. Chcieć to nie wszystko musi mięśnie wyćwiczyć. Choćby dzięki samodzielnemu stawaniu przy meblach itp bo jak się spodoba to będzie ciągle chciało dziecko żeby złapać pod pachy o tak trzymać je

aneczka no niby tak ale na moim przykładzie to córka wszystko na odwrót robiła...az wołała żeby ją trzymać i chodzić,tak na dobra sprawę to nie da się przyspieszyc rozwoju.więc jak tylko dziecko wykazuje checi to dlaczego nie pomagać i nie trzymac na nóżkach

Weronisia od niektórzy rodzice właśnie próbują przyspieszyć. Sadzają w poduszkach żeby szybciej załapało siedzenie albo prawadzaja za ręce żeby szybciej zaczelo chodzić

Znam takich co ciągną za rączki żeby siadało 

Beata takich to nie znam a co ma to na celu? Żeby dziecko nie stało tylko dłużej siedziało? 

ciągną za rączki aby siadało z pozycji leżącej, tak aby dziecko na siłę siadało.

aneczka tu się zgodze z tobą tacy rodzice są ale tak jak mówie nic to nie da i nie przyspiesza rozwoju w ten sposób

Weronisia mogą zacząć szybciej siedzieć ale później koga być tego konsekwencje. Bo np mięśnie będą źle wyćwiczone 

U naszej córki odbyło się to tydzień po porodzie. Dzisiaj ma prawie 6 miesięcy i dzielnie już walczy o raczkowanie. Nir martw się, nic sobie nie uszkodzi :) 

U mnie córka 9 miesięcy i jeszcze nie raczkuje :)

moze wgl pominac etap raczkowania

aneczka no o tym pisze że mimo nie da sie przyspieszyc bo niby siedzi ale wiecej szkody niz pozytku z tego....

Beata jak mam cię pocieszyć moja ma 15 miesięcy i dopiero teraz zaczeła i to jeszcze tak nie udolnie raczkować wiec wszystko przed tobą...ale za to samodzielny krok zrobiła własnie w 9 miesiącu a w 11 chodziła na całego

Weronisia ale to jest takie przyspieszenie z krzywda

tak Aneczka dokładnie...