Mój Syn ma 5,5 miesiąca i od miesiąca czasu budzi się o 1,2 w nocy na jedzenie, gdzie wcześniej przesypiał od 20 do 4 lub 5 rano… zaczęłam mu dosypywać kleiku ryżowego (3 łyżeczki na 180ml mleka), bo chciałam mu zagęścić ale to i tak nie pomogło… Czy możecie mi jakoś pomóc, czy po prostu muszę to przeczekać
Anes często lekarze informują, że pobudka na dodatkowe karmienie jest sygnałem do rozszerzania diety. U nas było podobnie. Gdy syn skończył 5 mcy zaczął wstawać ok 1 w nocy na dodatkowe karmienie. Będąc na szczepieniu skonsultowałam od razu to z pediatrą, która zaleciła rozszerzanie diety. Po dwóch tygodniach synek znów zaczął przesypiać noce i budzić się dopiero o 6 rano. Trudno bylo przetrwać ten okres nocnych pobudek ;).
My mieliśmy taki okres powrotu do nocnych pobudek później, bo ok 7 miesiąca i pomogło nam tylko przeczekanie. Ale faktycznie jeśli jeszcze nie rozszerzałaś diety, to możesz zacząć mu powoli coś wprowadzać. Choć wiadomo, ze na początek to są takie małe ilości, że i tak trochę czasu będziesz musiała pewnie odczekać
No fakt mam wyrośnięte dziecko…gdzieś około 1,5miesiąca jest do przodu wiekowo…a dietę już mu dawno rozszerzyłam. Około miesiąca jak mu podaje gluten, warzywa i owoce… Może faktycznie to skok rozwojowy. Boję się mu więcej podawać niż powinien dostawać, aby mu żołądek nie rozepchać…Zobaczymy co będzie dalej
Jak nasz Mały zaczął się znowu budzić w nocy, to ja kombinowałam ze zmianą czasów posiłków, podawałam mu trochę kaszki na kolacje, a potem jeszcze mleko, próbowałam jakieś herbatki z melisą, ale efekt był żaden - minęło kilka miesięcy i znowu zaczął przesypiać noce. Też miałam wrażenie - jak mówi Marta, że jak był młodszy, to ilość pokarmu “mieszcząca mu się” w żołądku wystarczała mu na całą noc, a potem jednak potrzebował go więcej i musiał dojadać w nocy,
Anes, a karmisz piersią czy mm?
jak karmisz piersią to myślę że 5,5 miesiąca to w cale nie musi być jeszcze czas na przespane noce
a i moja siostra która karmi mlekiem mod. daje synkowi jeść w nocy a ma już 14 misięcy
chyba to zależy tylko od dziecka
Beatko ty to masz głowe. Jestes swietnie zorientowana w tych mleczkach. Anes może faktycznie ktores podpasuje dziecku jeśli karmisz mm. Beatka mnie osobiście znalazła bardzo dobre mleczko dla mojego dziecka które mleka wogole nie chciało pic hihi
Marta cieszę się, że Ci pomogłam i córa pije mleczko.
Choć nie wiem czy w przypadku anes będzie tak łatwo, ale zawsze warto spróbować, bo bez próbowania na pewno nie dowiemy się czy dziecko prześpi noc na takim mleku czy nie.
Dzięki dziewczyny za pomoc Syna karmie mm. Do 4 miesiąca karmiłam mieszanie ale w końcu moje mleko się skończyło, a i mój Synuś sam zrezygnował z piersi… Alicjas132 również podaje mu od 2och dni kaszkę na dobranoc tylko z Bobovity, dziś zrobiłam troszkę gęściejszą zobaczymy jaka będzie noc… Faktycznie być może mu to minie później i będzie przesypiał chociaż do 4 rano
Madziu a czy ta kaszke biszkoptowa może synek jeść jak ma podejrzana skaze bialkowa? Mój synek ma 8mc i zasypia o 21 a budzi się o ok 12 w nocy i 5rano. Był taki moment może przez ok tydz co wstawał mi pierwszy raz o 3,4ale tylko parę dni .
