Planowanie wesela

Powiem tak my wesele i ślub wzięliśmy uwaga w 2 miesiące 😂 więc robiliśmy wszystko na raz. Ważne by zaklepac fotografa, makijażystkę, Wodzireja

Razem z narzeczonym planujemy wziąć ślub wiosną lub latem 2024 roku i mamy kilka pytań.

1. Od czego zacząć przygotowania?

2. Kiedy je właściwie zacząć? W końcu jest dużo czasu do wiosny/lata 2024 roku.

3. Czy jest tu ktoś kto miał ślub w plenerze?

Docelowo taki właśnie byśmy chcieli.

Zacznijcie od ustalenia ilu mniej więcej planujecie gości. Pod tym kątem zacznijcie szukać wymarzonej sali. Potem poszukajcie fajnych usługodawców; fotograf, operator, DJ/zespół ale też make up i fryzjer. Według mnie te rzeczy naprawdę warto załatwić wcześniej. Rozchwytywane sale i usługodawcy potrafią mieć naprawdę napięte grafiki. Jak to ogarnięcie to już 80% sukcesu. Cała resztę można odłożyć na rok przed i ze spokojem zdążycie. Jesli szukasz dobrego przewodnika, polecam stronę https://www.zankyou.pl

Znajdziesz tam wiele porad dotyczących imprezy ślubnej. 

Haha i po co się w to pchasz dziewczyno haha :D

Nie pomogę szczerze mówiąc nie mam ślubu i w przyszłości nie zabieram. Jakbyś była z moich okolic to mamy bardzo fajnego wodzireja, dj również ake hak z terminami i nich to nie wiem 

Zderia ja na twoim miejscu zaczęłabym już teraz rozglądać się za usługodawcami ; sala, zespół weselny, kamerzysta, fotograf, dekoratorka sali i pod nich wybrałabym datę by wszyscy mieli wolny termin. Oczywiście poszłabym do księdza, chyba że chcecie ślub cywilny to do urzędu czy ślub w plenerze wchodzi w grę i jakie mają warunki co do takiego slubu. Później to już suknia, pilnować zapisów do fryzjerki i makijażystki (ewentualnie zagadać kiedy planują urlop, by nie okazało się że akurat wtedy co będziesz miała ślub) zaproszenia, podziękowania dla gości i reszta tych dodatkowych atrakcji. 

Dokładnie tak jak pisze izdemka.. siostra planuje za rok i sale ma ale fotograf i DJ już trudniej znaleźć na taki termin 

Najważniejsze to mieć gdzie zrobić wesele, czyli najpierw się rozejrzyjcie za salą, a jak już znajdziecie odpowiednią, to od razu dobijcie targu jeśli chodzi o cenę za talerz, bo te z roku na rok rosną. My zrobiliśmy niewielkie wesele i udało nam się wszystko dopiąć w 5 miesięcy. Potem pozostałe rzeczy, czyli fotograf, DJ, itp. Kiedy zacząć? Najlepiej od razu. Wszyscy moi znajomi, którzy planowali wesele na większą liczbę osób zaczynali szukać sali jakieś 2 lata przed.

Ja miałam ślub w plenerze w ogrodzie gdzie była sala tyle, że cywilny kosztuje to więcej niż normalny

Nie miałam ślubu w plenerze ale dla mnie jest przepiękny :)

Ślub cywilny od dnia zakupu obrączek zorganizowałam w ciągu tygodnia :D  Od daty zakupu obrączek 1,5 msc później byliśmy małżeństwem :D

Pplatyna dlaczego więcej kosztuje cywilny niż koscielny? 

My w lutym powiedzieliśmy rodzicom, że chcemy wziąć ślub i 5 lipca braliśmy. Ale nie robiliśmy imprezy, tylko małe przyjęcie. Więc sala była malutka, dj nie było, pozostała dekoracja kościoła ale to kwiaciarnia robiła, zaproszenia, makijaż/fryzura no i suknia. No i fotograf ale mieliśmy go tylko do kościoła i krótko na sali.

