Pierwsze tygodnie ciąży i ból w podbrzuszu

Hej, kilka dni temu dowiedziałam się że jestem w ciąży a od dziś boli mnie podbrzusze czy to normalne ?

Zachodzą zmiany :) 

A co gin na to ? Widzilas już wszystko na usg czy to za wcześnie?  Jeśli nie da się zobaczyć jeszcze A boli to do szpitala musisz się zgłosić.

To jest dopiero początek, dopiero się umówiłam do ginekologa mam za 2 tygodnie 

Mnie na początku bolało mocno, tak jakbym miała dostać okres. A później okazało się, ze jestem w ciąży. Często są na początku takie bóle, ale jeśli coś Cię niepokoi to zawsze warto zgłosić się do lekarza.

W drugiej ciąży przez 3 miesiace miałam bóle jak na miesiączkę. Nie były uciążliwe ani straszne ale były. Jeśli nie towarzyszy temu krwawienie to spokojnie poczekaj do wizyty u ginekologa. A zrobiłaś tylko test czy betę też? 

To jest stresujące także jestem z Tobą. Aktualnie jestem w 6 miesiącu pierwszej ciąży. Na początku miałam więcej wizyt na sorze ginekologicznym niż w domu. Bardzo się martwiłam, nawet często w nocy bole były tak silne ze nawet okresowych takich nie miałam. Także najwidoczniej to są objawy którymi nie trzeba się martwić, aczkolwiek jeśli bol jest silny warto pojechać i sprawdzić czy wszystko w porządku. Lepiej o raz za dużo niż za mało. 

Może dlatego że się rozwija i można mieć różne wahania. Jedne kobiety źle się czują inne lepiej. Można różnie reagować. Ale może być tak że zachodzące zmiany i przygotowanie miejsca dla dziecka szybko idzie i dlatego boli. Kazdy organizm jest inny, ale jesli cos Cię niepokoi to idz do lekarza albo wieczorem na SOR. Nie daj się zbyć tekstami: że pierwsza ciąża czy że tak ma być. Mają zbadać i dać Ci potwierdzenie na papierze ze jest dobrze. :) 

Też miałam takie bóle ale dopiero po miesiącu. Ginekolog tłumaczyła że związane jest to z rozciąganiem więzadeł i tkanek oraz zmianami hormonalnymi. 

Zawsze gdy coś mnie zastanawialo w ciazy to umawiałam najpierw teleporade. Jeżeli masz taką możliwość to może warto skorzystać. 

U mnie były lekkie ale że to pierwsza ciąża to miałam ogromną panikę, ciągle patrzyłam czy aby nie okres. Powodzenia i bardzo gratuluję!!

Mnie też bardzo niepokoiły takie bóle, chociaż nie były jakoś mocno nasilone. Myślę, że jeżeli ból jest bardzo mocny to lepiej to skontrolować a jeżeli to tylko nieprzyjemne odczucie, to nie ma co się martwić.

Ja tez się bardzo martwiłam . Miałam na poczatku takie bóle 

Gratulacje !

Mamo wojtusia gratulacje :D będzie Was też troje jak u nas oj będzie zabawnie  :D zdrówka dla Was ! 

Ja bóle podbrzusza często miewałam i to były pierwsze objawy, które mi wskazywały na ciążę 

Zależy od rodzaju bólu i stopnia nasilenia. Jeśli to są takie lekkie kłucia, ciągnięcia czy ból jakby przed okresem - to też takie miałam na początku i w czasie ciąży. Oczywiście, jeśli coś Cię niepokoi, ból jest nagły i intensywny, to zawsze masz prawo zgłosić się na konsultację lekarską. 

Jakieś mocne te bóle nie są, nie wiem dokładnie czym są spowodowane.

Mazia oj tak będzie wesoło, już się trochę boję jak to będzie, bo przy dwójce jest co robić i brakuje mi często czasu na obowiązki, a co mówiąc jak będzie 3 :)

No ja Was podziwiam. Ja mam 2kę i mam wrażenie, że stale coś robię.. Nawet jak już się kładę spać o północy to w głowie stale mi lata co tam jutro/pojutrze jest do ogarnięcia;)..

Inka mam tak samo i cały czas mam wrażenie że mam zaległości :) a jak będzie 3 to się okaże jak to będzie  :) 

Przy trójce będą zaległości x3 :D Dzieci jednak szybko rosną i nim się obejrzymy zrobią się bardziej samodzielne.

Tak to normalne , po kilku tygodniach ustaje samoistnie. Tak samo jeśli myślałaś podczas okresu bole glowy to jest bardzo prawdopodobne, że w tym czasie kiedy miałaby być miesiączka pojawia się bóle. 

Generalnie chyba normalne, gdyby przy tym pojawiło się jakieś plamienie to od razu lekarz