Plamienie

Witam wszystkich :slight_smile:

Jestem tutaj nową osóbką.

Jestem w 20 tygodniu ciąży, wczoraj podczas robienia siku zauważyłam brązowa plamę na majtkach,/na szczęście pierwszy i mam nadzieję, ostatni raz/ czy miałyście tak ? Będę się kontrolowała.
Przestraszyłam się bardzo.
Wizytę mam w przyszłym tygodniu.
dodam, że badania i wyniki mam super.
Pozdrawiam

Portowa, witam Cię serdecznie!
Jeśli sytuacje będzie się powtarzać, koniecznie zgłoś się do lekarza. Jeśli był to pojedynczy incydent to na pewno powiedz o tym swojemu lekarzowi podczas najbliższej wizyty. Ogólnie dbaj o siebie, nie przemęczaj się, nie podnoś nic ciężkiego, odpoczywaj dużo. Życzę wszystkiego dobrego.
PS. po wizycie napisz co i jak

Zgadzam się ammkao,jeśli pojedyncza sytuacja to to normalne, ale jeśli nie no to do lekarza…
Ja w pierwszej ciązy plamiłam ale mozno i straciłam maluszka, przy Franiu też miałam pamienia sporadyczne i dostałam w raie czego leki na podtrzymanie. Ale lekarz powiedział że jak czasem lekkie plamienie to nie mam się martwić bo to normalne:) kazał obserwować

Na wizycie tak czy siak poinformuj swojego lekarza o tych plamieniach. U mnie też się czasami zdarzają, głównie przy jakimś “wysiłku” albo gdy jestem cały dzień na nogach. Lekarz powiedział ze to normalne, ze mam tylko dużo odpoczywać i obserwować organizm

Oszczędzaj się i przede wszystkim nie stresuj się.

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź.

Po to tu jesteśmy i po to mamy to forum, żeby dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem i żeby się wspierać. Także trzymaj się.

Portowa witaj:)
Mam nadzieję że te plamienia to jednorazowe zawsze możesz zadzwonić do swojego ginekologa:) pozdrawiam serdecznie

Mój lekarz mówił,że jeśli nie ma śladów krwi to nie ma się czym przejmować.Jeśli zaś pojawi się krew to natychmiast jedź do szpitala.Teraz odpoczywaj, nie przemęczaj się i nie denerwuj.Na wizycie powiedź o tym lekarzowi.Może zaleci brać leki-luteinę,duphaston.

Duzo odpoczywaj i nie przemeczaj sie. Jak bedziesz u lekarza to mu powiedz o tym plamieniu moze przepisze Ci luteine

Dokładnie odpoczywaj daj sobie porządną dawkę lenistwa do kolejnej wizyty wtedy lekarz powie Ci jak sytuacja wyglada :slight_smile: wiem ze to trudne sama na codzień walczę ze sobą żeby np nie odkurzyć ale tlumacze sobie ze jeśli odkurzacz wpłynie na szybszy poród to sobie tego nie podaruje i tak leze od 3.05 :wink:

Dokładnie. Jeszcze nasprzątasz się i naodkurzasz się w życiu, a zdrowi Twoje i Maleństwa jest najważniejsze.

Jeśli to jednorazowe to nie ma się czym martwić. Jednak jeśli pojawi się krew to koniecznie jedź wtedy na IP bądź dzwoń do lekarza prowadzącego od razu. Wtedy może przepisać Ci coś na podtrzymanie ciąży np Luteinę. Jednak nie zapomnij powiedzieć o tym lekarzowi prowadzącemu na kolejnej wizycie bo to też ważne.

Ja raz w pierwszej ciąży zobaczylam na wkladce krew a bylam w 32tc o od razu zadzwonilam do ginekologa s ona na to bym nie marnowala czasu na wizyty i niej tylko od razu mam jechać do szpitala bo krew czy plamienia nic dobrego nie wróżą i tak zrobilam . W szpitalu zatrzymali mnie na trzy doby i porobili badania okazało sie ze mialam jakąś infekcję dróg rodnych i stąd t a krew. Najadlam się strachu wówczas ale doborze ze pojechalam do szpitala ponieważ wszystkie badania mi porobili i wiedzialam ze juz jest ok

Ja również na początku miałam jednorazowe plamienie. Spanikowalam i pojechałam do szpitala. Ale okazało się że to nic poważnego - mały krwiaczek który zrobił się z przemęczenia , stresu lub dzwigniecia czegoś…
Po prostu oszczędzaj się, odpoczywaj dużo. Lekarzowi na wizycie wspomnij o tym to sprawdzi pod tym kątem czy wszystko jest ok. A gdyby się znowu pojawiło plamienie i systematyczne udaj się do szpitala.

Mimo wszystko zawsze lepiej od razu reagować i usłyszeć, że to nic poważnego i że nie ma się czym martwić.

Jasne że lepiej pytać i sprawdzać dwa razy że wszystko w porządku niz się martwić.

Szczególnie w ciąży lepiej zadzwonić lub pojechać do lekarza w razie niepokojących objawów.

Witam dziewczyny :slight_smile:

Jestem po wizycie, lekarz powiedział, że czasem się zdarza ale trzeba uważać…nie dostałam leków.
Teraz tylko z maluszkiem musimy dbać o siebie.
A jak u was?

Portowa to dobrze że nic złego się nie działo ale lepiej dmuchać na zimne jeżeli chodzi o maleństwo :wink: