Masz absolutną rację. Nawet najlepszy specjalista może nie być dobrym wyborem dla dziecka, jeśli nie ma odpowiedniego podejścia. Dzieci często reagują na atmosferę, ton głosu, cierpliwość i sposób komunikacji. Nawet drobne rzeczy uśmiech, spokojne tłumaczenie, zabawna naklejka na fartuchu mogą zdecydować o tym, czy maluch poczuje się bezpiecznie, czy zestresuje się jeszcze bardziej.
Ekstra, że wszystko odbyło się w pozytywnej atmosferze!
Super! Oby tak dalej
A planujecie już pierwszą wizytę, czy jeszcze nie?
Dokładnie tak! Dzięki temu maluch nie będzie miał negatywnych skojarzeń z dentystą i zapobiegniemy poważnemu rozwojowi próchnicy
Tak do dziś chodzi chętnie do dentysty
Już myślimy o pierwszej wizycie, powoli się do niej przygotowujemy
Właśnie zauważyłam że popełniłam błąd ponieważ byliśmy z synem na pierwszej wizycie a potem totalnie to olaliśmy, do dziś miał piękne zęby, zawsze to my rano i wieczorem szczotkujemy a on ewentualnie po nas poprawia. Ale dzisiaj rano zauważyłam na piątce malutkie czarne ziarenko którego oczywiście nie mogłam doczyścić więc zakładam że to próchnica, muszę się z nim koniecznie umówić ale widzę że on w ogóle nie pamięta jak było na pierwszej wizycie i że to jest fajne i przyjemne I nie trzeba się bać
My byliśmy na pierwszej wizycie jak mały miał niecałe 1,5 roku i przyznam szczerze, że stresowałam się trochę jak ta wizyta przebiegnie, bo synek w domu w ogóle nie dawał mi zaglądać do buzi, zęby musiałam mu myć na siłę. Na szczęście podejście dentystki było super, najpierw policzyła mu paluszki u rączek, a później ząbki w buźce. Wszystko przebiegło tak gładko, że aż byłam w szoku
Idź póki to mała zmiana, może obejdzie się bez wiekszego stresu dla malucha
Dokładnie lepiej iść wcześniej ,
Jak już dziecko lubi dentystę to jest na duży plus
Super, że wizyta przebiegła tak pozytywnie! Dobre podejście dentystki naprawdę robi różnicę, zwłaszcza przy maluchach, które mogą się bać. Takie małe sukcesy dają dużo spokoju i motywacji!
Jak od małego ma dobre skojarzenia, to później wizyty będą dużo łatwiejsze i bez stresu
To zupełnie naturalne, że w codziennym biegu coś może nam umknąć najważniejsze, że zauważyłaś i reagujesz.
Mój synek bardzo dobrze zniósł wizytę ! Naprawiamy ząbki jest wszystko ok
Córka była piewrszy raz u dentysty po ukończeniu 1 roku życia- bardzo dobrze zniosła wizytę i regularnie co 6 lub 8 miesiecy chodzimy na kontrole. Najważniejsze to znalezc denstytę, który zajmuje sie maluchami. Odpowiednie podejscie i przyjazna atmosfera to klucz przy pierwszych wizytach!
Dobre pierwsze doświadczenia u dentysty potrafią zbudować pozytywne nastawienie na całe życie. Super, że trafiłyście na kogoś z odpowiednim podejściem
Tak, myślę że to bardzo ważne żeby znaleźć osobę z odpowiednim podejściem, bo to może zaważyć na tym jak będą wyglądać wizyty u dentysty w dorosłym życiu. Chyba każdy z nas zna jakąś osobę, która ma uraz do dentystów i gabinetów stomatologicznych unika jak ognia.
Delikatność, cierpliwość i umiejętność budowania zaufania mogą sprawić, że maluch nie będzie się bał wizyt.