Beti, Patrycja kiedy mój synek miał 4 miesiące tez podawałam tylko pierś. Wtedy nie trzeba dopajać dziecka.
To ja Aga K jaki sok 100% podajesz?
Aneczka sok z marchwi i jabłka robisz sama? Od jakiego wieku można bezpiecznie podać taki sok? Chciałabym robić soki w wyciskarce.
Mój synek po miesiacu przeszedl juz na mm i wodę zaczęłam juz wtedy podawać. A wodę z naturalnym sokiem rozcienczona po 4 mc. Teraz ma 2 lata i nadal nie podaje mu 100% soku nawet ze świeżych owoców tylko go rozcienczam z wodą.
Mamaeg tak sama robię. Mam wyciskarke do soków. Ciężko powiedzieć w jakim wieku. Bo wyciska się z surowych produktów. Więc ja czekalam aż z gotowanych przejdę na surowe i zobaczę jak zareaguje. Wtedy zdecydowałam się na sok. A tak to blendowalam gotowe owoce i warzywa i musiki podawałam
Mamameg, jabłko, marchewka.
Hmm.. Ja od razu podawałam córeczce surowe owoce, nic nie gotowałam. No oczywiście warzywa tak ale owoców nie.
Najlepiej zacząć od podawania gotowanych warzyw. Owoce są ok, ale cukrów (fruktoza) dzieci się jeszcze najedzą. Maluchy szybko przyzwyczajają się do słodkiego smaku. Nie bez powodu tak kochają mleczko. Pozdrawiam
A ja właśnie zaczęłam od gotowanych nie tylko w formie musów ale i kawałków. A potem dopiero takie surowe
Gdzieś przeczytałam że 100% sok może zastąpić posiłek. Wydaje mi się że nie można tak do tego podejść, planowałam podać sok pomiędzy posiłkami i oczywiście w niewielkich ilościach na początek.
Mamameg ja nie podaję soków ale gdybym podawała to na pewno nie traktowała bym ich jako posiłek :) tak jak ty bym dała je córeczce między posiłkami.
Ja też nie traktuje tego jako posiłek. Zreszta nie wypije on tego dużo na raz, kilka lyków i dalej idzie broić:-) Ja musu z owoców nawet nie traktuję do końca jako posiłek, a jedynie jako przekąskę.
Mamameg nigdy bym tak nie zrobiła. Między posiłkami owszem ale nie zastępować posiłku.
Aga ja też. Podaję mus ale również jako przekąskę. Taki deser :)
Karolina o tak mus to też nie powinien być zamiast posiłku
To zależy. Soki sprawiają, że dziecko czuje się syte i rezygnuje z posiłku. Dlatego staram się podać mojemu synkowi najpierw obiad a na koniec wodę/sok. Bardziej jako forma dopełniacza.
PannaXoanna co z tego że zapełni skoro szybko stanie się głodne. Nie wierze że długo na soku wytrzyma
U nas też mus to tylko dodatek, jakaś mała witaminka i przekąska, a na laktację to najczęściej u mnie tak było synek ssał malutko wiecja po jego zjedzeniu odcigalam jeszcze delikatniejsze laktatorem i mleko się produkowalo, przy pierwszym synku tak nie robiłam i jakoś było brak pokarmu bo synek zjadł z dwuch piersi i jeszcze płakał i gdy zrobiłam mm raz tak zjadł jeszcze cała butelkę i tak się niestety poddałam laktator miałam taki jak strzykawka...jak pomyśle to aż się dziwię a nie było to aż tak dawno bo 6lat temu,:-) teraz wiem że nie warto się l poddawać i odrazu podawać mm i drugiego synka dzięki większemu doświadczeniu karmię już 17mc;)
MamaOsiAl właśnie doświadczenie dużo daje. Że przy drugim dziecku takich samych błędów nie popełniamy i mamy większą wiedzę
MamaOsiAl wiesz ze u mnie taka sama sytuacja pierwszego synka karmilam tylko coś ok miesiąca bo również po odciągnięciu laktatorem było zaledwie 30 ml mleka więc podałam z puszki synek zjadł pięknie po tym spał więc już tak zostało a teraz przy córce po mimo tego że mam mniej czasu to się nie poddaje ;)
Tak właśnie jest, że przy pierwszym dziecku mamy wiele wątpliwości, często nie wierzymy w instynk macierzyński, wahamy się zamiast słuchać siebie, otoczenie ma na nas wpływ.
A przy drugim jest już pewność, wiem co robić, to ja jestem matką itd. :)
Patrycja, nie poddawaj się.
Pierwszy raz spotykam się z opinią, że dziecko po soku jest syte i rezygnuje z posiłku. Nie zdecydowalabym się na tak "radykalne" stwierdzenie, a już na pewno nie przetestowałabym tego na swoim. Tak czy inaczej u nas znowu progres z jedzeniem i wszystko bardzo ładnie zajada.