Ja w drugiej ciąży zaczęłam czuć ruchy dziecka w 17tc i teraz czuję je cały czas, May się tak bardzo rusza że nie da o sobie zapomnieć
Teraz to ja czuję nie raz takie walenie jakby chciał się wydostać dosłownie ;) ale raczej chyba to normalne że później czujemy częściej i bardziej intensywne te ruchy
Ja nie przedadan za tymi ruchami ale widzę plus że Chociaż wiem że z dzieckiem wszystko w porządku ale dla mnie nie są za miłe
Ja lubiłam takie kopniaczki, a jak jeszcze było widać że się brzuch rusza to już całkiem :) na szczęście nie odczuwałam ich jako bardzo bolesne :)
Ola, ja od 32 t.c. Też miałam w miarę regularnie robione ktg, średnio co dwa tygodnie u gin, pod koniec nawet częściej, a w między czasie położna mnie jeszcze osluchiwala przenośnym ktg, miałam cukrzycę ciążowa i przez całą ciąże tabsy na nadciśnienie, ale moja gin akurat miała taka praktykę ze każdej swojej pacjentce robiła regularnie ktg:)
Ja tez lubiłam patrzeć jak się brzuszek rusza
ja poczułam wczoraj pierwsze ruchy. w tej ciąży (druga ciąża) wystąpiły wcześniej i powiem wam, ze póki co takie łaskotanie.. jest to przyjemne :) zobaczymy jak będzie niebawem jak maluch zacznie się rozpychać kiedy podrośnie :)
Ja mam ostatnio takie turbulencje że szkoda gadać a przy tym ogromną zgagę ale lubię to uczucie lubię czuć tego mojego maluszka a że to raczej nasze drugie i ostatnie dziecko to staram się cieszyć mimo nieprzyjemnych dolegliwości chwila :)
mamadokwadratu super ze czujesz ruchy bedziesz spokojniejsza jak ja, aczkolwiek dla mnie narazie te ruchy mogą byc dziwne uczucie co prawda ale przy 1 synku za bardzo nie przepadałam za nimi
U mnie 32 tydz i zaczynają robić się czasmi dokuczliwe, jak nacis ie na pęcherz albo wierci się w kółko hehe. Ale i tak uważam to za coś pięknego!
Mój maluszek się tak wierci i najdzieniejsze jest dla mnie to jak rączkami jest już tak nisko i ciągle takie łaskotanie na spojeniu łonowym
to ja uwielbiam jak się rusza moje dzieciątko. u mnie juz 36TC i czuć toi widać naprawde bardzo. Juz czuje ze bedzie mi tego brakowało jak urodze hehehe
Ja pierwsze takie konkretne ruchy dziecka gdzie już na 100% wiedziałam że to są te ruchy poczułam w 19 tygodniu Natomiast potem jak już wiedziałam jakie to jest uczucie to wydaje mi się że czułam je już w 17 ale na początku właśnie nie byłam pewna
Ja czułam pierwsze ruchy dziecka koło 18 tygodnia i rzeczywiscie to było wspaniałe uczucie, na które się tyle czeka :) Córeczka bardzo często miała w brzuszku czkawki i też to było śmieszne uczucie. Na początku bardzo po porodzie brakowało mi brzuszka i tych ruchów ale tylko gdy nie miałam dziecka na ręku :)
tak czkawka dziecka w ciązy jest dość ciekawa. ja na początku nie wiedziałam co to sie robi. az potem poczytałam własnie o czkawce i wiedziałam ze to to
No ja pamiętam jak dziecko miało pierwszy raz czkawkę i się właśnie wystraszyłam i szukałam na google informacji co to się dzieje
Ka się tez wystraszyłam co mam robić ale byłam w szpitalu i poszłam do pielęgniarki i mi powiedziała żebym do piersi przyłożyła
Natalka ale ja mowie o czkawce jeszcze na etapie ciąży jak dziecko jest w brzuchu ;) chociaż ta po porodzie też jest straszna bo dziecko często się ksztusi wodami jeszcze polodowymi i trzeba uważać
mamuśka nie słyszałam o tych wodach ze moze sie zakrztusić ale to jak jest w brzuchu??
oj zakrztuszenie noworodka;/ rany mnei w pierwszej dobie malutka wystraszyła na amen;( az po połozńa dzwoniłam ale była od razu przy mnie;( jedząc z piersi sie zakrztusiła;( co prawda odpowiednio zareagowałam ale z niepokoju guzik wcisnełam odrazu ;p
Na pewno trzeba uważać, takie chwile są stresujące, warto przećwiczyć sobie pierwsza pomoc w takich przypadkach :)
To straszne jak taki maluszek się zakrztusi, często panikujemy a powinnyśmy być opanowane żeby wybrnąć z tej sytuacji. Miałyście pierwszą pomóc u noworodka w szkołach rodzenia ?