Pobudzenie laktacji sposoby. Proszę o porady

Super. Bardzo dziękuję. Już zapisałam na moją listę wyprwkową ;) 

Ciekawe czy są jakieś badania potwierdzające szkodliwe i rakotwórcze działanie kopru. Nie natknęłam się, ale przyznaje że mam teraz niewiele czasu na to żeby przeglądać internet.

Wyniki badań przeprowadzonych nad estragolem, naturalną substancją zawartą w ziarnach kopru (także w herbatkach na jego bazie), wykazują, że jest to substancja rakotwórcza i genotoksyczna. Badanie przeprowadzone przez włoski Narodowy Instytut Badań nad Żywnością i Żywieniem (INRAN), a opublikowane w 2010 r. w „Food and Chemical Toxicology”, objęło dostępne na rynku włoskim produkty do przygotowywania naparów z kopru (torebek do zaparzania, herbatek rozpuszczalnych, ziaren). Okazało się, że „Poziom estragolu jest zbyt wysoki, by móc uznać spożycie naparów za bezpieczne, przynajmniej w przypadku noworodków”. Podobną opinię wydała europejska agencja EMEA, która zajmuje się naukową oceną leków. Według niej spożywanie naparów z kopru włoskiego przez dzieci do czwartego roku życia nie jest wskazane bez konsultacji z pediatrą.

https://dziecisawazne.pl/dlaczego-nalezy-unikac-naparu-z-kopru-wloskiego/

Herbatki zawierające koper włoski są i będą w sprzedaży dopóki ich nie wycofają, tylko pytanie, czy to zrobią...

Mamameg z tego co czytałam to oficjalnych badań potwierdzających szkodliwość kopru nie ma więc i pewnie on nie będzie wycofany z produkcji herbatek dla niemo i mam karmiących. 

Beti, ale mimo iż sama jesteś młoda to na pewno to że stosuje się koper wiedzialas  bo gdzieś usłyszałaś od kogoś,  aa to tak idzie od starszego pokolenia. Dobrze,  że już wiesz, że nie powinno się stosować.

Myślę,  że jeszcze trochę czasu  minie zanim koper zniknie z półek dla dzieci, ale jak już firmy zauważyły taka potrzebę,  aby zmodyfikować skład to jest szansa, że nie będzie trwało to w nieskończoność.

Patrycja to to co ja wkleilam to są nieoficjalne badania?.

Aneczka dziękuje za link. Z tego co czytam to badania opublikowano w 2010r., a chyba dopiero niedawno tak naprawdę sprawa ujrzała światło dzienne. Jednak gdyby nie forum to nie miałabym takiej wiedzy, dlaczego więc skoro badania są potwierdzone nie zostały wycofane produkty zawierające koper włoski i dlaczego nadal są produkowane? Przecież produkty dla niemowląt muszą mieć odpowiednie atesty? czy ktoś nad tym czuwa?

Nawet tutaj na lovi był specjalny artykuł na ten temat... Ja nigdy nie gustowalam w tego typu herbatkach, więc problem nas ominal

Mamameg może niektórzy się zasłaniają że dodali tak mała ilość stężenie danej substancji że nie widzą potrzeby wycofywania danego produktu..

Aneczka może się mylę ale z tego z czytam to te badania w żaden sposób nie są potwierdzone i właśnie może dlatego nie jest to wycofane z rynku. Nie znalazłam również takich badań wykonywanych u nas w Polsce bo te badania do których podałaś link obejmują rynek Włoski 

Z tym koprem włoskim to powiem szczerze ciężki i podejrzany temat... bo starsze pokolenia poiły niemowlaki bo dobry na kolki... nasze mamy też tym nas poiły i czy jesteście z tego tytulu chore? 

Czytałam że przez to dziewczynki szybciej dojrzewają i miesiaczkują. Pod tym kontem mogę się zgodzić bo ja szybko faktycznie zaczęłam miesiączkować wiec może ma to znaczenie. Uważam że co za dużo to niezdrowo, lecz jak są herbatki z koprem gdzie jest go śladowa ilość to nie ma co się martwić i przesadzać. W tych czasach łatwo powiedzieć że coś jest szkodliwe bez potwierdzania o tym fakcie, dosłownie wszystko jest rakotwórcze... nic nie jest dobre dla zdrowia... idzie zwariować....

Patrycja no nie wiem trafiłam.tylko na ten artykuł z badaniami. Może nie potwierdzone. Aż tak się nie zagłębiałam.w to

Kontrola jakoś i podzielam Twoje podejrzenia ;)

Póki co podaje synkowi wodę, wiec nie ma problemu.

A co Wy podajecie swoim dzieciom do picia?

Ja jeszcze tylko pierś ?4 miesiace to chyba jeszcze mogę się wstrzymać z dopajaniem

Na początku woda, później sok malinowy, herbata, kawa zbożowa ;) 

Mamameg moja roczna córeczka pije wodę. Plus jedną butelkę mleka dziennie. Czasem daje jej wodę z sokiem własnej roboty albo kompot.

Ostatnio jeszcze wyciągnęłam jej sok z marchwi i jabłka 

Moja malutka też tylko pierś w prawdzie próbowałam jej dać wodę do picia ale nie chciała więc nie daje. Ma 4 miesiące ;) 

Patrycja najlepiej tylko pierś. Jak mała nie chce wody to jej nie dawaj. Już niedługo będziesz mogła podawać jabłuszko czy marchewki albo kleik. 

Dobrze masz bo będzie wiosna, więc dużo świeżych warzyw i owoców.

Mamameg, ja daje mojemu roczniakowi wodę, bardzo rzadko zdarza się jakis sok 100% i oczywiście mleko