Podnoszenie główki :(

Nie raczkuje. Niby chce się wyciągną do przodu np po zabawkę, ale kończy się płaczem

beata moja ma 15 miesięcy i dopiero ogarneła raczkowanie

Każde dziecko w swoim czasie zaczyna, mój też płacze jak coś mu się nie udaje albo czegoś nie potrafi zrobić. 

kverve pewnie moja jest tego przykłądem,ona wszystko późno zaczynała

Moja zaczęła dość późno bo miała problem z bioderkami i musiała całymi dniami ustrojstwo nosić :/ ale potem wszystko ładnie nadrobiła 

U mnie córka ma 8 miesięcy, ale nie zdziwię się jak pójdzie na nogi, a raczkować nie będzie. Bo już teraz chce aby ją stawiać a nogi

beata wszystko mozliwe moja zaczęła jak miała 9 miesięcy a jak skonczyła 11 mies to sama juz chodziła

Beata może też tak być, mojego brata córka w ogóle nie raczkowała :) 

Niektóre dzieci omijają etap raczkowania. Moja akurat i pełzała i raczkowała 

aneczka moja omineła a teraz opanowała tą umiejetność

Weronisia no widzisz jak zaskoczyła Ciebie 

U mnie jakoś nie potrafi tyłka do góry podnieść:)

Beata nauczy się daj czas ;) 

Mój synek podnosił bardzo mocno od urodzenia. Zaniepokoiło to mnie i skonsultowałam z pediatrą.  Okazało się lekko wzmożone napięcie mięśniowe. Ale nie musi to być to: może po prostu masz silne dziecko. Jesli Cię to bardzo martwi to skonsultuj z fizjoterapeutą. U nas pomogło odpowiednie podnoszenie i pielęgnacja. Teraz ma 3 miesiące i już wszystko się unormowalo. 

A kiedy wasze dzieciaczki raczkowały?

Beata pierwsze próby raczkowania były w 8-9 miesiącu u nas 

Nasz mały od samego początku dość mocno podnosi główkę a tak żeby chwilkę ja utrzymać w górze zaczął Teraz czyli w granicach miesiąca 

To małą teraz tyle ma

Beata pamiętaj że nie każde dziecko raczkuje niektóre pomijają ten etap

Tak słyszałam o tym