Witajcie Mamusie. nie znalazlam podobnego wątku , ale jeśli jednak jest to poproszę o link
czy też macie ten problem, ze dziecko Wam płacze (i to tak baaaardzo) przy ubieraniu? Ubieram córeczkę chyba najdelikatniej jak można, a ona tak płacze że nie da się jej uspokoić i słychać ja pewnie w okolicy.
czy macie jakieś sposoby żeby maluch lepiej znosił ubieranie?
Malgos91, a w jakim wieku jest Twoja córeczka i czy ten problem masz od urodzenia czy od jakiegoś czasu?
5 mies. Od urodzenia.
Gdzieś już mi “mignął” ten temat:-)
Małgos a spróbowałaś mówić do dziecka podczas ubierania np. a teraz rączka, a teraz nóżka itp.?
Rozmawiaj z dzieckiem wtedy, uśmiechaj się i powinno pomóc:-)
Mówię do niej i nic. Czasami ale nie zawsze pomaga robienie śmiesznych min i wygłupianie się. ale nie zawsze.
Dzisiaj położyłam ją na niezbyt miękkim łóżku i zero płaczu.
Czyli płakała bo łóżko było zby miękkie?
Tak sobie jeszcze pomyślałam, że możesz ubierać córcię trzymając ją na kolanach? Jest napewno bardzo ciekawska i może płacze bo jej zasłaniasz?
Mój skończył 6mc i też z ubieraniem jest coraz gorzej, ale nie płacze tylko strasznie się wierci i próbuje podnosić, ubieram go więc na kolanach i jest spokój:-)
Na kolanach próbowałam i tez plakala . Wygląda na to ze jak lóżko nie jest mieciutkie lub nie ma pościelonego kocyka to da się (póki co) bez płaczu ubrać
Ja również sadzalam małego na kolanach i ubierając go dużo do niego mówiłam , zobacz tu leci mucha" , a tam jest kwiatek" ale to z mucha najlepiej pomagało i pomaga do teraz:) znaleźliśmy swój zloty srodek:)
Judytka a Twój maluszek szuka tej muchy?
Musisz do maluszka dużo mówić i uspokajać go.
Dokladnie, trzeba odwrocic uwage dziecka, mowic do niego, wyglupiac sie. U nas pomaga:)
Angie szuka:) jest zafascynowany muchami:) zajmuje to wtedy jego uwagę i ani się nie obejrzy a jest ubrany.
Wow, super pomysł znalazłaś na swojego smyka. Mój na razie najbardziej zainteresowany jest poszukiwaniem suchych pampersów na przewijaku. Uwielbia je zrzucać
Angie to maly łobuz Ci rosnie:) mam nadzieję ze u nas zainteresowanie mucha pozostanie jak najdłużej:)
Jak ja przebieram malego to on ma zawsze ze soba ksiazeczke lub ulubionego misia. Wtedy jest cicho. A jak nie ma to zrzuca pampersy i chusteczki.
Małgos91 nadal metoda z twardszym łóżkiem działa?
Beata u mnie też jest zrzucanie pampersów
Nasz maluch (skończył już miesiąc) też czasami płacze jak go przebieramy, ale jest to chwilowe raczej- mamy grzechotkę i w trakcie przebierania ktoś mu tą grzechotką porusza i jak słyszy dźwięk to się uspokaja również podczas przebierania dajemy mu smoczek i wtedy też jest spokojny
Ogólnie to staramy się go przebierać gdy jest spokojny, czekamy aż przestanie płakać. Jeśli jeszcze przed przebieraniem maluch płacze to czekamy na uspokojenie i dopiero wtedy kładziemy na przewijaku (twardym) i przebieramy
podczas przebierania mówimy do niego i staramy się odwrócić uwagę tak aby nie płakał
Ważne jest żeby nie przebierać dziecka jak jest głodne bo wtedy to jest dopiero krzyk.
cenna uwaga dziewczyn, aby ni przebierać maluchów kiedy są śpiące lub głodne;)
Warto wybierać ubranka które szybko i łatwo sie przebiera, ja w pierwszych tygodniach życia malutkiej zrezygnowałam z bodów, które jak dla mnie ciężko było ubrać, za to sprawdziły się kaftaniki lub body kopertowe, zamiast rajstopek wybierałam śpioszki lub luźne spodnie