Spotkać ? Ciężko odszukać dane osoby która dostała organy
“Dane osobowe dotyczące dawcy i biorcy przeszczepu są objęte tajemnicą i podlegają ochronie przewidzianej w przepisach o tajemnicy zawodowej i służbowej oraz w przepisach dotyczących dokumentacji medycznej prowadzonej przez zakłady opieki zdrowotnej”
Tak. Bardzo ciężko jest znaleźć osobę która ma organy kogoś bliskiego. Matko jak piszesz to aż mnie ciarki przeszły. To faktycznie był znak. Twojej mamie te organy do niczego nie były już potrzebne a komuś bardzo się przydały.
No właśnie niestety tak jest. Tylko mnie to wkurza że policja zmusza kogoś kto coś wie żeby powiedział a oni sami wiedzą dużo o nie mówią. Mamy znajomych policjantów i czasami jak przyjeżdżają do nas o coś podputuja. Ostatnio była taka akcja że chłopak motorem uciekał przed policją a wiedzą że my też jeździmy więc tak niby po coś a po nic przyjechali i się wypytują. Mąż się tylko uśmiechnął i powiedział że nie wie kto to. A ja mówię że wiem kto to był i nawet wiem z ład dokąd uciekał ale im nie powiem bo oni też dużo wiedzą ale nie mówią oczywiście nie mam pojęcia co to za koleś uciekał tym motorem ale niech się zastanawiają bo już mnie wkurza czasami ich podejście. Kiedyś im wprost powiedziałam że jak bym ją jechała pijana to jeden telefon i mnie puszczają a jak ktoś inny to prawko zabierają. No albo zabierają wszystkim albo nikomu
To moja mama miała takiego pacjenta, właśnie był przeszczep wielonarządowy, i lekarze, których pacjenci dostali narządy właśnie wysyłali zdjęcia i pokazywali postępy osób. Chyba najbardziej ciekawym przypadkiem był przeszczep serca
@Kargaw wszędzie są równi i równiejsi tego nie przeskoczy się
To też prawda jak się ma znajomości w policji to wykorzystują to niestety , i to jest nie sprawiedliwe, bo mąż przekroczył prędkość i dostał manat ok zgadzam się nie stosuje się do przepisów to mandat musi być , a kilka dni później biznesmen największy w okolicy co ma zatrudnione u siebie byłych policjantów pijany uderza i kasuje całe swoje auto i płot i cisza każdy wie kto to zrobił i że nie było to na trzeźwo tylko nie policja a sprawca tylko zgłosił że auto mu skradziono i za dużo dochodzeń już nie prowadzą
No oczywiście bo mało to takich akcji. I nas ten pan z wyższych sfer pijany omalo drugiego człowieka nie zabił i on nie jechał tylko kto inny. W gazetach cisza w internecie cisza no tak nie może być
Co za wzruszająca historia! Domyślam się jak bardzo musiało być dla Ciebie trudne podjąć taką decyzję, ale jest też to piękne, że wyrażając zgodę, uratowałas życie innym osobom
Jesteś bardzo dobrą osobą!
@Kiniawes bardzo wzruszylam sie czytajac co napisalas to byl tak emocjonalny wpis a jednoczesnie tak piekny i spokojny
Ja tez tak zawsze myslalam ze lepiej bedzie mi sie pogodzic z czyims odejsciem wiedzac ze np serduszko bije w kims innym
Btw wlasnie w sobote ide oddac krew, po wieeeelu latach. Bo bylam jakos chwile przed druga ciaza ale okazalo sie ze mam jakas mala infekcje i znowi nie moge oddac. Wiec trzymajcie w sobote kciuki
Ja bym chciała, żeby moje narządy komuś pomogły. Jakbym miała zdecydować o pobraniu narządów od moich bliskich na pewno byłaby to ciężka decyzja ale raczej bym się zgodziła. @Kiniawes piękna historia, też mam ciarki po przeczytaniu
Piękny gest! 🩷 mi się udało oddać krew dwa razy, ale za drugim razem miałam taki zjazd że mnie pielęgniarki po pobraniu wzięły na łóżko, kazały poleżeć pół godziny, dały mi do picia herbatę i dopiero po tym mogłam iść do domu od tej pory nie mogę się przełamać żeby iść i spróbować ponownie bo się boję że znowu będzie jazda
Oddalam tez tylko dwa razy. I mialam 3 kolejne proby, niestety dwa razy w ogole nie zostalam dopuszczona a raz nie dotrwalam do konca ale to zdecydowanie przez stres i zle do tego podeszlam.
Pozniej ciaza, jakos ciezko mi bylo z terminami, ale finalnie u mnie na dzielnicy zrobili akcje i chociaz sprobuje najwyzej sie nie uda
przy oddawaniu krwi faktycznie jest dużo kryterii do spelnienia?
slyszalam ze bawet dyskwalifikacja gdy ktos ma miedzy innymi chorą tarczyce np hashimoto
Jesli sytuacja jest ustabilizowana, leki dobrane odpowiednio od dawna to mozna oddawac krew. Ale oczywiscie tu trzeba porozmawiac ze swoim lekarzem prowadzacym czy wyraza zgode
Ja chciałam oddać krew ale zawsze miałam jakieś „ale”- a to miesiączka, a to przeziębienie, a to dużo pracy itd teraz nie mogę przez cc. A mam 0rh- więc krew której zawsze brakuje. Jak tylko będę mogła to spróbuję oddać pierwszy raz chociaż też sie obawiam jak to zniosę
Ja mam 0Rh+
Pierwszy raz pojechałam z moim wujkiem strazakiem. Dodal mi otuchy. Balam sie strasznie.
Duzo w moim przypadku robi doswiadczenie pielegniarki bo mam tak ukryte zyly ze szok.
Ale byla jedna taka pielegniarka krora bez problemu to zrobila i bylam juz wtedy taka jakbym latala ze szczescia. Uczucie ze zrobilo sie cos dobrego mnie tak nakreca ze szok ! Caly dzien tak latalam
Mam tez duzo gadzetow wlasnie z takich akcji
No wlasnie mi troche wstyd ze tak to zaniedbalam bo najpierw jedna ciaza zakończona cc, pozniej proba nieudana i sie troche poddalam, pozniej akcje byly w tygodniu a ja nie mualam z kim zostawic dziecia, pozniej kolejna ciaza i kolejne cc… teraz juz nie odpuszcze ! Mam nadzieie tylko ze sie uda
Mój szwagier oddaje od wielu lat. Raźno powrocie z wakacji go nie dopuścili. Zawsze dostaje czekolady i masz chyba 2 dni wolnego z tego co wiem. Jeśli chodzi o przygotowanie to musisz zjeść lekkie śniadanie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.