Pocenie się dziecka

Ja też podkładam córeczce pieluchę tetrową ,ale to ze względu na częste ulewanie. A tak też się poci , bo główka i fałdki mokre. Dlatego tak ważna jest dbałość o higienę tych miejsc. A tak to staram się cieniej ubierać ,a gdy śpi to dawać cieńszy kocyk zamiast pierzynki :wink: Teraz poci się mniej. A jeśli chodzi o karmienie piersią to dziecko może się pocić ,a nawet może mieć po jedzeniu potówki - to normalne. Dla dziecka ssanie to jednak wysiłek i gdy się męczy to także się poci i grzeje.

przy każdym jedzeniu czy to piersią czy butelka karmione dziecko musi sie wysilić, dlatego się mimo wszystko poci. czasem przy karmieniu butelką wystarczy podawać chłodniejsze mleczko i tez już mniej będzie się pocic maluch bo my też jak pijemy ciepłe się rozgrzewamy.

Witam dziewczyny , ja radziłabym zbadanie poziomu widamyny d tak jak wspomniała poziomka.
Moja corka miała ten problem od urodzenia . Po 2 minutach spania glowe miała mokra jak szczor za przeproszeniem , lekarze uspokajali ze to normalne …ale nie chciało mi się wierzyc …w wieku 2 lat w czasie bilansu wspomniałam poraz kolejny pani dr na ten problem ,Corka pocila się nawet gdy temp była niska w pokoju chłodno a glowa nadal była mokra ,doszło do tego ze musiala spac na reczniku i w czasie snu wycieralismy jej glowke ale to i tak nie pomagalo pani dr dala nam skierowanie na poziom witaminy d3 i skierowanie do endykrynologa … podejrzewala krzywice … wyniki wyszly ok, ale corka jest w wieku 4 lat i dalej jej glowa w czasie snu strasznie się poci , obecna pediatra stwierdzila ze taka już ma urode …

Mój mały też się poci… Nie tylko główka, a powiedziałam, że bardziej plecki mu się pocą (jak leży). Witaminkę D dostaje codziennie, jest karmiony mlekiem modyfikowanym, nie jest ubierany zbyt grubo a też nie za cienko. bo jak poczuje ze jest strasznie spocony, to go przebieram i zostawiam w samym body(z myślą, że pewnie mu za gorąco było), ale jak go biorę na ręce to okazuje się, że plecki znów spocone… Stwierdziłam, że to prawdopodobnie osłabienie… no i się zastanawiam, jak postępować jak się pojawi osłabienie u 4 miesięcznego dziecka. Chodzę na spacerki… ale teraz troszkę się boję, że jak się spoci, to go może zawiać;/ ale nie wyobrażam sobie nie wychodzić z nim na spacer… tym bardziej jak jest ładna pogoda (jak na tą porę roku)

Jeśli główka dziecka się poci to może to wskazywać na niedobory wit. D.
Pocenie sie dziecka podczas karmienia jest normalne, ponieważ dziecko się męczy podczas ssania.
Dziecko może się pocić także gdy w pomieszczeniu gdzie przebywa, śpi jest po prostu za ciepło. Często wtedy dziecko ma też czerwone policzki.
Potliwość i towarzyszący jej niemiły i dziwny zapach może świadczyć o mukowiscydozie u dziecka.

No właśnie poci się nie główka, tylko najbardziej plecki… po spaniu to jest cały do przebrania, bo ubranko mokre… ciepło też nie jest nie wiadomo jak… 20 stopni a on lekko ubrany… nie wyczułam czy pot mu śmierdzi…

DorFryt a czym przykrywasz maluszka?
Piżamka też może być cienka, ale wcale nie bawełniana i takie są najgorsze. Dziecko w takiej sztucznej piżamce na pewno się zapoci.

Moja oli tez się poci i najbardziej to główka jak podczas snu sama na siebie za bardzo naciagnie kolderke i wtedy wstaje z cala główka mokra i włoskami a tak to nie odczuwam tego problemu pocenie się dziecka podczas karmienia to normalne

Bawełniane ubranka ma. Nie tylko podczas snu się poci. Nawet gdy nie jest przykryty i leży w łóżeczku albo na łóżku w samym body też jak go podnoszę ma mokre plecy.

Cudownie, że znalazłam ten wątek, bo mam identyczny problem. Dziękuję drogie mamy za opinie, bo już zaczynałam się martwić.

Dokładnie! Temperatura w sypialni malucha powinna mieścić się w przedziale 18-20 st. C. Spotkałam się nawetże od 16 st. Ja śpię w piżamie i pod kołdrą a mój maluch 5 mscy w pajacu cienkim bawełnianym i pod dwustronnym kocykiem. Bez poduszki! Dodatkowo mam załączony nawilżacza powietrza ewaporacyjny bo taki nie podnosi temperatury. Polecam.
Ja przez jakiś czas przegrzewalam delikatnie małego no i się rozchorowal. Także już się nauczyłam :slight_smile:

Też się spotkałam z tym, że w pokoju dziecka powinna być temperatura 16 st. Nie wiem ile jest w mnie bo nie posiadaj jeszcze termometru domowego, ale synuś, jak śpi w naszym łóżku to poci się niesamowicie, a jak śpi w swoim łóżeczku (też pod kołdrą) to już nie. Mało tego synuś poci się nawet gdy je, czy to normalne?