Planowanie wesela

Przedewszysykim zrobcie bardzo wstępna listę goście żeby wiedzieć czy potrzebujecie sale weselna na 100 czy na 300 osob 

jaki docelowo macie budżet musicie ustalić czy możecie sobie pozwolić na to zeny zaplacic 200-500 zł za osobe ☺️ 
szukanie i rezerwacja sali weselnej z terminem taki jak chcecie to jest najważniejsze! 
czy sala ma być blisko kosciolu/ urzędu itp czy dalej i trzeba jeszcze transport ogarniać dla gości to tez dodatkowe wydatki prawda 

jesli ślub w plenerze to tez na sali ? 

a nie każda ma taka możliwość lub przyrządy do tego 

mnie każda sala zapewnia niektóre rzeczy Np dekoracje i trzeba jeszcze szukać dekoratorka i florystką .. 

albo alco czy ciasta mogą sobie nawet liczyc extra za własny alkochol, chcec faktury od cukierni no jest tego masa ! 

my z mezem długo szukaliśmy sali weselnej ponieważ juz nie było terminu który my chcemy 

szukalismy sali w 2019 na 2021 … 

jak już macie date z sala podpisana umowę to można działać dalej szukać dj foto video co tam chcecie bo już wiecie kiedy 

do kosciola/ urzędu to tak z rok wcześniej się zgłosić z terminem żeby klepnąć godzinę 

taka prawda ze czym szybciej tym lepiej bo macie wiekszy wybór wykonawców itp 

chociaz w urzędzie to chyba wystarczy pół roku wcześniej z tego co pamietam 🙈 

jest to masa pracy organizacja wesela serio ! 

Mnie zaskoczyła opłata za przechowanie dostarczonych produktów typu tort, alkohole. Zapytaj też o okrągłe stoły, obrusy, bieżniki w innym niż biały kolorze oraz o "korkowe". Warto też zapytać, jak wygląda kwestia pakowania żywności po weselu, jeśli bierzesz to pod uwagę. Czy pakuje obsługa, czy wy z pomocą obsługi czy we własne pojemniki.

https://3200.pl/gdzie-tanio-kupic-wodke-i-inne-alkohole-na-wesele/

Ogolnie polecam stronę.  Jest tutaj kilka podpowiedzi gdzie kupić wódkę oraz inne alkohole na wesele. 

Najważniejsze i chyba najtrudniejsze jest znalezienie sali w wymarzonym terminie. Czasami trzeba czekać 3 lata na salę które mają największe zainteresowanie wśród przyszłych par młodych. Wcześniej najlepiej mieć przygotowana listę gości żeby nie wynająć sali za małej czy za dużej. Wiedzieć jakie chcecie stoły i ich ułożenie, przyozdobienie sali.

My skorzystaliśmy z przyozdobienia sali która była do dyspozycji. w cenie mieliśmy tort dzięki czemu nie musieliśmy zamawiać i dowozić na salę;)

Następnie najlepiej zarezerwować zespół bo zabawa i atmosfera na weselu najbardziej od niego zależy. 

Później poszukać kamerzysty, fotografa, makijażystki, fryzjera bo jakby nie patrzeć ciężko o termin u dobrej fryzjerki! ;) 

Do tej która mnie czekała pannę młode przychodzą nawet o 5 rano albo jadą nawet 100km. Trudno było mi uwierzyć kiedy mówiła to ale ja miałam farta bo zwolniła się godzina i o 8 pojechałam na upiecie ślubne;)

Świetnie sprawdza się bar z drinkami dla gości jak i pokaz barmański jako atrakcją. 

My mieliśmy szczęście bo właściciel baru zaproponował że zrobi pokaz w cenie wynajęcia baru jezeli wspomnimy, że uczestniczyliśmy w targach ślubnych;) 

Goście byli zachwyceni ;)

Sukienkę miałam w 4 miesiące a i tak zwezala krawcowa 2tyg przed ślubem bo jak to powiedziała "kazda przyszla panna mloda czym bliżej ślubu to od tego stresu traci na wadze" ;) 

Zamówić trzeba bukiety w kwiaciarni, zaproszenia na wesele ;) 

Najgorzej sala. Ja czekałam 2.5 roku a zależało mi w wakacyjnym terminie i tylko jeden termin braliśmy pod uwagę 

Wesele miałam już ponad 10 lat temu także dalekie czasy się wspominam bardzo miło. Wcześniej nie trzeba było tak dziknac i zamawiać wszystkiego 2-3lata do przodu. Ceny też były ponad połowę niższe. No wszystko się zmienia

