Pierwsze chwile z dzieckiem – czego nikt Wam nie powiedział?

Racja, o tym zapomniałam. Mnie też bardzo te dźwięki jakie wydawał na początku można martwiły i nawet było tak żeśmy z mężem nagrywali dyktafonem i jak byliśmy u pediatry to puściliśmy a ona do nas zemsto jest normalne. Że dzieci wydają takie dźwięki jak śpią w nocy bo odreagowują :rofl:

Mnie w sumie zaskoczyl laktator :joy: zle go zlozylam i mial miec taka oslonke na sutek, ale ja jej nie wsadzilam.
Po pierwszym sciagnieciu mialam tak przekrwiona piers, ze o malo polałaby sie krew…
A bolało mnie przy odciaganiu, ale myslalam ze bolec musi :face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye::face_with_peeking_eye:

Ja tez nagrywalam filmiki na pamiatke. Lubię teraz do tego wracać :smiling_face_with_three_hearts: teraz uznaję to za fajna pamiątkę

Ja też nagrywam krotkie takie do minuty bo potem to człowiekowi się nie chce oglądać za długich

Ja też wolę nagrać takie krótsze

Też miałam problem z laktatorem . A co do bolesności to nie zdawałam sobie sprawy właśnie też , że karmienie piersią i laktator tak boli. U mnie miesiąc po porodzie i strasznie mam poranione brodawki .

O tak, tez mi nikt nie powiedzial ze dziecko moze nie umiec zlapac piersi, nikt mi nie powiedzial ze kp boli, podobno tylko na początku ale ja czulam dyskomfort w sumie caly miesiac jak karmilam…

@daruniax33 To musisz sobie na laktatorze ustawić mniejszą moc ssania jak ce bolą piersi … i na jakiś czas sobie zakładaj nakładki na brodawki. Ja jak mnie bolały na początku to nakładałam i wystarczyło że dałam im odpocząć w ten sposób 1 lub 2 karmienia i już było lepiej .

Smarowałam też lanoliną 100% po każdym karmieniu. Też dużo pomogła zregenerować .

Karmienie przez miesiąc to jest właśnie początek. Zobaczysz że będzie coraz lepiej

Mnie praktycznie wszystko zaskoczylo :slight_smile: nie mialam wczesniej stycznosci z malym dzieckiem, nawet mnie to nie interesowalo zeby pytac innych rodzicow o ich doswiadczenia z dziecmi wiec zaskoczeniem byly na prawde podstawowe sprawy.
Z takich rzeczy które utkwily mi w pamieci to na pewno to ze dziecko jednak nie spi ciagle :smiley: obecnosc meszku na ciele i wlosow na glowie :smiley: zdziwilo mnie ulewanie oraz tradzik niemowlecy.

O tak, bylam przekonana ze dziecko rodzi sie i po prostu je. a tu jednak trzeba bylo troche powalczyc z przystawianiem i iloscia mleka.

O rety wiem ze to nie ten watek ale przypomnialo mi sie to jak nie umialam przykleic wkladki laktacyjnej… mialam te z lovi, te takie wypasione składane na pol, otworzylam woreczek i wiecie co zrobilam… przyklelam do piersi… oczywiście przecieklo mleko i jak zaczelam sie przyglądać i zastanawiac na tym co zrobilam to nie moglam uwierzyć ze zrobilam taka glupote.

1 polubienie

Haha, przepraszam rozśmieszyło mnie to :grinning::sweat_smile:

Ewidentnie powinni dorzucać instrukcje obsługi :sweat_smile::grinning:

Właśnie muszę kupić te nakładki bo ich nie mam . Smaruje lanolina ale tylko daje mi trochę ulgi , a i tak mam poranione . Na początku bezmyślnie dawałam na największą moc w laktatorze bo myślałam , że więcej odciągnę . Teraz już wiem , że to było błędne myślenie.
@Kiniawes powinni dorzucać taką instrukcję ale niestety nie ma i trzeba się nauczyć wszystkiego samemu.

Tak, ja do tej pory nie odciągam na dużej mocy. Używam 3 chyba na 15 dostępnych. Więc mniejsze ssanie nie oznacza gorzej. Mój młody za bardzo nie lubił nakładek ale to dużo daje jak raz. Czy dwa przy karmieniu założysz…… zawsze to parę godzin na regeneracje, plus smarowanie lanolina

Kompresy multi mam są super i działają cuda :grin:

Wiesz co, ja bym nie pomyślała i nie wpadła żeby nakładki naklejać bezpośrednio na piersi, więc producenci myślę że wyszli z takiego samego założenia że tu nie trzeba instrukcji :face_with_peeking_eye:

Ja zawsze zaczynalam na mniejszej mocy a potem wziekszalam

Przy baby brain instrukcje do niektórych produktów by się przydały a z drugiej strony mało kto czyta instrukcje :grin: ja nie czytam zazwyczaj :see_no_evil:

Mysle, ze po porodzie mozg kobiety nie funkcjonuje w tych obszarach ktorych powinien:)
Łacze sie z Toba w bolu, mielismy wychodzic ze szpitala i bralam szybko rano prysznic, bo bardzo krwawilam. Przykleilam podpaske do tych stylowych siateczkowych majteczek i zalozylam.
Jeszcze dobrze nie wyszlam z lazienki, a mi krew po nogach leciala.
Majtasy zalozylam odwrotnie :joy: tak mi sie spieszylo.

To rzeczywiści potrafi zaskoczyć wielu rodziców :raised_hands: :heart:

1 polubienie