Mój synek też jak miał 4 miesiące to tak miałam były takie dni że zasnął o 18 i obudził się do jedzenia o 3 w nocy,a później się to zmieniło i budził się co 3 godz.Teraz ma 7 miesięcy i budzi się jeszcze 2 razy w nocy do jedzenia.Jak narazie to odkąd się urodził to cała noc przespał mi tylko 2 razy jak miał może 5 miesięcy a tak to się budzi normalnie.Myślę że niedługo to się zmieni i będzie przesypiał cała noc i w końcu się wyśpie Chociaż różnie to bywa,mojej koleżanki córka ma 13 miesięcy i nadal się budzi w nocy do jedzenia na to chyba nie ma reguły,bo każde dziecko jest inne są takie dzieci co potrzebuja jeszcze w nocy zjeść,a takie co prześpią cała noc…
U nas jest ten sam problem - maluch 6,5 i mimo, że wieczorem dostanie kaszkę i mleko tyle ile da radę zjeść nim zaśnie to mamy pobudkę w środku nocy. Wcześniej jak miał 3-4 miesiące zdarzało sie, że pospał do tej 6:30, a teraz już niestety nie. Ale jak czytam, ze nietylko ja mam ten problem to poprostu trzeba czekać.
U nas nawet rozszerzenie diety nie pomogly, synek ma 13,5mc dalej budzi sie w nocy na mleczko tyle ze od 10mc juz tylko raz o 12 i o 4/5rano a jak zabkowanie i malo je nawet przez dzien to budzi sie raz o 3nad ranem ale czesto budzi sie w nocy z glosnym ssaniem paluszka i musze mu podac picie to w tedy przestaje ssac paluszka takze czesto wstaje w nocy, czasem jak synek ssie palca to tak reaguje na glod lub pragnienie to czasem robie to i to bo nie wiem co bedxzie chcisal chyba ze wiem ze od jedzenia nie minelo wiecej niz 3godz to w tedy wiem ze chce mi sie pic
a tak bardzo marze o przespanej calej nocy:-)
U nasmala tez pieknie przesypiala noce, ale niestety minal ten piekny czas:( to glod, to zabki… moim zdaniem to trzeba przeczekac, bo u nas nawet sycaca kolacja niepomaga:(
U mnie bardzo słabo śpi. Je o 20 potem o 23 potem o 1.30 i o 3.30 lub 4.00 i od tego czasu już nie śpi potem je o 6.00 i tak co dwie godziny. Ma 9 tygodni. Jak zrobić żeby spala dłużej w nocy ?
Zuzanna na początek to normalne, mój synek budził się co godz co dwie i ssal pierś po 5,10min. I czasem jak obudził się o 1w nocy to nie spal mi aż do 3/4rano, dzisiaj ma 13,5mc i budzi się ok 2razy w nocy czasem 3razy do picia
Moj synek (8m-cy)mimo, ze zje wieczorem spora porcje kaszki i jeszcze popije mlekiem rowniez budzi sie w nocy, przynajmniej raz na karmienie…i daje mu wowczas mleka. Karmic nalezy na zadanie, widocznie maly odczuwa potrzebe jeszcze cos dojesc wiec nie bede mu bronic, tym bardziej, ze gruby nie jest.
Musimy przeczekac ten okres…
W zasadzie od 4miesięcy moja córka przesypia noce…lecz w ostatnim czasie dwukrotnie zdarzyło jej się obudzić w nocy na karmienie. Zastanawiam się czy jest to związane z ząbkowaniem, którego od jakiegoś czasu wyczekujemy, szczepionkami, które miała ostatnio robione…czy może moje mleko nie jest dla niej już wystarczające na przespanie nocy. Drogie mamy, jakieś złote rady w tym temacie?
U nas podobnie, albo i jeszcze ‘lepiej’… Syn, ma skończone 6 miesięcy, a w nocy licząc od 23 do 8, potrafi obudzić się na karmienie od 2-5 razy… Od urodzenia, jest karmiony piersią… Po 4 mc, miesiącu wprowadzilam tzw słoiczki, po 6 soki, jogurciki.
Na pewno głodny nie jest… W ciągu dnia, na śniadanie zjada kaszkę mleczno -ryżową na wodzie (z łyżeczką kaszy mannej z glutenem), popijając mla ilością soczku. Na drugie śniadanie około 12-13 dostaje jogurcik, również soczek. Około 16-17 słoiczek obiadku ( różne smaki), czasem opcjonalnie deserek. Oczywiście obowiązkowo mleko - od 4-5 razy dziennie.
Mając 6 m-cy waży ponad 8,5 kg…
Wychodzi na to, że po prostu szuka powodu, aby z wózka, w którym ostatnio upodobal sobie sen, mieć okazję trafić do łóżka mamusi =) no cóż, może na przespaną noc, przyjdzie mi jeszcze poczekać… Pozdrawiam
Nasz synek ma 7 tyg i w dzień karmiony jest co 2,5 lub 3,5 godziny zależy jak mu się śpi. W nocy zdąża się ze przepisy od 1 lub 2 w nocy do 5.30 a nawet do 6 rano, to i tak duży sukces jak na niemowlaka. Córka przesypiala cała noc a w dzień spala po 6 godzin taki śpioch z niej byl