Załatwienie w kościele to był najmniejszy problem bo tam z terminem to wiadomo, że luz. W urzędzie mogą mieć pozajmowane.

W rodzinie i wśród znajomych jak planowali typowe wesele to już przynajmniej 2 lata wcześniej załatwiali salę, zespół i fotografa, ewentualnie jakiegoś skrzypka czy kogoś śpiewającego na ślub. No i potem po kolei wszystkie te małe rzeczy.

Jeśli ślub w plenerze to warto się zastanowić co w razie brzydkiej pogody. Konieczne pewnie będą jakieś namioty.

Idziemka, Pplatyna miała na myśli chyba to, że ślub plenerowy jest droższy od tego normalnego w urzędzie (a nie kościelnego). Za plener musisz zapłacić 1000 zł.

Fajerka no chyba, że tak:D

Zależy jakich szuka dj czy fotografów. Czasem da się znalesc kogoś nawet patrząc na YouTube. Dużo odob dodaje filmiki z wesela i można znalesc dj.

A fotograf to wystarczy popatrzeć na Facebooku nie myślę żeby to był aż taki duży problem 

Tez jest to jakiś pomysł. Napewno kogoś znajdzie

My o ślubie zdecydowaliśmy dla lata temu w styczniu a zorganizowaliśmy go już w kwietniu tego samego roku, z tym że mieliśmy skromny ślub cywilny plus niedługie przyjęcie w restauracji dla najbliższych 25 gości. Z tego co wiem warto od razu poszukać sali (bo tu terminy długie, przynajmniej na Śląsku) i zespołu czy DJ a także fotografa. Oni często mają już terminy do przodu zaklepane. Suknia ślubna to warto już jakieś 9 miesięcy wcześniej zamówić bo przymiarki, szycie itp. 

Ślub w plenerze super sprawa tylko trzeba uważać żeby trafić z pogodą albo zorganizować to tak żeby było zadaszenie i ochrona przed ewentualnym deszczem.

Mieliśmy ślub cywilny ,ale kościelny mamy w lipcu 2022.  Fotograf zamówiony kwiecień 2020. Sala zarezerwowana czerwiec 2020. Zespół i orkiestra rezerwowana była wrzesień 2021 tylko,że jestem członkiem więc też inaczej. ... Chcieliśmy ślub w plenerze,ale wychodzi ,że sala,bo duża rodzina i wiele dzieci,ale za to mamy piękny ogród z miejscem na zabawę i stolikami gdyby ktoś chciał tam siąść i odpocząć od hałasu weselnego. Makijaż i fryzjer załatwiałam teraz ,ale akurat koleżanka mi będzie to wszystko robić. A sesja w plenerze razem z dziećmi będzie. 

Przede wszystkim  pomyśl gdzie  chcesz imprezę planować i zaklep termin sali teraz z reguły długo się czeka i w kościele czy urzędzie:). To raczej podstawa planowania fajnie też jest nabyc plener jest tam dużo wskazówek które na pewno ułatwią planowanie i jeśli chcesz mieć w tym roku który podajesz zacznij od razu, kup vodke bo idzie w górę przez podwyższenie podatku w plenerze nie Miałam nie było warunków niestety

Co do slubu w plenerze powiem tak piękną sprawa natomiast nie przewidzisz pogody na tak daleki czas do przodu wiec ja bym chyba nie zaryzykowala bedzie to slub koscielny czy cywilny wnioskuje ze cywilny skoro jest pomysl slubu w plenerze chyba ze to o wesele w plenerze chodziło??

Śluby w plenerze są piękne nie zaprzeczę ale ja osobiście mam sentyment do ślubu tradycyjnego i jeśli kiedyś weźmiemy ślub to tylko tak :)