Pocenie się dziecka

Mateuszowi poci się główka i nie jest to związane z przegrzaniem. Myślałam nawet o niedoborze witaminy D bo jest to jeden z symptomów ale synek dostaje ją regularnie. Jak synek zaśnie to już w ogóle całe włoski z tylu ma mokre,plecki i pod paszkami, a nie jest nigdy przykryty ( zaraz się odkopuje spod kocyka ) więc też pocenie z gorąca mi nie bardzo pasuje. Czy u Was też się to zdarza?

U nas mała, jak się przytuli do mojej nogi, to momentalnie ma mokrą głowę. Kiedyś i od poduszek tak było. Teraz jakby mniej. Tylko gdy wtula się we mnie, to jej głowa się poci. Nie wiem od czego tak się dzieje, ale w sumie mogę zapytać we wtorek pediatrę.

My też mamy do czynienia z tym poceniem się Amelki, ale kiedys pytałam się położnej o ten stan i powiedziała mi ze jej system termoregulacji nie jest do końca rozwinięty i mam się nie martwic. Lekarz ostatnio mi powiedział ze jeżeli pot nie ma zapachu to mam się nie przejmować. Tak wiec to chyba normalny stan rzeczy,daje zawsze lepiej to skonsultować z pediatra

Dzięki Dziewczyny za odpowiedź! To trochę kłopotliwe jak chce się np z dzieckiem wyjść na spacer, a okazuje się, że włoski do wysuszenia i dziecko ogólnie do przebrania. Dzisiaj pojechaliśmy do dziadków i martwiłam się, że ten kawałek od samochodu go przewieje bo był cały spocony.

U nas starszy syn też się tak poci. Nawet cienki kocyk latem odpadał. Pediatra też nam mówiła, że będzie starszy to minie. Po prostu dziecko musi się przyzwyczaić do zmian temperatury.

Bialutka uspokoiłaś mnie :slight_smile:
Wiadomo mama każdą nieprawidłowością zie martwi

U nas mała do roku tak sie pociła cała potylica az mokra, kiedy pojawiła sie jesień potem zima jakos wszystko ustało, podobnie było z zimnymi rączkami wiecznie chłodne, jednak nas uspokoiła z tym pediatra ze to sprawa termoregulacji,

Fajnie, że napisałaś Anitko o tych zimnych rączkach bo u Matisia też łapeczki jak lody, a ubrany ciepło i jak sprawdzam karczek to jest ok

Z tymi rączkami to sporo dzieci tak ma, bo jak mała wiecznie miała zimne mimo nawet rękawiczek, to pytałam wtedy i lekarkę i młode mamy :wink:

Zimne raczki moja córka też ma często tak samo jak policzki, ale to normalne. Najważniejsze to to żeby kark był ciepły. Tak nawet powiedziała położna. Swoja droga ja też mam zimne stopy i ręce. Mój maz zawsze się że mnie śmieje że zmarźlak ze mnie.

u naszej Madzi też bardzo często poci się główka pani doktor powiedziała że małe dzieci tak często mają

Dziewczyny a powiedzcie co myślicie. Synek miał w nocy gorączkę dałam ibum i spadła. Lekarka powiedziała ze może wirus może anginą lekko czerwone gardło ma i tyle. Dałam w południe ibum i spadła gorączka. Czułko jest chłodne ale ciagle główka sie poci. Czy to ma jakoś związek? Powinno mnie to niepokoić? Bo nie pokoi bardzo :frowning:

Jesli temperatury nie ma to myślę , że nie trzeba się martwic . Ciało mozliwe ze walczy z jakims wirusem i wlasnie stad to pocenie sie . Nie ubieraj zbyt Ciepło , zmieniaj wilgotne ubranka . Wazne zebys nie dopuscila teraz do wychlodzenia i przegrzasnia dzieciatka . Jesli goraczki nie ma i jest jak zwykle radosne to spokojnie , Mój malutki tez sie pocil jeszcze 3 dni po chorobie :slight_smile:

M. Rudnik dziękuje :*

mój syn ma tak samo Przez moment zastanawiałam sie czy to nie wina pościeli w jakiej spi ale teraz z tego co widzę że nie. A jeśli moge tylko powiedzieć to na takie potówki dobry jest tormientiol, jeden dzień i prawie nie ma po nich śladu

Nie ma za co Kasiu :slight_smile:

Mojej niuni tez pocila sie glowka z tylu i tez nie byla to wina temperatury tylko wlasnie witaminy D prosze udaj sie z maluszkiem do lekarza bo ja bylam i mam odstawiona witamine D i w srode jade z nia do kontroli. Nadmiar badz niedobor witaminy D jest bardzo szkodliwy dla dzieci gdyz moze miec krzywice moja na szczescie nie ma ale prosze idz do lekarza nie zwlekaj

Mi lekarka powiedziała, że takie pocenie się to jest normalne u niemowląt, właśnie przez główkę maluszek się poci. Mój ma odstawioną wit D. a i tak mokra plama po główce pozostaje.
Co do wit D, o której Poziomka wspomniała, to ostatnio będąc w szpitalu zapytałam lekarkę o tą kwestię, ponieważ u mnie w rodzinie występuje krzywica u dziecka kuzynki więc temat mi bliski. Lekarka powiedziała, że obecnie jest trend w medycynie aby w okresie jesienno zimowym podawać dzieciom w wieku przedszkolnym wit D i dawka jaką się zaleca nie powinna być szkodliwa.

Witam też mam taki problem, podczas karmienia piersia zauwazyłam że Jaś ma całą głowe mokra. Na początku tak nie było, zaczęło sie jakies 2 tyg temu co mam robić?

ja po prostu podkładam na sen maluszkowi pieluchę tetrową i wiecie co tak strasznie sie mu pociła główka a teraz nic a nic, bo te wszystkie sztuczne włókna poszewek, poduszki itd one powietrze zatrzymywały, teraz mały ma po prostu pieluszkę tetrową i śpi tylko na niej pod materac podłożyłam jedynie jasiek i ma wyżej główkę, mozna też książki pod przednie nogi podłożyć ale mnie by to przeszkadzało w przesuwaniu łóżeczka. No ale jeśli przy jedzeniu się poci to znaczy po prostu, że się męczy, u mnie akurat nie jadł jakoś długo cyca biestety i później zaczęłiśmy jeść butlą i też był cały upocony, przestałam go zawijać w rożek i starałam się żeby luźniej sobie leżał i czasem przy butelce to też wina smoczka że maluch musi się wysilać żeby mleko poleciało. W mieszkaniu też zmiejszyłam temperaturę i problem sam znikł