aż obejrzałam butelkę - na moim jest tylko napisane " nigdy nie prowadzę po alkoholu"
Pozatym tak jak pisałam wcześniej, że może mieć do 0,049% alkoholu bo na etykiecie zaokrąglone jest do 0,0%.
każdy robi jak uważa, ja to co piję, jak całą swoją dietę konsultowałam z lekarzem i na moje pytanie np. O różne sery pleśniowe o których też się mówi że nie, to mi Pani doktor powiedziała że bym musiała go przyjąć drogą dopochwową a nie pokarmową i kilo anie kawałek żeby mi to mogło zaszkodzić.
GosiaDr podobna bzdura o tym serze podanym drogą dopochwową już była tu na forum wiem, że to nie Twoja wina, że lekarze mówią takie zbdury i nie mam pojęcia skąd to biorą…bo wiadomo, że listerioza jak jest, to jest w całym układzie i to z układu pokarmowego właśnie przedostaje się do krwi, z krwi do dziecka i jest naprawdę groźna w skutkach:) a co do ilości to mógłby to być nawet okruszek na której siedzi listeria. Naszczęście w Polsce sery są pasteryzowane, ale jak słyszę takie teksty to mnie skręca. Takiego lekarza to szerokim łukiem omijać…i czasem lepiej zdać się na własną logikę:)
Spójrzcie na temat spożywania alkoholu z innej strony - często wiele z nas, przyszłych mam, od początku nie wie, że jest w ciąży… Żyje normalnie tak jak zwykle - targa ciężkie zakupy, biega za autobusem, myje okna i pucuje podłogi, aż lśnią jak i również pije kawe litrami, podjada wieczorami ulubione słodycze, bądź pozwala sobie na jakiegoś dobrego (mniami^^) fast food’a, jak i też spędza miło czas w sobotni wieczór z przyjaciółką popijając winko, bądź idąc na imprezę dobrze się bawi ze znajomymi, którzy co rusz podsuwają pod nos drinki… Ona nie wie, że jest w ciąży a jak się dowiaduje to ma wyrzuty sumienia i… W takich właśnie sytuacjach “podobno” dziecko chroni łożysko…
Nie piszę tu, że mamy pić alkohol ale przemyślecie sobie to co napisałam.
Samantka ja miałam podobnie na początku ciąży byliśmy na weselu i coś tam wypiłam a jeszcze nie wiedziałam o ciązy , pewnie myślałam czy przypadkiem nie zaszkodziłam małemu ale jednorazowe wypicie 2 lampek wina nie zaszkodziło i jest dobrze . Mądrze to napisałaś , dobre podsumowanie
Wszystko robimy dla dziecka więc po co nam alkohol. Napijemy się później, jak już maluszek będzie większy, a i to też z umiarem, bo kto rano zajmie się nim… oczywiście mamusia Za mną też “chodziło” zimne piwko… W ciąży lepiej uważać, bo po co kusić los, tu lampka wina, tu piwko, a zaraz jakiś mocniejszy drink i się człowiek nie kontroluje. Ale przecież są piwa bezalkoholowe (zawsze jakiś jednak % jest alkoholu) i ja po porodzie na takie sobie czasem pozwalam. (Polecam Bavaria jasne 0%).
Levusek - to nie doczytalam tego wcześniej o tym serze, ale mówię poważnie że usłyszałam to od swojego lekarza.Szczeże - to ufam mu, a konkretnie jej, więc tym bardziej jestem w szoku ;( Aczkolwiek z tego co czytam teraz na szybko w necie, to w jednym miała rację - ilość ma znaczenie, bo więcej bakterii przyjętych, to większe prawdopodobieństwo że przedostają się przez barierę w postaci kwasu żołądkowego.
Na szczęście serów nie jadłam i tak, mimo że przed ciążą je bardzo lubiłam, ale teraz mnie odrzuciło jakoś
Że mnie tak cholercia tylko od tego piwa jeszcze nie chce odrzucić
Ja przed ciążą bardzo lubiłam piwo i strasznie mi go w ciąży brakowało. próbowałam pić karmi ale to w ogóle nie ten smak, Były też próby właśnie piw 0% ale przeczytałam, że coś tam tego alkoholu jest wiec stwierdziłam, że wytrzymam te 9 miechów bez piwa (zapomniałam że jeszcze karmienie będzie;) jak mi sie naprawdę bardzoooo chciało to robiłam łyczka gdy mąż pił Tak mi mówili że w ciąży to sie używek nie chce. A ja wręcz odwrotnie miałam chęci ze zdwojoną siłą ale da się bez tego wytrzymać. Smiejemy się że moja mama miała też wielkie chęci na piwo jak była ze mną w ciży i dlatego ja tak bardzo teraz je lubię
Samantka masz dużo racji, wszystkie dziewczyny dopóki nie wiedzą, że są w ciąży żyją normalnie. Zwłaszcza jak ciąża nie planowana. Przecież żadna z nas nie lata co tydzień robić test ciążowy W wielu przypadkach imprezują, palą, piją itd. Z reguły nic się wtedy nie dzieje bo faktycznie dziecko jest wtedy bardzo mocno chronione przez łożysko. Niestety są też przypadki, że po tym imprezowaniu okazuje się, że się jest w ciąży ale idąc do lekarza on mówi, że serduszko nie bije. Uwierz mi, wtedy, mimo, iż pewności nie ma, że to przez imprezowanie, matka o niczym innym nie myśli tylko o tym, że przez jej głupotę straciła maleństwo…
Ją na początku także nie wiedziałam że jestem w ciąży i wypiłam troszkę alkoholu, a dokładnie kieliszek. Byliśmy wtedy na wczasach i była tam zabawa z tymi ludzi, którzy z nami jechali. Potem podczas ciąży strasznie się bałam czy coś nie stało się dziecku
Samantka w późniejszym okresie życia płodowego faktycznie niektóre substencje nie są s w stanie przejść przez łożysko, ale niestety nie alkohol…we wczesnej ciąży łożyska jeszcze nie ma, a te pierwsze 3 miesiące życia płodu są niestety najważniejsze, bo to dopiero tylko maleńkie komórki i tak jak napisała leila, potem można usłyszeć u lekarza, że serce nie bije. Wiadomo, że jeśli któraś z nas nie wie, że była w danym momencie w ciąży, a się napiła to nic nie da się zrobić, ale jednak jak już się ma tą świadomość to ja bym alkoholu nie tknęła, bo mi to nic nie da, a dziecku może zaszkodzić śmiertelnie.
