Pierwsze ruchy dziecka

Hej mamusie, jestem obecnie w 17 tyg ciąży, chciałam was zapytać kiedy czułyście pierwsze ruchy dziecka?

Ostatnio tak leżałam z rękami na brzuszku to miałam wrażenie, że coś mnie smyrneło haha. 

Nie wiem czy to możliwe, jest to moja pierwsza ciąża, mam troche więcej tłuszczyku na brzuszku, więc wiem, że takie kobietki czują ruchy trochę później. Ale ciekawi mnie jak było u was :) 

Pozdrawiam :) 

W pierwszej ciąży pierwsze Ruchy czułam około 18 tygodnia a w drugiej to grubo po 20 tygodniu . Może tez zależy od dziecka . 

Pamietam ze pierwszy syn był taki ze non stop kopał aż brzuch cały latał i ma 3 lata i ciagle biega nie usiedzi sekundy  Haha . Drugi spokojny w brzuszku i spokojniejszy teraz :) 

Ja pierwsze ruchy w pierwszej ciąży poczułam dość późno koło 18 tygodnia natomiast teraz w drugiej znacznie wcześniej wsystsko zależy chyba od dziecka i od tego jak jest ułożone z początku było to takie bardziej smyranie :) 

Mi się wydawało że takie smyranie jakby skrzydełkiem motylka mizial po brzuchu czułam około 15 tygodnia, a też mam troszkę tłuszczyku na brzuchu :) moja gin mówiła że to niemożliwe, bo w pierwszej ciąży dopiero mniej więcej w połowie odczuwa się ruchy, ale czytałam na ten temat i jest to też jak najbardziej możliwe :) 

Ja pierwsze ruchy czułam w 18tc się to nie było smyranie tylko tak jakby mi się coś przelewało w brzuchu. Na smyranie jeszcze musisz poczekać jak dla mnie :D

Ja tez tak czułam coś koło tego tygodnia 

Ja już w 18 tyg, ale byly one sporadyczne. Dopiero od 23 tygodnia czuje regularnie:)  

U mnie mniej więcej w obu ciążach podobnie. Tylko teraz wiedziałam od razu, że to jest to, a nie przelewanie się w brzuchu.

To prawda, w pierwszej ciazy to nie wiadomo czy to już te ruchy czy jeszcze nie :)

W pierwszej ciąży to takie smyranie czy łaskotanie można pomylić z tym że coś nam jeździ po brzuchu w późniejszym etapie ciąży czy kolejnej ciąży faktycznie juz czuć porządne ruchy dziecka i nie jest to łaskotanie bo czasami bywają nawet bolesne 

Ja teraz nagle z dnia na dzień dzien poczułam mega ruchu. Ale przyznam że ja za nimi nie przepadam 

kiedys czytałam jak jedna mama pisała na forum chyba na FCB ze nie czuła ruchów dziecka do 30TC. ale wszystko było w porzadku i dopiero po tym czasie czuła ruchy. Wiec u każdej jest inaczej :)

Ja bym trochę się przejęła 

witam, a dokładniej nie pamiętam, kiedy po raz pierwszy poczułem drżenie dziecka.

Olaleksandra chyba bym zwariowała wtedy bym sobie kupiła monitor tętna bo bym się bała że nie czuje tych ruchów i bym odchodziła od zmysłów 

ja ruchy czułam od 20 TC i potem to juz było regularne, jakbym czuła od 30TC to tez bym sie zastanawiała czy na pewno wszystko jest ok. 

Ja czułam calyczas 

Od 4-5 miesiąca czułam ruchy dziecka, były częste i regularne. Od 34tyg miałam regularnie robione ktg i było w porządku. Przy każdym badaniu ktg brzuch ruszał się jak galareta ;)

Ja czułam mniej więcej od 13-14 tygodnia takie delikatne jakby trzepotanie motyla, ale do tej pory nie wiem czy to rzeczywiście były ruchy dziecka. Takie faktyczne ruchy zaczęłam czuć około 18 tygodnia i od 20 tygodnia mocniejsze. Później były coraz mocniejsze i coraz bardziej regularne. Ogólnie córcia była bardzo ruchliwa w brzuchu, a jak tylko miała spokojniejszy dzień to zaraz się martwiłam czy wszystko ok, wtedy jadłam coś słodkiego i kładłam się na lewym boku.

justyś a czemu od 34TC miałas robione regularne KTG? cos sie działo? ja jestem w 35TC i teraz w piatek mam wizyte i oprócz stand. badania USB to nic mi nie robią innego