Pleśniawki u maluszków

Dokładnie każdy stosuje to co uważa za słuszne u nas nystatyna też pomogła a synek miał sporą pleśniawkę.

Ja również stosowalam Nystatyne . Działała, ale bardzo źle corka znosila aplikacje. Szczególnie, że należy ją stosować 2 tygodnie.

ja sie poddałam, kiedyś mi lekarka przepisała possałam kilka razy i stwierdziłam że nie zniosę tego smaku…

Ja stosowałam znacznie krócej niż 2 tygodnie bo się fajnie zaleczyło :slight_smile:

Lekarka tłumaczyła mi że należy stosować 2 tygodnie , aby plesniawka nie nawrocila się odrazu.

O żadnego lekarza nie słyszałam porady, by stosować mocz. Raczej słyszałam, że może być to szkodliwe. U nas pediatra na pleśniawki przepisała flumycon. Podziałało. Ale same pleśniawki wynikały z długiej antybiotykoterapii, do tego zbyt słaby probiotyk był stosowany. Po zmianie probiotyku i zastosowaniu syropku na pleśniawki zniknęły szybko. A flumycon ma sma całkiem znośny.

Widzicie a z tym moczem to się spotkałam i to na prywatnej wizycie 3 lata temu ale nie stosowałam tej metody bo przede wszystkim trzeba mieć pewność że nie ma bakterii w moczu.

co lekarz to opinia, ale nawet jakby lekarz kazal mi moczem smarowac to i tak bym sie nie zdecydowala. :slight_smile: ale Lenka dobrze mówi, przeciez w moczu mogą być bakterie…

Walczylismy z plesniawkami miesiac maly wzial do buzi nie swoja zabawke. Stosowalismy Aftin ale nie pomoglo,dopiero jak lekarz nam przepisal Nystatyne do pedzlowania buzi poskutkowalo. Po zniknieciu plesniawek stosowalismy jeszcze przez 2 tyg Nystatyne,poniewaz plesniawki maja to do siebie,ze sie nawracaja-dziecku przy tym towarzyszy bol,brak apetytu.

my dość długo walczylismy z plesniwkami często nam sie od nowa pokazywały na początku walczylismy z nimi nestatyna ale pózniej juz nie chciałam co chwile córci tym faszerowac i pomógł sam dezaftan na smoczek i do buzi od dość dawna mamy spokój:-)

Dezaftan od jakiego wieku można stosować?

Dezaftan nie ma ograniczeń wiekowych :slight_smile: można stosować nawet u maluszków.

Ja u swojego 6 tygodniowego synka stosowałam APHTIN zapobiegawczo. Brałam na pieluszkę i przemywałam mu buziaka. Dodatkowo jest bardzo tani ok 2zł. Problem był gdy stosowaliśmy mleko modyfikowane Enfamil bo miał całą białą buźkę i nie dało się tego wyczyścić. Bałam się by nie dostał więc pleśniawek i kupiliśmy ten aphtin. pomagało do póki nie zmieniliśmy mleka ( z przyczyn zdrowotnych) na Babydream z Rossmanna. Po nim synek ma czystą buźkę :slight_smile:

u moejj corki byly raz plesniawki i mega glosno plakala darla sie wrecz i nie wiedzialam dlaczego na szczescie moja mama dostrzegla ze to plesniawki i wyleczyla sie wlasnym moczme wedlug babcinych sposobow najlepsze i najszybciej zadzialalo bez wychodzenia do apteki :smiley:

U nas nie wystapily, ale lekarz od noworodków i położne mowią,ze można psiknac smoczek (jesli uzywasz) Octeniseptem. Oczywiscie od babć mozna usłyszeć, zeby spróbować przechwycić troszkę moczu maluszka i przecierać pleśniawki, ale ja chyba bym się nie odważyła:)

Pamela czasem naturalne metody moga naprawdę zdziałać cuda. Sama nie wiem czy bym sie zdecydowala na ten krok z moczem.

dziewczyny a słyszałyście żeby od tych siateczek na owoce, warzywa i np ciasteczka co się wkłada owoc i dziecko sobie gryzie mogą sie pojawiać pleśniawki? moja siostra tak twierdzi a dostałam dla syna w prezencie i nie wiem czy dawać…

Jeśli nie dba sie odpowiednio to oczywiście
Musisz zmieniać co jakis czas siateczki i bardzo dobrze myc

użyłam na razie 3 razy i za każdym razem dokładnie umyłam w płynie i wyparzyłam. jak na razie nie ma żadnej pleśniawki :slight_smile:

Jesli dba sie o higiene to nie powinny sie pojawic plesniawki takze myj i wyparzaj