Witam,
mam nadzieję że nie powielam wątku, ale jeśli tak to bardzo proszę mnie pokierować.
Moja córka ma obecnie 6 miesięcy, od jakiś 2 miesięcy w oczku pojawiła się plamka w lewym oczku koloru czarnego. Pediatra nie widzi w tym nic złego ja natomiast przejmuję się że to coś poważnego.
Córka urodziła się z niedotlenieniem, wrodzonym zapaleniem płodowym, zapaleniem płuc. W inkubatorze przebywała około 3 dni. Po miesiącu mieliśmy wizytę u okulisty w związku z tlenoterapią. Następna wizyta dopiero za pół roku.
Nie wiem czy nie powinnam się zgłosić tam szybciej. Może któraś z mam zauważyła coś podobnego na oczku swojego dziecka i nie jest to nic poważnego.
Nie spotkałam się z takim przypadkiem u niemowlaka , kiedyś koleżanka w szkole miała niebieskie oczy i połowę drugiego oka miała brązowe. Problemów żadnych z tym nie miała ale nie wiem czy to taki sam przypadek jak u twojego dziecka
K. Sepiolo ja na Twoim miejscu poszłabym wcześniej do lekarza okulisty który zbada oczy dziecka i powie Ci czy wszytko jest ok. Obecnie jestem na wychowawczym ale w ogóle pracuję w przychodni w której pracują okuliści i powiem Ci że raczej nie darzyło się żeby lekarz nie przyjął matki z małym dzieckiem jeżeli ta miała obawy co do wzroku dziecka. Możesz popytać który okulista w Twojej okolicy jest dobry i podejść pokazać dziecko a jeżeli lekarz uzna że ta zmiana wymaga badań czy leczenia to na pewno zleci. Myślę że jak to zobaczy dobry okulista to Ty będziesz spokojniejsza wiedząc że nic złego ( mam nadzieję ) się nie dzieje.
K. Sepiolo zgadzam się z Annąwianną rozejrzyj się za dobrym specjalistą z podejściem do dziecka i rodzica, jeśli to nic niepokojącego Ty odetchniesz z ulgą, a jeśli będą potrzebna dalsza diagnostyka lekarz Cię pokieruje, życzę by plamka na oczku okazała się niczym nie groźnym, E. Machulak koleżanka zapewne ma heterochomię
Dla spokoju weź wcześniej dziecko do okulisty . Wiem że terminy są długie , ale lepiej żeby ktoś to zobaczył. Może to nic poważnego , ale normalne to nie jest.
Jajeczko ma rację z terminami do okulisty ale jeżeli coś nas niepokoi to można podejść między pacjentami i zapytać lekarza o przyjęcie dodatkowo. W nagłych wypadkach, stanach zapalnych, z ciałem obcym itd nie potrzebujemy skierowania.
Mój syn ma szarozielone oczy i na jednym z nich brązową plamkę, na tęczówce. Byliśmy już dwa razy u okulisty i takie przebarwienia się często zdarzają, podobnie jak inne znamiona barwnikowe na skórze. Pokazać dziecko okuliście warto ale moim zdaniem to nic takiego
Kasia mam nadzieję, że martwisz się na zapas. W razie czego może faktycznie przejdź się do okulisty, będziesz spokojniejsza?
P.s.; Prześliczna ta Twoja córcia. :))
U nas zapisać się do okulisty w poradni to czysta masakra. Trzeba czekać 30 dni żeby móc zadzwonić i się zapytać czy już można się zarejestrować. Straszne kolejki. A ile trzeba czekać na samą wizytę.Ale prywatnie też jest ciężko. Ostatnio byłam sama ze sobą czekałam 1, 5 godz prywatnie, a synka mi odesłała do poradni dziecięcej bo sprzętu odpowiedniego nie miała.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.