Nie mówię tu oczywiście o Karmi, choć w pierwszych 3 miesiącach nawet z tym bym się wstrzymała na wszelki wypadek, ale oczywiście nikt nie musi się ze mną zgadzać
Nie wiem jak to jest z tym czy jeśli jest na etykiecie napisane 0,0 % to faktycznie nie ma ani grama alkoholu - takie piwa to radler Warki i Bavaria. Wydaje mi się że one faktycznie nie mają nic procentów Jeśli chodzi o warkę to szczerze mówiąc bardziej opłaca się kupić lemoniadę gazowaną, bo dokładnie taki smak ma to piwo, jeśli któaś z was ma ochotę na smak piwa to już lepiej sięgnąć po bavarię lub zamówić coś w internecie - są specjalne sklepy z piwami bezalkoholowymi, a nawet winami. Wina kupowałam w pierwszej ciąży i faktycznie są całkiem przyzwoite.
Co do śladowych zawartości alkoholu to moim zdaniem, cukierki z alkoholem czy fermentujące w żołądku owoce potrafią wytworzyć jego tyle samo albo i więcej.
Jeżeli chcesz już pić piwo to na pewno nie karmi czy inne niby bezalkoholowe typu lech czy żywiec, bo one zawierają od 0,5% 1% alkoholu. Tak jak pisze Wiolus_1991 lepiej kupić Warkę Radler 0% albo 0% Bavarie - tutaj jest wybór zwykłego piwa i smakowego (jabłko lub brzoskwinia).
Generalnie na rynku każde piwo poniżej 0,5% może być przez producenta nazwane bezalkoholowym, a obowiązek określenia zawartości alkoholu jest do jednego zera po przecinku, więc piwa typu Radler czy Bavaria też mogą zawierać alkohol do max. 0,49% i też bedą opisane jako 0,0%.
Ktoś pisał że lepiej kupić lemoniadę niż Radlera 0% - fakt że smakuje trochę jsk lemoniada,m w końcu, to mix piwa i lemoniady Ale ja osobiście bardzo lubiłam tego tradycyjnego Radlera 2% i lubię tego
Właśnie wróciliśmy od doktorka Piwo Karmi jak i Lech Free na których jest napisane DO 0,5% są nieszkodliwe w ilościach jedno na dzień/ dwa Dużo kobiet ma tak, że ma ochotę na coś za czym wcześniej nie przepadało lub czego nie jadła/piła.
Dziewczyny w komentarzach do tego tematu, poruszone są 2 różne tematy. SamantKa ma rację, często jeszcze, nie wiedząc, że jesteśmy w ciąży sięgamy po różne rzeczy, które w czasie ciąży są zakazane, w tym alkohol, papierosy itp., ale po pierwsze, gdyby na samym początku naszej ciąży te substancje zaszkodziły Dzidzi, to doszłoby prawdopodobnie do poronienia, zarodek, by się nie zagnieździł (tak usłyszałam od mojego lekarza). Poza tym łożysko, pępowina i nasze “połączenie” z Dzidzią dopiero się tworzy, więc zaszkodzenie jej jest mniej prawdopodobne. Co innego picie alkoholu, już w zaawansowanej ciąży. Tu zgadzam się z Ola_007, robimy wszystko dla Naszego Malucha, chcemy dla Niego jak najlepiej, więc może warto przestać sobie tłumaczyć, że to tylko 0,5% i poczekać na czas po ciąży. Też chętnie wypiłabym zimne piwo, ale dla mojego spokoju i zdrowia Malutkiej, dałam sobie spokój i pije lemoniadę
Ja od czasu do czasu wypijam karmi szczególnie w gorące dni i słyszłam też, że pobudza laktacje, a informacja, że jest bez alkoholowe (mimo tej wzmianki o objętości alkoholu do 0,5%) jest dodtakowym atutem wystraczy, że otworzysz je i trochę się wygazuje to już po alkoholu więc nie martw się na pewno maleństwo tyego nie odczuje
Mnie jakoś do piwa nie ciągnie, zresztą nigdy nie byłam smakoszem piwa, lubiłam sobie wypić lampkę dobrego wina, ale odkąd jestem w ciąży nie próbowałam i nie mam zamiaru. Aczkolwiek moja teściowa mi opowiadała, że jak była w ciąży z moim mężem piła ciemne bezalkoholowe piwo bo miała anemie (tak lekarz zalecił). Nie wiem ile żelaza z tego tytułu przybyło, ale na ciąże to negatywnego wpływu nie miało.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.