Dzięki waszym słowom jestem pozytywnie nastawiona ![]()
mam nadzieję że będzie mało boleśnie i pięknie ![]()
Lanolinę i nakładki mam w razu co też jest laktator ![]()
Ja na początku miałam takie podrażnione i bolesne, ale lanolina, okłady multi mam dawały ulgę, z czasem kiedy już ta brodawka się przyzwyczaiła praktycznie nie odczuwałam karmienia jako jakikolwiek dyskomfort ![]()
Będzie dobrze! ![]()
![]()
Też kupiłam multi mum!
to wystarczy na chwilę przyłożyć przed czy po karmieniu ? Slyszlam ze nawet jedno przecinają na dwa bo jest tak nasączone
Zorientuj sie czy w Twoim szpitalu jest doradca Laktacyjny. Jesli cokolwiek zacznie Cie bolec warto od razu poprosic o to zeby Cie odwiedzila i doradzila. Ze mna na sali lezala mama, ktorej synek strasznie poranił brodawki i bardzo plakał bo sie nie najadał. Doradczynia bardzo jej pomoga i podstawila tez laktator bo synek nie potrafil dobrze zlapac brodawki i odciagala mleko dla niego.
Pamietaj zeby w szpitalu prosic o pomoc
cokolwiek by sie dzialo♥️w wiekszosci polozne sie nie domysla ze jej potrzebujemy.
Dzięki za te wskazówki
To bardzo ważne, bo człowiek na początku wszystkiego się uczy i nie zawsze wie o co prosić. Dobrze wiedzieć żeby od razu zgłaszać takie rzeczy
Na pewno będę o tym pamiętać ![]()
![]()
![]()
Multi Mam to zbawienie . Ja przecinam na pół i mi wystarcza i faktycznie jest tak nasączone, że długo daje ulgę . I najlepiej trzymać w lodówce to efekt jest lepszy. I dokładnie tak jak pisze @jagoda.paradziej_gm najlepiej pytać o doradcę dcl w szpitalu tak nam kazali na szkole rodzenia . Tylko , że jak ja pytałam to akurat powiedziała położna, że one wszystkie są dcl więc trochę się wkurzyłam . Ale za to później się umówiłam do poradni laktacyjnej , która jest w szpitalu, w którym rodziłam i wtedy mam ją bezpłatnie.
Będzie dobrze , małymi krokami do przodu
A tych multi mam używasz kiedy ? Po karmieniu czy przed
Teraz używam po karmieniu bo mam poranione brodawki od laktatora plus córka nie zawsze dobrze chwyta . Używałam już w szpitalu bez chłodzenia w lodówce i też mi dużo pomogły bo wtedy to miałam bardo mocno poranione bo ciągle uczyłam się przystawiać i zanim prawidłowo złapała to minęło kilka dni.
Czyli najlepiej po karmieniu
zapamiętam
Po karmieniu bodajże na około 30 minut nakładasz
a osoby niektóre przecinają na pół bo w sumie to “dość drogi interes” jest więc w sumie wystarczy jeśli się przedzieli także pójdzie na jedno użycie jedna saszetka a nie dwie
bo na początku to chce się często to używać dla uczucia ulgi
ja też później już będąc w domku też przecinałam ![]()
Ja jeszcze bym dodała żebyś ogólnie się nie bała pytać i prosić o pomoc! Od tego tam są te położne, lekarze i pielęgniarki żeby Ci pomóc, jesteś mamą po raz pierwszy i masz prawo czegoś nie wiedzieć, nie wstydź się ![]()
Będę się starać być bardziej otwarta na porodówce
często tak wlansie mam że nie dopytam a później szukam odpowiedzi w internecie alb u chata gpt ![]()
![]()
![]()
Dokładnie najlepiej pytać o wszystko . Ja na początku się trochę wstydziłam ale później już pytałam o wszystko . W nocy jak przebierałam zobaczyłam w pampersie jakby krew w miejscu gdzie siku to odrazu zadzwoniłam po położną. Otworzyła drzwi i spojrzała na pampersa, nawet nie zdążyłam nic powiedzieć i odpowiedziała to moczany spokojnie. Jakoś chodziłam na szkołę rodzenia i albo mi umknęło albo tego nie mieliśmy . I oczywiście już była panika , że to krew .
Ja jak miałam bardzo poranione brodawki to multi mam miałam razem z wkładką laktacyjną i zakładałam na dłużej niż 30 min i miałam je pomiedzy karmieniami założone
U nas to było tak że mała nauczyła się dobrze ssać i nie przygryzała i przetrzymałam jakoś ten ból i mi się udało chociaż nie było łatwo
No wlansie , dużo też zależy od dziecka jak to będzie wyglądać
nastawiam się tak średnio żeby się zaskoczyć niż zawieść ![]()
Jak dasz radę to się nie poddawaj , bo u mnie było ciężko i jeszcze do tego straszny połóg psychicznie ale cieszę że dałam radę
To prawda najgorzej , że jest połóg i jest zdecydowanie trudniej o wszystko.