Pierwszy raz u dentysty

Masz absolutną rację. Nawet najlepszy specjalista może nie być dobrym wyborem dla dziecka, jeśli nie ma odpowiedniego podejścia. Dzieci często reagują na atmosferę, ton głosu, cierpliwość i sposób komunikacji. Nawet drobne rzeczy uśmiech, spokojne tłumaczenie, zabawna naklejka na fartuchu mogą zdecydować o tym, czy maluch poczuje się bezpiecznie, czy zestresuje się jeszcze bardziej.

Ekstra, że wszystko odbyło się w pozytywnej atmosferze! :heart:

1 polubienie

Super! Oby tak dalej :revolving_hearts:

A planujecie już pierwszą wizytę, czy jeszcze nie? :smiling_face_with_three_hearts:

Dokładnie tak! Dzięki temu maluch nie będzie miał negatywnych skojarzeń z dentystą i zapobiegniemy poważnemu rozwojowi próchnicy :heart:

Tak do dziś chodzi chętnie do dentysty :blush:

Już myślimy o pierwszej wizycie, powoli się do niej przygotowujemy

Właśnie zauważyłam że popełniłam błąd ponieważ byliśmy z synem na pierwszej wizycie a potem totalnie to olaliśmy, do dziś miał piękne zęby, zawsze to my rano i wieczorem szczotkujemy a on ewentualnie po nas poprawia. Ale dzisiaj rano zauważyłam na piątce malutkie czarne ziarenko którego oczywiście nie mogłam doczyścić więc zakładam że to próchnica, muszę się z nim koniecznie umówić ale widzę że on w ogóle nie pamięta jak było na pierwszej wizycie i że to jest fajne i przyjemne I nie trzeba się bać

1 polubienie

My byliśmy na pierwszej wizycie jak mały miał niecałe 1,5 roku i przyznam szczerze, że stresowałam się trochę jak ta wizyta przebiegnie, bo synek w domu w ogóle nie dawał mi zaglądać do buzi, zęby musiałam mu myć na siłę. Na szczęście podejście dentystki było super, najpierw policzyła mu paluszki u rączek, a później ząbki w buźce. Wszystko przebiegło tak gładko, że aż byłam w szoku :smiley:

Idź póki to mała zmiana, może obejdzie się bez wiekszego stresu dla malucha :smiling_face:

Dokładnie lepiej iść wcześniej , :smiling_face:

Jak już dziecko lubi dentystę to jest na duży plus :smiling_face:

Super, że wizyta przebiegła tak pozytywnie! Dobre podejście dentystki naprawdę robi różnicę, zwłaszcza przy maluchach, które mogą się bać. Takie małe sukcesy dają dużo spokoju i motywacji!

Jak od małego ma dobre skojarzenia, to później wizyty będą dużo łatwiejsze i bez stresu :blush:

To zupełnie naturalne, że w codziennym biegu coś może nam umknąć najważniejsze, że zauważyłaś i reagujesz. :smiling_face:

Mój synek bardzo dobrze zniósł wizytę ! Naprawiamy ząbki jest wszystko ok

Córka była piewrszy raz u dentysty po ukończeniu 1 roku życia- bardzo dobrze zniosła wizytę i regularnie co 6 lub 8 miesiecy chodzimy na kontrole. Najważniejsze to znalezc denstytę, który zajmuje sie maluchami. Odpowiednie podejscie i przyjazna atmosfera to klucz przy pierwszych wizytach!

Dobre pierwsze doświadczenia u dentysty potrafią zbudować pozytywne nastawienie na całe życie. Super, że trafiłyście na kogoś z odpowiednim podejściem

2 polubienia

Tak, myślę że to bardzo ważne żeby znaleźć osobę z odpowiednim podejściem, bo to może zaważyć na tym jak będą wyglądać wizyty u dentysty w dorosłym życiu. Chyba każdy z nas zna jakąś osobę, która ma uraz do dentystów i gabinetów stomatologicznych unika jak ognia.

Delikatność, cierpliwość i umiejętność budowania zaufania mogą sprawić, że maluch nie będzie się bał wizyt.