Podnoszenie główki :(

Witam was serdecznie.Jak to było, bądź jest u waszych 3-miesięcznych dzieci z podnoszeniem główki,bo mój Maks podnosi ją słabo.Jak go trzymam na rękach to jest ok,ale jak ją położę na brzuszku to stawia opór i nie wychodzi mu to za bardzo.Lekarz mój twierdzi,że już powinien podnosić główkę i dała mi skierowanie na rehabilitację. Siostra moja mówi,że jej mała zaczęła już tak porządnie trzymać główkę w 4 miesiącu.

Mój też około 3 tygodnia dość długo utrzymywał główkę, zdarzalo mu się nawet kręcić z jednego boku na drugi ale to raczej było tak pod małym kątem, takim poniżej 40st. Poczytaj na mamafizjoterapeuta, to może się zdarzać u maluszków. 

U mnie córka jak dobrze pamiętam to po 3/4 tygodniu trzymała główkę i za niedługo przekładała na boki

Kverve to jest jakis blog? 

Moze po porostu panikuje a mała zaczyna szykować się powoli do samodzielnego trzymsnia głowy. Jednak wiadomo ze przezorny zawsze ubezpieczony 

Moja córka zaczęła utrzymywać głowę ok 2 miesiąca.ale każde.dziecko inne i być może twoje dzieciątko zaczyna pewne umiejętności wcześniej.wydaje mi się ze o ile samo to robi to nie ma.co się martwić że za wcześnie.

Matka troche prsewrażliwiona jest.. :) 

To zależy jak często układasz dziecko na brzuchu oraz od jego mięśni. Pierwszy syn od urodzenia podnosił głowę jak leżał na brzuchu. Był na tyle stabilny ze nie trzeba było mu główki przytrzymywać. Moze to tez kwestia porodu ponieważ mój pierwszy porod trwał długo i syn miał ciężka drogę do przejścia  ;)

Tak blog, dziewczyna ma też kanał na YouTube i można kupić dostęp do wykładów na temat rozwoju niemowląt. Polecam bardzo. Kupiłam z koleżanką na pół i bardzo wiele cennych informacji nam to dało. 

Synek jak miał 2 tygodnie podtrzymywał główkę.

Córka urodzona jako wcześniak - 35 tydz.  i podnosiła główkę ok. 3/4 miesiąca.

Każde dziecko rozwija się inaczej i myślę że nie trzeba aż tak bardzo każdego do siebie porównywać, bo czasami można popaść w paranoję 

Malaczesto leży na brzuchu i lubi tą pozycje. Moze to w sunie pozwala jej bardziej trenowac tę umiejętność

Mój drugi syn zaczął trzymać główkę jakoś koło drugiego miesiąca, nie pamiętam dokładnie czy miał skończone dwa czy nie, ale w tych okolicach. A starszy trzymał prawie od razu, ale akurat u niego to inna sprawa, bo okazało się, że miał wzmożone napięcie mięśniowe i przez to trzymam od razu .    

U nas też bardzo szybko córeczka zaczęła podnosić główkę i do tej pory robi to cały czas, leżąc na brzuchu bardzo ładnie ja podnosi i długo ja utrzymuję 

u nas oboje tez bardzo szybko podnsii glowke i szybko tez juz stabilnie ja trzymali

a co zrobić jeśli dziecko nie za bardzo chce leżeć na brzuszku, zaraz się odwraca na plecki? 

Beata ja rozkładam książeczki sensoryczne albo lusterko przed maluchem to wtedy chętnie leży na brzuszku patrząc na to. 

namawiac zabaweczkami 

przed nią leży stos zabawek ona bierze zabawkę i odwraca się na plecki i się bawi 

To najwidoczniej nie lubi :) 

A jak z raczkowaniem, coś już chce? 

moja tez za długo nie lubiła leżec na brzuchu.