Czasami się zwalniają terminy, nam się udało akurat przy umawianiu sali wskoczyć na okienko na termin rok później :) 

ale to jest termin taki bo jest wolny a nie Twój wybrany. ale jak komuś nie zalezy na konkretnej dacie to taki termin też bedzie mu odpowiadał 

Nam się udało że ten termin co był wolny też nam pasował bo chcieliśmy sierpień i był sierpień :) 

Gratulacje !

swoje wesele zaczęłam planować od wyboru terminu i rezerwacji sali , następnie kościół a rok przed rezerwowalam pozostałe udogodnienie :

auto , drink bar , modny wtedy napis love , obrączki noi na 9 miesięcy przed ślubem suknie 

Ja bralam ślub 6lat temu ni też nie musiałam tak wybiegać z rezerwacją sali, nie było takiego oblężenia co teraz jest 

ja jak brałam ślub, to sale zamawialiśmy z półtorarocznym wyprzedzeniem, wtedy od razu tez kościół, fotograf/kamerzysta. reszta powoli :) suknia ślubna 8 miesięcy przed ślubem. 

a i tak nie wiadomo było, czy wesele sie odbędzie, bo trafiilismy na rok

covidowy ;) na 2 miesiące przed ślubem dopuścili wesela wiec szybko zapraszaliśmy gości. A ślub i tak mieliśmy wziąć, z weselem czy bez :)

Suknia 10 miesięcy przed. Reszta dopiero później. Zależy w zasadzie w jakim terminie kto ma ślub i wesele, bo my mając w połowie kwietnia (czyli w momencie gdy sezon się dopiero rozkręca) zajęliśmy się organizacją 5 miesięcy przed i się wyrabiamy ze wszystkim, bo większość osób ma terminy wolne, ale mając wesele w środku sezonu może nie być tak kolorowo więc żeby nie psuć sobie nerwów to myślę, że pół roku wcześniej i na spokojnie 

To co na pewno warto jest zaxkupić wcześniej to alkohol:

http://www.alkoparty.pl/wina

Mogę dać namiar na sprawdzoą hurtownię alkoholu. 

Sala zarezerwowana dwa lata wcześnie i na dwa tygodnie przed ślubem sala zerwała z nami umowę. Znaleźli kogoś kto zapłacił więcej za talerzyk. Oszuści straszni.

W każdym razie w dwa tygodnie musieliśmy znaleźć sale, zmienić urząd, poinformować wszystkich, ogarnąć inne noclegi. 

I szczerze wyszło super. Nerwów było bardzo dużo, ale stwierdziliśmy, że jak sie nie uda z weselem to ślub i tak weźmiemy. Bo chodziło głównie o ślub, a nie o imprezkę. 

I na prawde można ogarnąć wszystko z dużym wyprzedzeniem, ale niestety na niektóre rzeczy nie mamy wpływu. Ważne żeby przy przygotowaniach wspierać się wzajemnie i nawet jak finalnie coś nie wyjdzie to cieszyć się z tego, że jesteście już małżeństwem. :)

U nas też było planowane z 2 letnim wyprzedzeniem. Kościół, sala, dekoratorka, kamerzysta i fotograf, i zespól - chociaż tutaj się okazało, ze przed naszym weselem odszedł jeden, który super śpiewał, był ktoś na zastępstwie i każdy był zachwycony. Także nie ma tego złego:p

Jak sala z dobrą opinia i w dobrym miejscu to pewnie tzreba dużo wczesnije zamawiac;) u mnei z tego co pamietam to chyba wiosną załatwialiśmy wszystko po kolei a na jesieni bralismy ślub;) 

tylko z salą mieliśmy problem bo nie było miejsca na ten tydzień który chcieliśmy ale też jakoś tam nam sie udało wszystko ogarnac;)

ale wiem ze np. kuzynka też chyba ze 2 lata wczesniej zamawiała sama dokupowała specjalne dekoracje na których jej bardziej zależało wesele na 200 osób 

Tak alkohol z pewnością kupić z wyprzedzeniem. My załatwialiśmy 1.5 roku wcześniej i najgorzej było z salą.. ale udało sie wszystko załatwić.. tylko , że dekoracje i tort mieliśmy w cenie sali ;) co prawda nie wtym terminie co chcieliśmy ale mieliśmy najładniejsza salę z pięknym oświetleniem;) kolor oświetlenia mogliśmy sami wybrać:D

Zderia a masz już zaklepaną salę? 

Mysmy napoje i alkohol też wcześniej kupowali, zazwyczaj szukaliśmy promocji. 

Ja miałam wesele w październiku więc nie było tak źle z terminami. Większość woli lato

u nas napoje to sala miała 

My napoje i alkohol też kupowaliśmy wcześniej na promocji...