Pierwsze buty

Olka to na takie chwile spokojnie nic się nie będzie dziać. Co innego gdyby był to długi czas w ciągu dnia.

Hej czy takie ulozenie stop jest normalne? Dodam ze to jeszcze nie jest stabilne stanie. Cora stoi przy stole i jeszcze sie chwieje. Dodaje zdjecie.

Brak zdjęcia

Daj obracanie ekranu jak jestes na telefonie :slight_smile: wtedy soe pojawi

Faktycznie :slight_smile: dzięki za pomoc

Olka poczekaj aż zacznie stać stabilnie i chodzić,dopiero wtedy, przy pełnym obciążeniu stopu będzie można prawidłowo ocenić:)
Do tego czasu dzieci często stają rośnie i krzywo, póki co moim okiem nie ma powodu do niepokoju, później ewentualnie kontrola u dziecięcego fizjoterapeuty ( nie ortopedy)

Ja był pokazała fizjoterapeucie, bo im szybciej się wykryje nieprawidłowość tym lepiej. Niekoniecznie musi dziać się coś złego, ale może zaleci coś ćwiczenia albo “tejpy”

MAM Agn jest fizjoterapeutką jeśli dobrze kojarzę. :slight_smile: i osobiście też uważam że lepiej chwilę poczekać i zobaczyć jak dziecko będzie stało samo stabilnie i zacznie chodzić. Jakoś pamiętam że zawsze się tak mówiło że prawidłowe stawianie nóżek można stwierdzić jak dziecko będzie samo stało i chodziło.

Oki dzieki za pomoc :slight_smile:

Wg mnie buty nie są wygodne dla dzieci ktore nie chodzą ale to tylko moje zdanie.

Póki co nie masz się czym denerwować. Moja jak zaczynała chodzić to na palcach, nie opierała ciężaru wogole na pięcie. I pytała o to przy bioderkach a potem pediatre i oboje mówili by poczekać do roku, jak dziecko zacznie samo stać . Dopiero wówczas można stwierdzić jakąkolwiek wadę postawy

Czyli jak najlepiej dobrać butki dla noworodka, czym wy się kierowałyście? Zlazłam artykuł o tym na co zwrócić uwagę przy wyborze butów Jak wybrać pierwsze buciki dla dziecka - co jest ważne? - Baby Chic co jeszcze powinnam wiedzieć? Chciałabym, żeby stópka dziecka rozwijała się jak najlepiej.

Noworodek nie potrzebuję butów, najlepiej żeby miał swobodną stopę. Pierwsze buty kupowałam jak zabierałam chodzące dziecko na plac zabaw. Polecam nim kupicie docelowe buty, a koszt dobrych jest niemały kupić kapcie befado żeby przyzwyczaić nóżkę do buta tak zakładać na godzinkę przez dwa tygodnie. Tak nam poleciła ekspedientka w sklepie bo nie pasował żaden but. Synek podkurczał palce, machał nogą nie chciał przymierzać, a to bez sensu kupić nie dobrane.

Zauwazyłam,ze wiele osób wychodzi z założenia, że jeśli dziecko szybko rośnie to nie ma sensu kupować mu porządnego obuwia. I kupują tanie buty od nieznanych producentów… Nie jest to dobre.Buty dla malucha również powinny być wygodne i dopasowane. Szczególnie, że stopa dziecka rozwija sie i niewygodne obuwie może ten rozwój zaburzyć… Poza tym buty powinny być komfortowe przy nauce chodzenia.

Jeśli chcecie kupić buciki dla malucha taniej, proponowałabym zajrzec sobie do sklepu cozyshoes.pl: https://www.cozyshoes.pl/ Aktualnie w sklepie mają promocje na wiele porzadnych modeli bucików dla dzieci od dobrych producentów.

Hm szczerze pierwszy raz się z tym spotykam aby dziecko przyzwyczajać do buta który i tak nie będzie docelowym, trochę jak naciągactwo. Każdy but układa się inaczej i inaczej pracuje więc myślę że trochę to mija się z celem tak na chłopski rozum :wink:
Tym bardziej że jeśli dziecko już butów potrzebuje to właśnie najlepiej zakładać je tylko wtedy gdy jest to niezbędne. Jak najwięcej najlepiej boso lub w skarpetkach, my kupowalismy buty i szliśmy na krótki spacer aby zobaczyć czy nic się nie dzieje i żeby się ułożyły. Myślę że to w zupełności wystarczy.

Jak moje dzieci były w wieku noworodkowym to butów im w ogóle nie zakladalam, mała stopka musi mieć swobodę żeby pracować i ćwiczyć wszystkie miesnie, dodatkowo dziecko przez dotyk poznaje siebie, wklada stopki do buzi albo po prostu za nie chwyta w późniejszym czasie. Dlatego dla mnie niechodki zakładane regularnie tylko dla wyglądu to kiepska sprawa.

Agn_kaw my pierwsze buty kupowaliśmy jak maluch zaczął chodzić i nie dało rady przymierzyć żadnego zabudowanego. Tak układał stopę że nie byliśmy w stanie wcisnąć a z bosym dzieckiem ciężko na spacer bez wózka. Nas kapcie uratowały chwilę w nich pochodził i już dało radę kupić but. U nas do dziś synek chodzi boso po domu tak polecił ortopeda mamy problem z przywodzeniem przodostopia prawej nogi ale to już inna historia.

Co sądzicie o butach Lasocki dla dzieci? Kupowalyscie? Jesteście zadowolone?

Polecam firmę Norvik. Kupiłem dziecku buty w Stonodze w Piasecznie i są rewelacyjne - wykonane z prawdziwej skóry, dobrze wyprofilowane i bardzo wytrzymałe, a przede wszystkim w rozsądnej cenie.

emmkao, mogę się wypowiedzieć o sandałkach, bo już drugi sezon mamy właśnie lasockiego i jestem z nich bardzo zadowolona. Niestety córa je dość mocno niszczy, ściera tą skórkę co przy palcach jest. A tak buciki wytrzymałe, wygodne i bardzo ładne.

magros, dziękuję za opinię.