Podgrzewanie mleka

Dziewczyny,

Mleka już raz podgrzanego i pitego nie podajemy ponownie, ponieważ zdążyło się w nim namnożyć już wiele bakterii. A co jeśli podgrzałam, ale nie podałam go dziecku. Czy ponownie za dwie godziny mogę je podgrzać i podać?

absolutnie nie bo już raz odgrzane mleko 2 raz się nie podgrzewa gdyż namnazają sie bakterie a mleko traci swoje składniki po podgrzaniu można dziecku podać mleko ale już bez ponownego podgrzewania nawet 2 godziny po ale nie można już 2 raz go podgrzewać pomimo że mleko nie miało kontaktu ze ślina dziecka.

Mama_Gratki, tak jak pisze Aisa94 lepiej nie podawać dziecku mleka które stało dwie godziny i było już wcześniej podgrzewane, a już na pewno nie podgrzewać ponownie. Zawsze lepiej i bezpieczniej zrobić nowe.

Nie zrobić nowe, tylko odciągnąć :slight_smile: W internecie znalazłam że pitego nie podajemy ponownie. Podgrzanego raz nie wolno ani chłodzić ani zamrażać. Nie było to jednoznaczne określone co z podgrzanym nie używanym

Ja też myślałam że piszesz o mm. A jak cycko2ym nie mam pojęcia.

mama gratki mi na szkole rodzenia położna mówiła że jeśli raz podgrzewa się mleko mamy to do 2 godziny najlepiej żeby było wypite ale absolutnie nie wolno podgrzewać 2 raz pomimo że kontaktu nie miało z ślina dziecka.

Agata, korzystałam z tej samej strony. Kluczowe słowo jest w nawiasie: użytego. Mleko nie było użyte. I dlatego mam dylemat. Można rozumieć że nie użyte można

Paula, fakt, nie napisałam, że mleko z piersi ale wątek jest w dziale: karmienie piersią :slight_smile:

Mleko można podgrzać tylko raz. Nie wolno go dłużej niz 4 htrzymać, gdyż szybko namnażają się w nim bakterie.

Mama powiem Ci szczerze że nawet nie zwróciłam uwagi na dział :smiley:

Ok Ok Paula, dzięki :slight_smile:
Powiem Wam, że mm nie byłoby mi szkoda, a jak walczy się czasem o każde 10 ml to żal jak się podgrzeje, a dziecko zmieni nagle plany :slight_smile:

Mama_Gartki najlepiej podgrzewać mniej i później sobie dogrzać.

Aisa można trzymać troszkę raz podgrzane mleko. Mleko z lodówki lub zamrażarki podgrzane, można do 4 godzin jeszcze trzymać w temperaturze pokojowej i bez ponownego podgrzewania podawać. Dzidziuś nie musi mieć bardzo ciepłego mleka. Temperatura pokojowa wystarczy. Także też w ten sposób moglaś zrobić Mama_Gartki.

Agata wiem gdzieś wczensiej pisałam że na pewno 2 godziny po podgrzaniu można jeszcze podać ale nie mkzna go podgrzewać ponownie.

Jasne że warto mieć mniejsze porcje, ale pierwszy raz zdarzyło mi się, że głodne dziecko zasnęło :slight_smile:

Wiem jak długo przechowywać pokarm, ale pierwszy raz zdarzyła mi się taka sytuacja

Mleko powinno mieć nie więcej niż 37 stopni

Dziecku wystarczy temperatura pokojowa mleka. Lepiej jedną porcją podzielić na kilka mniejszych niż za jednym razem podgrzewać całość i zmarnować.
Raz podgrzane ale nie zużyte mleko możemy zużyć do kąpieli.

Tak zrobiłam choć serce mi się krajało. Kiedyś przemywałam lekko podrażnioną pupę i widziałam piorawę

Aisa ale już poprawiłaś, więc zauważyłaś, że jednak można było z Twojego komentarza wywnioskować coś innego, tylko dlatego tak napisałam. Ale już OK, pewnie chciałaś ująć coś inaczej, a wyszło inaczej, bo na pewno wiedzę na ten temat masz :slight_smile:

Mama, więc jak Ci zasnęła, mogłaś podać jej spokojnie po pobudce, bez podgrzania naszykowaną butelkę. No chyba, że spała dłużej niż 4 h. :slight_smile: Chociaż ja moją uczę pić z butelki i ostatnio wzięłam troszkę odciągniętego pokarmu na spacer i nie chciała wypić takiego w temperaturze pokojowej, krzywiła się. I tak wywnioskowałam, że chyba o temperaturę chodziło chociaż pewna nie jestem. Także też musiałam wylać do kąpieli i mimo, że problemów z pokarmem nie mam, to i tak jakoś żal tego odciągniętego mleczka, więc Cię rozumiem :slight_smile:

mariee i to jest dobry pomysł mleko do kąpieli!!!powiem Wam, że marzę aż synek skończy rok i wtedy mniej będę mleka odciągała- bo ciągłe mycie laktatora, butelek, podgrzewanie mleka-teraz upał, więc szybko do lodówki, rozdzielanie na mniejsze porcje itp-jest z tym zamieszania:)ale wytrwałam 8,5 miesiąca to dotrwam jeszcze troszkę!!!
Oj jak ja Wam zazdroszczę, że dacie cyca i spokój:)

Evli po odciągnięciu zostaw mleko na chwile do wystygnięcia, nie chowaj ciepłego do lodówki.

Agata, spała aż 40 minut, ale córka nie lubi mleka o temp pokojowej

Agata tak poprawiłam bo dla mnie wydawało się oczywiste ale skoro zrozumiałas trochę inaczej więc wolalam poprawić tak by nie było dwojakiego rozumienia :slight_smile:
mama gratki widocznie nie była głodna skoro zasnela :slight_smile: ale do kapieli mleko to całkiem dobra rzecz dla skóry od czasu do czasu jak ma się mleko które już nie można podać warto wlać do kapieli niż żeby miało się całkiem zmarnować.

Dziewczyny a co ze sposobem na pozbawienie aktywności lipazy w mleku matki? Można wtedy mleko doprowadzić do wrzenia i później szybko schłodzić, zamrozić, a podobno i tak pokarm pozostaje bardziej wartościowy niż mm. Hafija też pisze, że można zagotować mleko mamy. Oczywiście mrożenie, podgrzewanie zabija przede wszystkim dużo witaminy C i niektóre cenne składniki, ale w dalszym ciągu pokarm jest zdatny do spożycia przez dziecko.